Ενθουσιασμός και πρωτότυπες ιδέες στην 12η Εμπορική Εκθεση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων

Με την απονομή των βραβείων έπεσε η αυλαία της 12ης Εμπορικής Εκθεσης που διοργάνωσε το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece, στο The Μall Athens στο Μαρούσι. Πρωταγωνιστές για ακόμη μία χρονιά μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 15-18 ετών, που παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους εντυπωσιάζοντας την κριτική επιτροπή και δηλώνοντας «εκκολαπτόμενοι» επιχειρηματίες.
Το βραβείο Καλύτερης Εταιρείας απονεμήθηκε στην επιχείρηση «HELM.E.T» που δημιούργησαν

μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα. «Η επιχείρηση έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για χρήση του κράνους κατά τη διάρκεια της οδήγησής και την προώθηση και τον σχεδιασμό ενός έξυπνου kit το οποίο θα επικοινωνεί με τη μηχανή κι εφόσον ο αναβάτης δεν φοράει το κράνος η μηχανή δεν θα μπορεί να ξεκινήσει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιάννης Μπουγάς. Από την πλευρά της η υπεύθυνη πωλήσεων, Θάλεια Ανδριανού, υπογράμμισε ότι «έμπνευσή μας αποτέλεσε το γεγονός ότι ο νομός μας, η Μεσσηνία, είναι ένας από τους τρεις με τα περισσότερα αυτοκινητιστικά και μοτοσικλετιστικά ατυχήματα. Την εποχή που σκεφτόμασταν την ιδέα μας, τον Σεπτέμβρη, σημειώθηκαν δύο θανατηφόρα ατυχήματα ατόμων στη δική μας ηλικία που μας σημάδεψαν και μας επηρέασαν αρκετά συναισθηματικά. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι που θα βοηθούσε πρακτικά στην αποφυγή της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη δικιά μας ηλικία αλλά κι άλλων ηλικιών».
Το επόμενο βραβείο, αυτό του καινοτόμου προϊόντος, δόθηκε στην εταιρεία «Warn» του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ψυχικού. Πρόκειται για μία συσκευή αμφίδρομης επικοινωνίας πεζών-οδηγών σε επικίνδυνα σημεία, όπου δεν υπάρχει φανάρι. Η κατασκευή φιλοδοξεί να είναι «βοηθός» για τις διασταυρώσεις και τις κλειστές στροφές και βασίζεται σε μία μέθοδο καταγραφής της κίνησης οχημάτων στο δρόμο και ταυτόχρονης ειδοποίησης των πεζών ή οχημάτων που κινούνται στο «τυφλό» μέρος του δρόμου.
Τέλος, το βραβείο καλύτερου Περιπτέρου, απονεμήθηκε στην επιχείρηση, «Ομηρος – Ρίχνω Φως στον Πολιτισμό», η οποία δημιουργεί καινοτόμες λύσεις για μουσεία και πολιτιστικούς χώρους με στόχο οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης να έχουν πρόσβαση σε αυτά αλλά και να μάθουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, μιλώντας στην έναρξη της έκθεσης, σημείωσε ότι «η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει παρεξηγηθεί από πολλούς, και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό» και προσέθεσε: «Με τη δική σας παρουσία, τη δική σας ενεργητικότητα, το δικό σας μεράκι, μπορούμε να δείξουμε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα, είναι ένα βήμα που μπορεί να πάει την κοινωνία μας πολλά βήματα μπροστά. Μαθαίνετε να συνεργάζεστε να οργανώνετε πράγματα, μαθαίνετε να σκέφτεστε, μαθαίνετε ότι η παραγωγή πλούτου είναι ένα αποτέλεσμα πάρα πολλών παραγόντων που πρέπει να τους συνδυάσετε. Μαθαίνετε κι άλλα πράγματα, ότι η υγιής επιχειρηματικότητα σημαίνει σεβασμός, στον συνεργάτη, στον εργαζόμενο, στο περιβάλλον, και πάνω απ’ όλα η υγιής επιχειρηματικότητα μαθαίνετε ότι είναι συνυφασμένη με τη δικαιοσύνη και την κοινωνική ευαισθησία».
Στη συνέχεια ο κ. Μπαξεβανάκης περιηγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης συνομιλώντας με μαθητές/τριες και καθηγητές για τις επιχειρήσεις τους.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Σπύρου, τόνισε ότι «η έκθεση αυτή δεν είναι μόνο μία παρουσίαση αλλά ένας διαγωνισμός γιατί σας βάζει από πολύ νωρίς σε πραγματικές συνθήκες αγωνίας, δημιουργίας κι ανταγωνισμού τον οποίο σίγουρα θα βρείτε μπροστά σας όσοι από εσάς θα ασχοληθείτε με την επιχειρηματικότητα στο μέλλον… Η δουλειά σας μας εμπνέει γιατί οι καιροί δεν είναι πολύ θετικοί για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Κάποια τέτοια περιστατικά, εκδηλώσεις είναι αυτές που μας δίνουν ελπίδα για να πούμε ότι αξίζει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε όσο σωστά το κάνουμε, όσο καλά το κάνουμε, κι ό,τι πετύχουμε στο τέλος…».
Ο πρόεδρος του Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ), Μάρκος Βερέμης, επισήμανε με τη σειρά του ότι «δυσκολευτήκαμε να αποφασίσουμε, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή κι η συμμετοχή κι η ποιότητα» και σημείωσε ότι όταν αυτός ήταν μαθητής «δεν υπήρχε ποτέ τόσο ενδιαφέρον για να κάνουμε εικονικές επιχειρήσεις, να έχουμε ασχοληθεί τόσους μήνες, να έχουμε ξοδέψει τόσο χρόνο».
Ακόμη, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΝ, Αργύρης Τζικόπουλος, ανέφερε ότι «το σημαντικό για τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, είναι ότι εκτός από την εμπειρία που λαμβάνουν γίνονται μέλη της μεγάλης οικογένειας του Junior Achievement, η οποία εκπροσωπείται σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο με πάνω από 10 εκατομμύρια μαθητές κάθε χρονιά. Αρα τα παιδιά που αύριο μεθαύριο θα είναι οι μελλοντικοί μας απόφοιτοι έχουν όλα τα προνόμια όλη τη βοήθεια που μπορεί να τους παρέχει το δίκτυο του Junior Achievement σε παγκόσμιο επίπεδο».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα