Ελληνοϊταλικό «Tempo Forte» πολιτισμού

Ενα ελληνοϊταλικό «Tempo Forte» πολιτισμού για την άνοιξη του 2018 παρουσίασε ο πρέσβης της Ιταλίας, Εφίζιο Λουίτζι Μάρρας, στους Ελληνες δημοσιογράφους. Γιατί, όπως είπε ο Ιταλός πρέσβης «καλή η γνωστή έκφραση «oύνα φάτσα ούνα ράτσα» που συχνά μοιράζονται Ελληνες και Ιταλοί, όμως πρέπει να εμβαθύνουμε τη σχέση μας, δίνοντας μια νέα ώθηση στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις μας. Ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα μας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα.

Σ’ αυτή την ευρωπαϊκή συγκυρία για να αξιολογούν σωστά τη σημασία των κρατών μας, χρειαζόμαστε την αυτοπεποίθηση που μπορούμε να βρούμε στον πολιτισμό».
Το πρόγραμμα της πρωτοβουλίας με τον ενθουσιώδη μουσικό τίτλο «Tempo Forte» προέκυψε από την ανταλλαγή ιδεών μιας ομάδας εργασίας θεσμών πολιτισμού, φορέων, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών Ελλήνων και Ιταλών εξήγησε ο κ. Μάρρας. «Είναι μία δέσμευση που αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ελληνικής και ιταλικής, στην Κέρκυρα, την πρώτη», υπογράμμισε, «συνάντηση αυτού του επιπέδου που έγινε ποτέ μεταξύ των δύο χωρών μας από την ενοποίηση της Ιταλίας ως τις ημέρες μας».
Είχε λόγους λοιπόν ο κ. Μάρρας να ανακοινώσει με ικανοποίηση όχι τις προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα αυτής της ανταλλαγής και ώσμωσης. Για παράδειγμα, ότι η Ιταλία επιστρέφει στην Επίδαυρο με τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» (σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου) στις 17-18 Αυγούστου. Την παρουσίαση μιας παραγωγής του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος της Ιταλίας (INDA) σε συνεργασία με Ελληνα σκηνογράφο. ‘Η το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι με 20 ταινίες, έκθεση φωτογραφίας και παράλληλες εκδηλώσεις στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (7-12/6) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Luce και την Ταινιοθήκη της Μπολόνια.
Το φάσμα του Tempo Forte είναι ευρύ, έχει προοπτικές και «επιθυμούμε να επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα» τόνισε η Μόνικα Ζέκκα, διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την παρουσία της Ιταλίας στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (3-6/5), όπου θα παρευρεθεί ο Ιταλός συγγραφέας Κάρλο Λουκαρέλι και ο μεταφραστής, εκδότης Νίκολα Κροτσέτι.
Στον τομέα της αρχαιολογίας, ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Εμανουέλε Πάπι, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη έκθεση Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο» που συνδιοργάνωσε η Σχολή σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αναφέρθηκε στη σειρά διαλέξεων που διοργανώνει η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, με θέμα όχι μόνο για την κλασική Ελλάδα αλλά για τη διαχρονική σύνδεση ανάμεσα στις ελληνικές κοινότητες και τους ξένους, τους παλιννοστούντες, τους μετανάστες, τους κατακτητές από τον Ωκεανό μέχρι την Περσία, από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αίγυπτο. «Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η κλασική περίοδος. Εξαπλώνεται σε μεγάλο χρονολογικό και γεωγραφικός εύρος» τόνισε ο κ. Πάπι.
Το λογότυπο του «Tempo Forte» επιλέχτηκε από τα σχέδια που ζωγράφισαν παιδιά του δημοτικού της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, σ’ ένα ειδικό γι’ αυτό τον σκοπό πρότζεκτ, υπό την καθοδήγηση της Βένιας Δημητρακοπούλου.
Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι εκδηλώσεις που εντάσσονται στο «Εαρινό Πρόγραμμα» του Tempo Forte, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα στις 29 Μαρτίου 2018 κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα