Εμβόλια κορονοϊού: Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες – Τι ισχύει για τις αλλεργίες

Καθώς διάφορες εταιρείες λανσάρουν στην αγορά εμβόλια κατά του κορονοϊού, το Sputnik εξετάζει τις συνέπειες και τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων γενικότερα. Βιοπαθολόγος εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.
Καθώς μια μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει και αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και την ασφάλειά τους, το Sputnik θυμίζει τις άμεσες συνέπειες ενός εμβολίου και εξετάζει τις πιθανές παρενέργειες.
Ερυθρότητα, πόνος και ένα μικρό οίδημα στο σημείο της ένεσης αποτελούν τις πρώτες αντιδράσεις του σώματος μετά από οποιοδήποτε εμβόλιο.
Αυτό εξηγεί

ο βιοπαθολόγος Ανάργυρος Πλακιώτης. «Οποιοσδήποτε πόνος οφείλεται στην εισχώρηση της βελόνας και όχι τόσο στα συστατικά ενός εμβολίου. Κάθε εμβόλιο περιέχει ένα διάλυμα χλωριούχου νατρίου που προκαλεί το σχετικό πρήξιμο».
Η μεγαλύτερη παρενέργεια ενός εμβολίου ενδέχεται να είναι κάποια αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, πρόκειται για μια φυσιολογική παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε εμβόλιο, όπως αναφέρει ο βιοπαθολόγος.
Και προσθέτει ότι «η πλειονότητα τέτοιων αντιδράσεων αναμένεται να εκδηλωθεί περίπου 15 λεπτά μετά την πραγματοποίηση του εμβολίου.
Η πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών φέρονται είναι ήπιες και να υποχωρούν εντός διαστήματος 48 ωρών.
«Κάθε εμβόλιο έχει τις δικές του παρενέργειες. Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί παραλύσεις ακόμα και θάνατοι από αυτά. Για παράδειγμα ακόμα και σήμερα στο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, ενδέχεται να σημειωθούν ακραία περιστατικά σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως η εκδήλωση κάποιας εγκεφαλίτιδας ή κάποιος θάνατος. Όμως έσωσε δισεκατομμύρια ανθρώπους», εξηγεί, μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά τον κορονοϊό σημείωσε ότι η επιστήμη πραγματοποίησε τομές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
«Υπάρχουν εμβόλια που βασίζονται στην παραδοσιακή σχολή, όπου εισάγουν ένα εξασθενημένο ή κατεστραμμένο τμήμα του ιού, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και εμβόλια που βασίζονται σε πιο έξυπνες ιδέες. Μία από αυτές είναι η αποστολή μιας φωτογραφίας του ιού στο σύστημα και όχι του ιού καθ’ εαυτού».
Την ίδια στιγμή κατέστησε σαφές ότι τα μακροπρόθεσμα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού δεν είναι γνωστά.
«Χρειάζεται αρκετό χρόνο εργαστηριακών ελέγχων για να διαπιστωθούν όλα τα δεδομένα. Αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος τερατογένεσης όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων κάποια ακραία σενάρια που διαδίδονται από εκπροσώπους του αντιεμβολιαστικού κινήματος και όχι μόνο.
Πάντα πρέπει αν κρατάμε κάποια επιφύλαξη αλλά όχι για κάτι ακραίο».
Tι θα κάνουμε αν έχουμε αλλεργία
Όπως εξηγούν οι ειδικοί οι αλλεργίες δεν θα πρέπει να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό που θα πρέπει να γίνονται υπό όρους.
Μια πρόταση που υποβλήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου τάσσεται κατά του εμβολιασμού για όσους έχουν βιώσει σοβαρές αντιδράσεις σε προηγούμενα εμβόλια ή ενέσιμα φάρμακα.
Αρκετοί επιστήμονες συμφωνούν ότι όσοι έχουν ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων όπως αναφυλαξία σε οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμη θεραπεία μπορεί να εμβολιαστούν κατά της πανδημίας COVID-19, αλλά πρέπει να μιλήσουν πρώτα με το γιατρό τους που θα τους δίνει συμβουλές σε κάθε στάδιο.
Όσοι έχουν ιστορικό αναφυλαξίας λόγω οποιασδήποτε αιτίας θα πρέπει να παρακολουθούνται για συμπτώματα για 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό, ενώ όλα τα άλλα άτομα πρέπει να παρακολουθούνται για 15 λεπτά.
«Οι εμβολιασμοί μόλις ξεκίνησαν, οπότε δεν έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα για να γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό των αλλεργικών αντιδράσεων, αλλά τώρα δεν έχω δει τίποτα που να είναι στατιστικά ασυνήθιστο για οποιοδήποτε είδος εμβολίου. Συνάδελφος στις ΗΠΑ, όπως μάθαμε είχε έντονη αλλεργική αντίδραση, με μούδιασμα στη γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε όλες τις αντιδράσεις», καταλήγει ο κ. Πλακιώτης.
Λάμπρος Ζαχαρής

Keywords
Τυχαία Θέματα