Ελληνικό ρομπότ στο φεγγάρι
17:20 9/4/2019
- Πηγή: Dimoprasion
Στην υπογραφή κοινής Δήλωσης Συνεργασίας με την NASA προχώρησε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ), στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συμποσίου Διαστήματος που διεξάγεται στο Κολοράντο-Σπρινγκς των ΗΠΑ. Την δήλωση υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, με τον Διοικητή της NASA, Jim Bridenstine, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, και του προέδρου του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.
Σύμφωνα
Μάλιστα, όσον αφορά τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα της NASA, η συμφωνία προβλέπει ότι ο ΕΛΔΟ θα πραγματοποιήσει το πρώτο ελληνικό εγχείρημα στη Σελήνη μέσω της αποστολής ρομποτικού σεληνιακού οχήματος, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2022. Οι εργασίες του συγκεκριμένου προγράμματος θα ξεκινήσουν άμεσα και βασικός στόχος είναι η εξερεύνηση του εδάφους της Σελήνης για την απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα.
Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «ιστορική», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σημείωσε ότι η ελληνική σεληνιακή αποστολή κατατάσσει τη χώρα μας στη μικρή ομάδα κρατών που έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Οπως ανέφερε, «η ελληνική ερευνητική κοινότητα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ερευνητικές κοινότητες άλλων χωρών και νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας μια τομή η οποία θα δώσει πραγματικά καινούργια πνοή και στην έρευνα αλλά και στο εκτόπισμα της χώρας διεθνώς».
Από την πλευρά του, ο προέδρου του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, έκανε λόγο για την «πιο σημαντική ημέρα» στην ιστορία του οργανισμού, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, είπε ότι η χώρα μας τοποθετείται ισότιμα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως στρατηγικός εταίρος στο χώρο του Διαστήματος. Οπως, μάλιστα, εκτίμησε, η Ελλάδα θα καταφέρει με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσει οφέλη για την κοινωνία, την επιστήμη, την οικονομία και κυρίως τους νέους εργαζόμενους.
Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Σελήνη με ένα νέο πρόγραμμα που αποσκοπεί να θέσει τις βάσεις για μια μόνιμη πλέον παρουσία.
«Αυτή τη φορά θα πάμε στην Σελήνη για να παραμείνουμε. Και ένα άλλο πράγμα που είναι μοναδικό είναι ότι όταν θα πάμε στη Σελήνη, θα πάμε με έναν συνασπισμό διεθνών εταίρων. Και είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, που τώρα έχει συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας, θα είναι μαζί μας αυτή τη φορά που θα επιστρέψουμε στο Σελήνη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η Ελλάδα θα αποκομίσει μια σειρά από στρατηγικά οφέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:Η συμμετοχή στο παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος.Η παρουσία στο Διεθνή Σεληνιακό Σταθμό, που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αποκομίζοντας ενισχυμένα στρατηγικά οφέλη.Η αξιοποίηση των στοιχείων για το άνοιγμα νέων ακαδημαϊκών οριζόντων που θα δώσουν δυνατότητες ίδρυσης καινοτόμων εταιρειών και θα προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Διάστημα.Η δυνατότητα συμμετοχής των Πανεπιστημίων και των ερευνητών της χώρας σε διεθνή προγράμματα, με την προσέλκυση υψηλής χρηματοδότησης.Η ενίσχυση της προσπάθειας για την ανάσχεση του brain drain, αλλά και της προσέλκυσης Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.Η παρουσία στο προσκήνιο των εξελίξεων στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.Η ανάπτυξη ενός νέου κλάδου για την ελληνική οικονομία που θα προσφέρει τα ανάλογα οφέλη.
Ν. Παππάς: «Στη δεκάδα των χωρών με δικό τους όχημα στη Σελήνη η Ελλάδα»
«Η Ελλάδα γίνεται συμμέτοχη σε πρόγραμμα της ΝΑΣΑ, μαζί με άλλες χώρες, και το 2021-2022 η χώρα μας θα είναι στη δεκάδα των χωρών που έχουν ακουμπήσει όχημά τους στη Σελήνη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, για τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός με τη NASA.
Ο Ν. Παππάς έκανε λόγο για «μια μεγάλη κατάκτηση. Το όχημα θα συγκεντρώσει δεδομένα που θα ανήκουν στην ελληνική Πολιτεία και θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά μας κέντρα» και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε με τη ΝΑΣΑ με 14 ελληνικές προτάσεις, από ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές εταιρείες και η εντύπωση που έχουμε διαμορφώσει διεθνώς είναι η εντύπωση ενός επαρκέστατου ανθρώπινου δυναμικού που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα».
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο πρότζεκτ είπε ότι «η τεχνολογική αιχμή είναι το τι συμβαίνει σε άλλους πλανήτες με πρώτη τη Σελήνη, όπου θα μελετηθούν πράγματα όπως το τι συμβαίνει με την ακτινοβολία, την υγρασία κ.α.», διευκρινίζοντας ότι «το ρομποτικό όχημα (σ.σ. που θα ταξιδέψει προς τη Σελήνη) θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα».
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «αυτό το πρόγραμμα θα μεγαλώσει και θα αναπτυχθεί, σε όγκο και εκτόπισμα».
Keywords
ρομποτ, φεγγαρι, NASA, ηπα, νέα, νασα, συμμετοχή, ελλαδα, βασεις, ανακοινωση nasa, ανακοινωση νασα, έκλειψη σελήνης, εκλογες ηπα, τομας πρωτοπαπας, κοινωνια, πλανητες, χωρες, αιχμη, ηπα, οικονομια, προγραμμα, σεληνη, ασπιδα, βρισκεται, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, διοικητης, δωσει, εγχειρημα, ειπε, εκκινηση, εποχη, ερευνα, υγρασια, λογο, νασα, ομαδα, οχημα, παμε, πνοη, υπογραφη, πολιτεια, προγραμματα, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, τομη, φορα, χριστοδουλος, ελληνικα, χωρα, υπουργειο, μπροστα, ογκο
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΒΖ: Στις 10 Ιουνίου 2019 κρίνεται η τελική λύση
- Ποιες κατηγορίες κατά Ανδρέα Λοβέρδου περιέχει η δικογραφία της υπόθεσης Novartis
- Ε.Ε.: Ομάδα «σοφών» υπό τον Βίζερ θα καταθέσει προτάσεις για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών πολιτικών
- Έπεσαν οι υπογραφές των συμβάσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
- Ενδιαφέρον της BYD και της «Π. Πετρόπουλος» για τους διαγωνισμούς λεωφορείων του υπουργείου Μεταφορών και του ΟΑΣΑ
- Υδρογονάνθρακες: Έπεσαν οι υπογραφές για δύο περιοχές στο Ιόνιο
- Κ. Μητσοτάκης: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Α. Τσίπρας
- Βόρεια Μακεδονία: Άλλαξε το όνομα του εθνικού σταδίου των Σκοπίων
- ΑΣΕΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 1.116 προσλήψεις στην Υγεία
- Παιδική HELMEPA: «Κάνουν βουτιά» στον Ωκεανό και ανακαλύπτουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ελληνικό ρομπότ στο φεγγάρι
- ΝΗΝΕΜΙΑ: Ενα ταξίδι στη χώρα του μπουζουκιού
- Αδιάσειστες αποδείξεις: Η εξόρυξη υδρογονανθράκων με μέθοδο του fracking προκαλεί σεισμούς
- Mουμιοποιημένα ζώα αποκαλύφθηκαν σε αιγυπτιακό τάφο χιλιάδων ετών
- Γνώριζες ότι το ίντερνετ έχει τον Αγιό του;
- Η διαβίωση κοντά σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών
- «1869 – 2019 ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ – 150 ΧΡΟΝΙΑ»
- Ευαισθητοποίηση σε θέματα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων
- Η Μύρτις πήγε στο σχολείο… στη Νέα Ερυθραία
- Στα σκαριά η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Υπόθεση Novartis: Ανοιχτή η έρευνα για πέντε πολιτικά πρόσωπα
- Υπ. Υγείας: Πρώτη συνεδρίαση για το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ)
- Κυρ. Μητσοτάκης στο Reuters: Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις «ουσίας»
- Σε δυο χρόνια η πρώτη σαφής εικόνα για τα ελληνικά κοιτάσματα
- Βόρεια Μακεδονία: Άλλαξε το όνομα του εθνικού σταδίου των Σκοπίων
- Υπόθεση Novartis: Πλησιάζει η ώρα του αρχείου (;) και για άλλα πολιτικά πρόσωπα
- Διαβούλευση σήμανσης τηλεοπτικών προγραμμάτων
- Μητσοτάκης στο Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Τσίπρας
- Διάκριση της Euroins Ελλάδος για την προσφορά της στην κοινωνία
- Απώλειες στη Wall Street – Στο επίκεντρο η εμπορική ένταση με ΕΕ