Ενας χρόνος χωρίς μνημόνια. Προκλήσεις και προσπάθειες που αποδίδουν

«Είναι σημαντικό όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να εργαστούν από κοινού για την εξασφάλιση και τη διατήρηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας και θα στηρίξει τον κεντρικό της ρόλο ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης του ευρώ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου, από την επιτυχή, όπως τη χαρακτηρίζει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

ολοκλήρωση από την Ελλάδα του προγράμματος στήριξης.
Ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί «η πορεία εφαρμογής υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει:
«Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τότε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Το τριετές πρόγραμμα αποτέλεσε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την αδυναμία πρόσβασης της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Συνολικά, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας παρείχαν δάνεια ύψους 61,9 δισ. ευρώ έναντι της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης δέσμης μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές.

Από κοινού, οι μεταρρυθμίσεις αυτές έθεσαν τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και υγιή δημόσια οικονομικά. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες, οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται αποφέρουν απτά οφέλη. Για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019. Παρόλο που αυτό εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλό, είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης αυτός έπεσε κάτω από το 18% από τον Ιούλιο του 2011 έναντι του υψηλότερου ποσοστού της τάξεως του 27,9% που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2013. Παραμένει επιτακτικής σημασίας να συνεχίσουν οι ελληνικές αρχές να εστιάζουν στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών από τα χρόνια της κρίσης. Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτές τις προσπάθειες. Η χώρα έχει πλέον ενσωματωθεί πλήρως στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και η συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν, παρακολουθείται στο πλαίσιο του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ενωση Κεφαλαιαγορών, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε τα εξής: «Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης του ΕΜΣ για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η οικονομία της Ελλάδας επωφελήθηκε από μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα αυτά και να συνεχιστεί η πορεία εφαρμογής υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».
Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο. Τα οικονομικά δεδομένα εμφανίζουν θετικά σημάδια, γεγονός που δείχνει ότι οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς για την ελληνική κοινωνία που βίωσε τόσες δυσκολίες. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν και η προθυμία εκ μέρους της Ελλάδος να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων – και να συνεργαστεί στενά με τους ευρωπαίους εταίρους – θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενός βελτιωμένου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας κατά τους προσεχείς μήνες και τα επόμενα έτη. Είναι σημαντικό όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να εργαστούν από κοινού για την εξασφάλιση και τη διατήρηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας και θα στηρίξει τον κεντρικό της ρόλο ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης του ευρώ»».

Keywords
Τυχαία Θέματα