Ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας: Η Ελλάδα κόμβος της βαλκανικής ενεργειακής αγοράς με μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές, ανέφερε ο Γ. Σταθάκης

«Η ιδέα και η στρατηγική είναι πάρα πολύ απλή, η Ελλάδα και θέλουμε να γίνει κόμβος, αλλά θέλουμε επίσης να είναι μέρος μιας μεγάλης ενιαίας βαλκανικής ενεργειακής αγοράς με μεγάλες επενδύσεις, υποδομές και που θα επιτρέπει στα ενεργειακά μας συστήματα ν’ αποκτήσουν μεγάλα πλεονεκτήματα προς όφελος, τελικά, φυσικά των καταναλωτών» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας στην 83η ΔΕΘ,

στην ημερίδα του υπουργείου με θέμα «η Ελλάδα μπροστά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης», τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, με ενίσχυση του ανταγωνισμού και αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες, σημειώνοντας ότι «ολοκληρώνονται οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται όσον αφορά τη δομή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας» και μίλησε συγκεκριμένα για «την αποεπένδυση της ΔΕΗ στους λιγνίτες, τις αλλαγές που έγιναν στον ΑΔΜΗΕ με την έλευση στρατηγικού επενδυτή, το σχέδιο για τη ΔΕΠΑ, τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε λιανική και σε υποδομές ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ».
«Ιδιαίτερη έμφαση σε όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται προκειμένου να υπάρξει μια νέα δομή στις αγορές ενέργειας, δόθηκε στο σύνολο αυτών των αλλαγών, στην κατοχύρωση του ρόλου του Δημοσίου στο κομμάτι των δικτύων -τα δίκτυα κατά κανόνα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο- στα μεγάλα έργα υποδομής και στην ίδια τη ΔΕΗ, τη διατήρησή της δηλαδή με ισχυρή παρουσία του Δημοσίου, η οποία ΔΕΗ θα παραμείνει φυσικά ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας» εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τον στόχο μετασχηματισμού του ενεργειακού μείγματος στην κατεύθυνση ενίσχυσης του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ο υπουργός τόνισε πως «ανοίγουν οι προσκλήσεις στο ΕΣΠΑ άμεσα για τις ενεργειακές κοινότητες, για τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ μέσω ενεργειακών κοινοτήτων και προσδοκούμε ότι μετά τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει και έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο των υπουργικών αποφάσεων που έχουν βγει, ότι τώρα θα υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία γι’ αυτές τις αλλαγές».
«Επιπρόσθετα, όσον αφορά τις ΑΠΕ, πέρα από τους διαγωνισμούς και την επιτυχία που είχαν και που προβλέπουν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,5 Kw και μεγάλες επενδύσεις, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου των ΑΠΕ, ένα απόλυτα κρίσιμο εργαλείο, διότι με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο των ΑΠΕ θα επιλυθούν και προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί, θα αποσαφηνισθεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια το πού μπορεί να χωροθετηθεί ένα αιολικό πάρκο, πόσα μπορούν να χωροθετηθούν σε μια περιοχή κ.ο.κ.» επισήμανε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2», υπογράμμισε ότι «πάει πολύ καλά, έχουν ξεκινήσει οι δικαιούχοι με πολύ μεγάλο πρόγραμμα, διπλάσιο από το προηγούμενο, περίπου 50.000 νοικοκυριά, ξεκινάμε τώρα το ακόμη πιο ενισχυμένο με 2 δισ. ευρώ πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων σε κομβικούς τομείς, σχολεία, νοσοκομεία, αυτοί που είναι πολύ σημαντικό πρόγραμμα». «Ανοίξαμε για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για εξοικονόμηση ενέργειας με 67 εκατ. ευρώ, προχωρά ικανοποιητικά η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων στον οδοφωτισμό, είναι το 36% του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ και με αυτό το πρόγραμμα υπολογίζουμε να υπάρξει εξοικονόμηση 60% στα 3 εκατομμύρια φωτιστικά σημεία σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε. Υποστήριξε, δε, ότι ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μείγματος «προφανώς θα έχει μεγαλύτερο βάρος στο φυσικό αέριο, εκεί χτίζουμε δίκτυα φυσικού αερίου σε πάρα πολλές πόλεις, στα οποία για πρώτη φορά θα διεισδύσει το φυσικό αέριο προκειμένου να έχουν πρόσβαση και σε αυτή την πηγή και ταυτόχρονα αυτό το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας συνδέεται με τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται όσον αφορά τα Βαλκάνια και την Ελλάδα και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα».
«Η πρόοδος είναι πολύ μεγάλη, πλέον, δεν είναι πάνω στο χαρτί, είναι συγκεκριμένη, ολοκλήρωση του ΤΑΡ μέχρι το 2020 όπως προβλεπόταν, η έναρξη εργασιών του IGB, του κάθετου άξονα πάλι με χρονοδιάγραμμα το 2020, είναι πολύ ικανοποιητική η εξέλιξη, ακριβώς επειδή μπαίνει στη διαγωνιστική φάση κατασκευής. Οι υπογραφές, η διακυβερνητική συμφωνία που επίκειται ανάμεσα στην Κύπρο, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Ελλάδα για τον υποθαλάσσιο αγωγό, το EastMed, η πρόοδος που υπήρξε στην υπογραφή συμφωνιών για την αξιοποίηση των FSRU στην Αλεξανδρούπολη και φυσικά η μεγάλη ωρίμανση των έργων των υδρογονανθράκων που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία ουσιαστικά στην πιο μεγάλη απ’ όλες αυτές τις συμβάσεις, Exxon Μobil νοτιοδυτικά της Κρήτης» συμπλήρωσε.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Μάρκ Μενεζες, αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας, παράλληλα, την αξία της διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου.
«Τη σημασία που αποδίδει το σχέδιο Γιούνκερ σε ενεργειακά επενδυτικά σχέδια» τόνισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.
Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται, ύστερα από περισσότερα από 11 χρόνια, το εμβληματικό Υβριδικό Ενεργειακό Εργο Ικαρίας, το οποίο συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές ΑΠΕ, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. «Το έργο θα δώσει τη δυνατότητα προβολής της χώρας μας και αξιολόγησης αυτής της μορφής ενέργειας που είναι από τις πιο ολοκληρωμένες, καθώς προσφέρει και ενέργεια βάσης κι αυτό είναι το μέλλον» επισήμανε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, υπογράμμισε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει την, κρίσιμης σημασίας, διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική το 2022, νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρονοδιαγράμματα, αντανακλώντας την σταθερή στόχευση για επιτάχυνση όλων των έργων του. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι την περασμένη Παρασκευή άνοιξαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Θανάσης Μισδανίτης, εξήρε την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, εκφράζοντας, ωστόσο, την ανησυχία του για τον κίνδυνο αποδυνάμωσης προσωπικού και τεχνογνωσίας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρης Νίκας, υποστήριξε ότι συνδυάζοντας την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με την ολοκλήρωση άλλων έργων από τον ΔΕΣΦΑ και τρίτους, η ικανότητα της Ελλάδας να προμηθεύει με φυσικό αέριο τους γείτονές της προς τον Βορρά θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα 4 χρόνια.
Η διευθύντρια του TAP στην Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, παρουσίασε την πρόοδο κατασκευής του ΤΑΡ, σημειώνοντας ότι έχουν διαμορφωθεί 540 από τα 550 χιλιόμετρα της όδευσης.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, Τατιάνα Δερμάτη, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις στην ενέργεια, με έμφαση στις ΑΠΕ, τη βελτίωση των διασυνδέσεων και τις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα