Είναι συνταγματικό να ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού; Η άποψη Χρυσόγονου και ο «αστερίσκος»

Για το κατά πόσον είναι συνταγματικό να ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ρωτήθηκε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος.
Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού εκτός από την ελπίδα για το τέλος της πανδημίας, άνοιξαν και τη συζήτηση περί χρήσης «πιστοποιητικού εμβολιασμού» που θα μπορεί να αποκτά ο κάθε εμβολιαζόμενος.
Η συζήτηση, παρότι από πολλούς θεωρείται πρώιμη καθώς βρισκόμαστε στην αρχή του εμβολιαστικού κύματος

σε όλη την Ευρώπη, έφερε ανησυχίες για το ενδεχόμενο το πιστοποιητικό να αποτελέσει «διαβατήριο» για διάφορες δραστηριότητες της ζωής μας, όπως τα ταξίδια, η είσοδος σε σινεμά και θέατρα, ακόμα και η παρουσία στον χώρο εργασίας.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διευκρίνισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr θα δίνεται για ιδία χρήση.
Ωστόσο, η συζήτηση έχει ήδη «φουντώσει» καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και πολλοί αναρωτιούνται εάν είναι συνταγματικό να απαγορεύεται, για παράδειγμα, η επιβίβαση σε ένα αεροπλάνο σε όποιον δεν έχει εμβολιαστεί και κατά συνέπεια δεν διαθέτει το σχετικό πιστοποιητικό.
Η άποψη Χρυσόγονου για τη συνταγματικότητα χρήσης πιστοποιητικών εμβολιασμού
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και συνταγματολόγο, Κώστα Χρυσόγονο, είναι συνταγματικό να ζητηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε διάφορες δραστηριότητες. Ο ίδιος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχει σχετική νομολογία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
«Η άποψή μου είναι ότι είναι συνταγματικό, διότι υπάρχει η υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τη Δημόσια Υγεία και διότι αυτός ο οποίος αρνείται να εμβολιαστεί δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους γύρω του. Αρα το να παρεμποδιστεί (σ.σ. άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί και άρα δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού) να μπει σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός είναι ένα εύλογο προληπτικό μέτρο. Σημειωτέων δε, ότι υπάρχει και σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας με άλλη αφορμή βέβαια, για τους εμβολιασμούς και συγκεκριμένα για τη μη αποδοχή σε παιδικούς σταθμούς ανήλικων τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί όπως προβλέπεται και θεώρησε ότι το μέτρο είναι συνταγματικό. Αρα φρονώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και τα μέτρα που ενδεχομένως θα επιβληθούν τώρα για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, να κριθούν κι αυτά συνταγματικά» δήλωσε στο Sputik ο κ. Χρυσόγονος.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου βάζει, ωστόσο, έναν αστερίσκο επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση αυτών που αρνούνται να εμβολιαστούν, δεν μπορεί να απαιτηθεί να εμβολιαστούν υπό την «απειλή ποινικών κυρώσεων».
«Αλλά από εκεί και πέρα, σε αυτόν που αρνείται να κάνει εμβόλιο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί, για παράδειγμα, να μην ανεβαίνει σε αεροπλάνα, να μην μπαίνει σε θέατρα, σε γήπεδα, συναυλίες, κλπ» κατέληξε ο κ. Χρυσόγονος.
Φανή Χαρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα