ΕΛΣΤΑΤ: Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνον τον φτωχό πληθυσμό
Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης έκτακτων οικονομικών αναγκών, αδυναμία κάλυψης εξόδων για διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο, αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, έλλειψη βασικών αγαθών, όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών), δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό, αλλά
Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι κατά τη διάρκεια των ετών από το 2009 και μετά (δεκαετία μνημονίων), παρατηρείται αύξηση της υλικής στέρησης (δηλαδή αύξηση του πληθυσμού που, λόγω οικονομικών δυσκολιών, στερείται 4 τουλάχιστον από τα 9 βασικά αγαθά και υπηρεσίες) με τα ποσοστά για τα έτη 2009, 2010, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018 να ανέρχονται αντίστοιχα σε 11,0%, 11,6%, 15,2%, 19,5%, 21,5%, 22,2%, 22,4%, 21,1% και 16,7%. Για το 2019 εκτιμάται σε 16,2% και μειώθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018.
Ειδικότερα, από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υλική στέρηση και τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
* Η μείωση του ποσοστού της υλικής στέρησης το 2019 σε σχέση με το 2018 είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας έως και 17 ετών (μια ποσοστιαία μονάδα) συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες ηλικιών.
* Στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών το ποσοστό των ατόμων που στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών ανέρχεται σε 17%, μειωμένο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018.
* Για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, το ποσοστό υλικής στέρησης σημείωσε μείωση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018 και ανήλθε σε 13%.
* Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία κατατάσσονται, κατά καθεστώς ιδιοκτησίας ως εξής:
– το 5,9% των νοικοκυριών διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία με οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κλπ),
– το 5,2% των νοικοκυριών διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κλπ),
– το 7,7% των νοικοκυριών διαμένει σε ενοικιασμένη κατοικία,
– το 8,3% των νοικοκυριών διαμένει σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία.
– Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 28,7% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 25% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 45,7% για τον φτωχό πληθυσμό.
* Το 37,7% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται σε 6,1%.
* Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα ανέρχεται σε 17,9%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά είναι 34,1% και για τα μη φτωχά νοικοκυριά 14,3%.
* Το 73% των φτωχών νοικοκυριών και το 42,2% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους περίπου 380 ευρώ.
* Περιβαλλοντικά προβλήματα από παρακείμενη βιομηχανία ή προβλήματα από την κυκλοφορία αυτοκινήτων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει το 20,3% των νοικοκυριών, ενώ ποσοστό 16% των νοικοκυριών αναφέρει ως πρόβλημα τους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα στην περιοχή του.
* Το 45,4 % των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.
* Το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.921 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.640 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 1.982 ευρώ.
* Το 19,2% των φτωχών νοικοκυριών, το 6,5% των μη φτωχών νοικοκυριών και το 9,7% του συνόλου των νοικοκυριών, δεν διαθέτουν ένα τουλάχιστον ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ενώ το 6,3% των φτωχών νοικοκυριών, το 1,7% των μη φτωχών και το 2,5% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτουν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τον χρειάζονται, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
* Το 17,3% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συναντιέται (στο σπίτι ή κάπου αλλού) με φίλους ή συγγενείς για ένα γεύμα ή ένα ποτό τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 38,3% και 13%.
* Το 32,1% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως αθλητισμό, σινεμά κ.λπ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 55,9% και 27,2%.
* Το 40,5% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό του ή για κάποιο χόμπι χωρίς να συμβουλευτεί κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού. Το ποσοστό εκτιμάται στο 68% για τον φτωχό πληθυσμό και στο 34,9% για τον μη φτωχό πληθυσμό.
* Το 5,4% του πληθυσμού δεν διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο για οικιακή χρήση λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 15,3% και 3,3%.
* Το 6,6% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι έχει πολύ κακή ή κακή υγεία, το 14,1% μέτρια, ενώ το 79,3% πολύ καλή ή καλή υγεία.
* Το 9,3% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Τα ποσοστά για τον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 19,5% και 7,1%, αντίστοιχα.
* Το 9,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 16,2% και 8,1%.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Υπόθεση Μαρκέλλα: Τα γυρίζει ξαφνικά και προκαλεί η 33χρονη
- Μείωση εσόδων στον ΕΦΚΑ λόγω κορονοϊού – Νωρίτερα τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων
- Τιμολέων Διαμαντής: Έτσι ξόδεψε τα €50.000 που κέρδισε στο MasterChef 2
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου από 23/8 στο ακριτικό νησί
- Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου την Κυριακή: Θα είναι ορατή και στην Ελλάδα ως μερική έκλειψη
- Ξεκίνησαν τα πρώτα έργα για το Kassiopi Project
- Στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαικού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Στο στόχαστρο της Άγκυρας το Καστελόριζο
- ΣΕΒ: Συνεργασία κράτους- επιχειρήσεων για βιώσιμη ανάπτυξη
- Στ. Πέτσας: Στη δημοσιότητα μετά από έλεγχο και πληρωμή τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου από 23/8 στο ακριτικό νησί
- Δημιουργήθηκε η πρώτη τεχνητή σύναψη εγκεφάλου που επικοινωνεί με τα ζωντανά κύτταρα
- ΕΛΣΤΑΤ: Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνον τον φτωχό πληθυσμό
- Ο κορονοϊός ήταν παρών στα λύματα του Μιλάνου και του Τορίνο από τον Δεκέμβριο 2019
- Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου την Κυριακή
- Γιόγκα κατά του κορονοϊού προτείνει ο πρωθυπουργός της Ινδίας
- Μια γιγαντιαία «αλεπού» στους δρόμους του Ρότερνταμ
- Χατζηδάκης: «Δε θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία»
- Στο σφυρί η «Αψίδα του Θριάμβου» του Μαγκρίτ
- Από την κουζίνα του σπιτιού στο χωράφι του αγρότη. Το ταξίδι του οργανικού αποβλήτου
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- ΕΛΣΤΑΤ: Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνον τον φτωχό πληθυσμό
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου από 23/8 στο ακριτικό νησί
- Από την κουζίνα του σπιτιού στο χωράφι του αγρότη. Το ταξίδι του οργανικού αποβλήτου
- Ο κορονοϊός ήταν παρών στα λύματα του Μιλάνου και του Τορίνο από τον Δεκέμβριο 2019
- Χατζηδάκης: «Δε θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία»
- Γιόγκα κατά του κορονοϊού προτείνει ο πρωθυπουργός της Ινδίας
- Δημιουργήθηκε η πρώτη τεχνητή σύναψη εγκεφάλου που επικοινωνεί με τα ζωντανά κύτταρα
- Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου την Κυριακή
- Μια γιγαντιαία «αλεπού» στους δρόμους του Ρότερνταμ
- Στο σφυρί η «Αψίδα του Θριάμβου» του Μαγκρίτ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τουρκία: Καταπνίγοντας την ελευθερία της έκφρασης εν μέσω της πανδημίας
- Πως θα γίνεται η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων
- Βρετανία: Σχέδιο χορήγησης ενός δις. στερλινών για την αναπλήρωση μαθημάτων λόγω καραντίνας
- Πέτσας για Τσαβούσογλου: Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
- Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Δωρεά στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου
- Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το Χ.Α.
- Στο 30% ο κίνδυνος φτώχειας στην Ελλάδα-Το ατομικό διαθέσιμο εισόδημα
- Πέτσας: Όταν ολοκληρωθουν οι πληρωμές, θα ανακοινωθούν και τα ποσά