Εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων και κινήσεων πανικού τα χρηματιστήρια παγκοσμίως

Κλίμα γενικευμένου πανικού επικράτησε για ώρες τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ, όπου οι δείκτες έκλεισαν με σημαντική πτώση έπειτα από πολλούς μήνες ευφορίας που είχε εξάρει επανειλημμένα ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones ξαφνικά στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης άρχισε να καταρρέει: η πτώση του μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας ώρας έσπασε κατά σειρά το φράγμα των 500, των 1.000 και των 1.500 μονάδων. Εφθασε κάποια στιγμή

ακόμη και 10% κάτω από το πιο πρόσφατο ιστορικό του υψηλό (της 26ης Ιανουαρίου).
Η δραματική συνεδρίαση, που μεταδιδόταν απευθείας στις τηλεοπτικές οθόνες, τράβηξε την προσοχή ακόμη και περαστικών.
Ο Dow Jones εν τέλει ανέκτησε μέρος των απωλειών του, για να κλείσει με πτώση 1.175,21 μονάδων (-4,6%), στις 24.345,75 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 273,42 μονάδων (-3,78%) στις 6.967,53 μονάδες. Ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 απώλεσε 113,19 μονάδες (-4,10%) για να κλείσει στις 2.648,94 μονάδες.
Ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας ότι ο Τραμπ είναι σίγουρος πως τα «θεμελιώδη» μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ είναι «εξαιρετικά ισχυρά», σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.
Δεν ενεργοποιήθηκε η επιλογή της προσωρινής αναστολής των συναλλαγών (circuit breaker), κάτι που συμβαίνει συνήθως μόλις η πτώση του S&P 500 ξεπεράσει το 7%.
Αυτή η διόρθωση καταγράφηκε την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας ο Τζερόμ Πάουελ, διαδεχόμενος την Τζάνετ Γέλεν. Αλλά αναμενόταν εδώ και καιρό από αρκετούς αναλυτές, μολονότι οι δείκτες έσπαγαν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Ο Dow Jones είχε ανέβει κατά 42% από την ημέρα τις νίκης του Τραμπ στις εκλογές του 2016 και κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό πριν από μία εβδομάδα (πάνω από τις 26.400 μονάδες). Ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 34% το ίδιο χρονικό διάστημα, κάτι που ορισμένοι είχαν βαφτίσει «το ράλι του Τραμπ», που μάλιστα κλιμακώθηκε μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση.
Σε χαμηλό εξαμήνου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2017 υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς εντάθηκαν οι μαζικές πωλήσεις στις μετοχές και ενισχύθηκε η μεταβλητότητα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Ολοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί για έβδομη συνεχή συνεδρίαση. Στις 10:14 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης σημείωσε πτώση 2,6%, ενώ ο βρετανικός DAX υποχώρησε κατά 2,7%. Ο δείκτης μεταβλητότητας των ευρωπαϊκών μετοχών (euro STOXX volatility) ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.
«Η κίνηση των τιμών είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα τεχνικών παραγόντων, που συνδέεται με την απότομη αύξηση της μεταβλητότητας στις τιμές των μετοχών», σχολίασε ο Αλεσάντρο Μπαλσότι, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων στη JCI Capital. «Αναμφίβολα, κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά».
Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στο να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής γρηγορότερα από το αναμενόμενο, περιορίζοντας τα μέτρα νομισματικής στήριξης που ενίσχυσαν τις αποτιμήσεις των μετοχών και οδήγησαν τον Ιανουάριο τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς τίτλους σε υψηλό 2 ετών.
Μεταξύ των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Ocado, με πτώση 7,1%, καθώς το βρετανικό διαδικτυακό σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε αμετάβλητα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο της χρήσης του, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Μεγάλες απώλειες στο Τόκιο, κατ’ εικόνα της σχεδόν ελεύθερης πτώσης στη Γουόλ Στριτ
Απώλειες που ξεπερνούν το 4% καταγράφονται ως τώρα στη σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο στο Τόκιο, το οποίο ακολουθεί κατά πόδας τα βήματα της Γουόλ Στριτ, όπου ο δείκτης Dow Jones απώλεσε σχεδόν 1.600 μονάδες κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας -κάτι χωρίς προηγούμενο- πριν τελικά κλείσει με πτώση 4,60%.
Τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών ο δείκτης Nikkei έπεφτε έως και 999,83 μονάδες (-4,41%), στις 21.682,25 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 78,01 μονάδες (-4,28%), στις 1.745,73 μονάδες.
Οι δύο δείκτες είχαν ήδη απωλέσει πάνω από 2% τη Δευτέρα, με υπόβαθρο τη νευρικότητα εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τις ευρύτερες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα