Εκθεση του Εθνικού Μουσείου του Καζακστάν για τη Μεγάλη Στέπα στο Επιγραφικό Μουσείο

Στην αρχαία ιστορία του Καζακστάν, τον «κληρονόμο» των φυλών και των εθνών που κατοίκησαν τη Μεγάλη Στέπα επί χιλιετίες, είναι αφιερωμένη η έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν «Η Μεγάλη Στέπα: Ιστορία και Πολιτισμός», που εγκαινιάζεται σήμερα στο Επιγραφικό Μουσείο. Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 12 Νοεμβρίου 2019 ως και τις 11 Δεκεμβρίου 2019.
«Είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας, για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και για το Επιγραφικό Μουσείο

που η συγκεκριμένη επιτυχημένη περιοδεύουσα έκθεση ξεκινά το ταξίδι της σε πόλεις της Ευρώπης από την Αθήνα. Μετά την παρουσίασή της σε πόλεις της Ασίας, η έκθεση, ενταγμένη στο ευρύτερο πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν με τίτλο «Η Πορεία του Χρυσού Ανδρα στα Μουσεία του Κόσμου», εγκαθίσταται για ένα μήνα στην πόλη μας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Δρ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η ίδια υπογράμμισε επίσης την επιστημονική, αρχαιογνωστική διάσταση της έκθεσης, εφόσον «με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό κοινό αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της Αθήνας, έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με έναν σε μεγάλο βαθμό άγνωστο πολιτισμό, με μια πολιτιστική κληρονομιά ζωντανή και με πλήθος προεκτάσεων και συνεχειών στη σύγχρονη εποχή», καθώς και τον διπλωματικό χαρακτήρα της. «Η συγκεκριμένη έκθεση, όπως και κάθε πολιτιστική δράση παρόμοιου χαρακτήρα, δημιουργεί, εδραιώνει, επεκτείνει και διευρύνει δεσμούς. Δεσμούς μεταξύ κρατών, επαγγελματιών, επιστημόνων, κυρίως όμως λαών, ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, που η απόσταση τους χωρίζει και ο πολιτισμός τους ενώνει», συμπλήρωσε η κ. Βελένη.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, 245 έργα και σύνολα έργων από την προϊστορική περίοδο έως τον 20ό αιώνα σκιαγραφούν τη μακραίωνη πολιτισμική παράδοση των νομαδικών λαών της Στέπας, ανατολικά της Κασπίας, αποτυπώνοντας τις κοινωνικές πρακτικές, τις θρησκευτικές παραδόσεις και τις επαφές με άλλους λαούς μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα. Ξεχωριστή θέση κατέχει η αναπαράσταση του Χρυσού Ανδρα, ενός ηγέτη πολεμιστή με πολυτελή αμφίεση και χρυσά επιράμματα που αποκαλύφθηκε στο εσωτερικό ταφικού ευρήματος με πλούσια κτερίσματα. Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί στο Καζακστάν οκτώ τάφοι των λεγόμενων «Χρυσών Ανθρώπων». Στη συγκεκριμένη έκθεση, εκτός από τον «Χρυσό Ανδρα» του Ισσίκ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα από τους τύμβους των θέσεων Μπερέλ (Καζάκ Αλτάι), Τακσάι 1 (Δυτικό Καζακστάν) και Τάλντι 2 (Σαριάρκα), έναν κρυφό κώδικα αντικειμένων που διατηρήθηκε επί 2.500 χρόνια στη μνήμη των νομαδικών λαών.
«Θέλουμε να δείξουμε και στις ευρωπαϊκές χώρες τον αρχαίο πολιτισμό της χώρας μας, από τη γέννησή του πριν από 5.000 χρόνια», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Arystanbek Mukhamediuly, Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, εκφράζοντας τόσο τις ευχαριστίες του στο ελληνικό ΥΠΠΟΑ, την πρεσβεία της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα και το Επιγραφικό Μουσείο, όσο και τη χαρά του που η έκθεση αυτή ξεκίνησε από την Ελλάδα, μια χώρα με τόσο σημαντικό αρχαίο πολιτισμό.
Η παράδοση των Σάκα είναι βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό των σύγχρονων Καζάκων. Οι Καζάκοι κοσμηματοποιοί, που επεξεργάζονται κυρίως τον άργυρο, επέδειξαν εξαιρετική δεξιοτεχνία στις σύνθετες τεχνικές κατασκευής κοσμημάτων (π.χ. χύτευση σε μήτρα, εγχάραξη, έκτυπη τεχνική, κοκκίδωση), ενώ τα γυναικεία κοσμήματα παρουσιάζουν εξαιρετική ομοιότητα με τον λεγόμενο «Πολύχρωμο Ρυθμό» που ήταν γνωστός από τα αρχαιολογικά ευρήματα του 4ου και 5ου αι. μ.Χ. στο Καζακστάν. «Τα πολιτιστικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των προγόνων μας είναι συμπυκνωμένα σε αυτά τα κοσμήματα των Καζάκων χρυσοχόων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Samashev Zainolla Samashevich, καθηγητής ιστορικών σπουδών και αρχαιολόγος, ο οποίος ανακάλυψε έναν από τους τάφους των «Χρυσών Ανθρώπων».
«Η ενότητα στην ποικιλομορφία πρέπει να είναι το σύνθημα του σύγχρονου κόσμου, παρά την ευρεία παγκοσμιοποίηση. Με αυτή την αποστολή ήρθαμε στο τέλος του τρέχοντος έτους στην Ελλάδα, που δημιούργησε έναν υπέροχο πολιτισμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Θέλουμε να δείξουμε τον κόσμο της στέπας και όσοι μελετούν τους αρχαίους πολιτισμούς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τον ενιαίο αλλά ποικιλόμορφο αυτόν κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Samashevich.
Τα περισσότερα εκθέματα είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τον «Ζωικό Ρυθμό» -παριστάνουν διάφορα ζώα, συχνά φιλοτεχνημένα σε χρυσό-, κληροδότημα των πρώτων κρατών της στέπας κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Στη δημιουργία μιας ξεχωριστής μουσειακής εμπειρίας συμβάλλει -μαζί με τα μοναδικά εκθέματα- κι ένα ακριβές αντίγραφο παραδοσιακής σκηνής των νομάδων της Στέπας, που δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τον τόπο όπου εξημερώθηκε για πρώτη φορά το άγριο άλογο, ενώ αξιοποιήθηκαν μεταλλευτικά κοιτάσματα, δημιουργώντας κέντρα μεταλλουργίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα