Εφικτός στόχος για την Ελλάδα να έχει έσοδα 2 δισ. δολάρια από τον ιατρικό τουρισμό την επόμενη τριετία

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, συνέργειες και προβολή των υπηρεσιών Υγείας και των συμπληρωματικών θεραπευτικών παροχών που διαθέτει κάθε χώρα είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι προσπάθειες του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας (International Health Tourism Center- IHTC), που γεννήθηκε και εδρεύει στην Ελλάδα, υπό την ομπρέλα του οποίου πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι (3-5 Νοεμβρίου) συνέδριο για τον τουρισμό Υγείας (Health

Tourism Conference).
«Είναι ένας ακόμη κρίκος που ενίσχυσε την αλυσίδα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αλλά χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολλά βήματα» είπε ο πρόεδρος του διεθνούς κέντρου (IHTC), Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και δράσεις «ενώνουμε τις βαλκανικές χώρες μαζί, με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία, ώστε να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια δομή για να προσελκύσουμε περισσότερα άτομα για τουρισμό Υγείας».
Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε ο κ. Πατούλης, η Ελλάδα διεκδικεί το δικό της μερίδιο από τα 40 δισ. δολάρια που διακινούνται ετησίως και αφορούν τον ιατρικό τουρισμό.
Οπως άλλωστε ανέφερε και ο ΓΓ του IHTC, Πέτρος Μαμαλάκης, δεδομένων των στοιχείων που υπάρχουν από μελέτες, η Ελλάδα είχε ήδη το 2012 συνολικά έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό περί τα 400 εκατ. δολάρια ενώ ο στόχος για τα επόμενα 2-3 χρόνια είναι αυτός ο αριθμός να ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ. «Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα συνοψίζονται σε τέσσερις τομείς: είμαστε φθηνότεροι -έως και 90% σε ορισμένες περιπτώσεις- παρέχουμε υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες, τόσο σε ό,τι αφορά στους επιστήμονες που διαθέτουμε όσο και στις υποδομές, δεν έχουμε λίστες αναμονής όπως άλλες χώρες του εξωτερικού -στον ιδιωτικό τομέα- και τέλος η ομορφιά και το κλίμα της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Μαμαλάκης.
Η ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα αποτελεί μέλημα και του υπουργείου Τουρισμού, που εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής, Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας. «Η παρουσία μου σε αυτό το συνέδριο ως εκπρόσωπος του υπουργείου δείχνει ότι στηρίζουμε κάθε σχετική προσπάθεια, όπως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.


Ο ιατρικός τουρισμός είναι ένας τομέας του τουρισμού που φέρνει έσοδα στη χώρα, επεσήμανε ο κ. Τζιάλλας, για αυτό γίνονται προσπάθειες με τον ΕΟΠΥΥ να υπάρξει ένα δίκτυο συνεργασίας με τα ασφαλιστικά ταμεία άλλων χωρών για να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο.
Την στήριξή του στην πρωτοβουλία των Ελλήνων γιατρών για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, που οδήγησε στη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, με πρόεδρο τον Γιώργο Πατούλη -που είναι συγχρόνως και πρόεδρος του ΙΣΑ (Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών) και της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων)- εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης που μετέβη στο Βουκουρέστι συμμετέχοντας στην Ελληνική αποστολή, είπε ότι «είναι η μοναδική πραγματική οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα», ενώ σημείωσε ότι είναι κάτι το οποίο «δεν πρέπει να το δούμε μίζερα, ξεκινάει τώρα» αλλά η «η Ελλάδα μπορεί αν το δουλέψει, να φέρει πάρα πολύ κόσμο τα επόμενα χρόνια».
Αποστολή Νικόλ Καζαντζίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα