Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα στον Ανω Εγκλιανό την τελευταία διετία
11:14 18/12/2019
- Πηγή: Dimoprasion
Ο περίφημος τάφος -ο αποκαλούμενος του «Γρύπα Πολεμιστή»- δεν είναι μόνος και τυχαίος, επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τους ανασκαφείς, αναφερόμενη στην αγαστή συνεργασία τόσων ετών με το ΥΠΠΟΑ.
Ούτε σταμάτησε να εκπλήσσει τους δύο ανασκαφείς του, Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ, που τον αποκάλυψαν το 2015. Τα αποτελέσματα της ανασκαφικής συνέχειας την περίοδο 2018-2019 έφεραν στο φως δύο νέους ασύλητους θολωτούς τάφους, κάνοντας τους δύο ανασκαφείς του πανεπιστημίου του Σινσινάτι να εκφράσουν
Οι δύο πολύ σημαντικοί, αλλά και εντελώς άγνωστοι τάφοι που βρέθηκαν, ονομάστηκαν θολωτοί τάφοι VI και VII. Το γεγονός ότι παρέμειναν ασύλητοι από την αρχαιότητα, οφείλεται στο ότι προστατεύονταν από περίπου σαράντα χιλιάδες λίθους μεγέθους καρπουζιού που είχαν υποστεί κατολίσθηση στο εσωτερικό τους, όταν κατέρρευσε ο θόλος τους. «Τα οστά που βρέθηκαν στο εσωτερικό τους πρέπει να προέρχονται από ομαδικούς ενταφιασμούς μελών σημαντικών οικογενειών, καθώς στα κρανία φέρουν το ίδιο κληρονομικό ελάττωμα, όμως μένει να υποβληθούν σε έλεγχο DNA» επισήμανε η Σάρον Στόκερ.
«Αυτές οι σημαντικές οικογένειες και οι ιδιώτες είχαν βαθιές επιρροές από τον Μινωϊκό πολιτισμό. Εχτιζαν τα σπίτια τους στην Ακρόπολη με λαξευτούς λίθους, επηρεασμένοι από την μινωϊκή τεχνοτροπία και γέμιζαν τους τάφους τους με κρητικά προϊόντα ανωτέρας ποιότητας που εισήγαγαν» περιέγραψαν οι δύο ανασκαφείς. Ανάμεσα στα πιο συναρπαστικά νέα ευρήματα συγκαταλέγεται ένα χρυσό δαχτυλίδι, το οποίο απεικονίζει δύο βοοειδή που πλαισιώνονται από στάχυα κριθαριού, όπως αναγνωρίστηκε από την καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Τάνια Βαλαμώτη και ένα χρυσό μενταγιόν που απεικονίζει την κεφαλή της Αιγύπτιας θεάς Αθωρ. «Αυτή η ανακάλυψη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο που είχε στην Αίγυπτο ως προστάτιδα των νεκρών» επισήμανε ο Τζακ Ντέηβις, παρομοιάζοντας τον συνολικό χαρακτήρα των ευρημάτων που παρέμειναν στους νέους τάφους και στους δρόμους τους, «εξαιρετικά παρόμοιο με τους θαλαμωτούς τάφους που απεκάλυψε μεταγενέστερα στις Μυκήνες η ανασκαφική δραστηριότητα του Χρήστου Τσούντα τον 19ο αιώνα, ιδίως ως προς το ύφος των κοσμημάτων και άλλων διάκοσμων, ενώ βρέθηκαν και στοιχεία, τα οποία απουσίαζαν στην Πύλο και μαρτυρούν δεσμούς με την εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο».
Οι δύο νέοι τάφοι, ο ένας τεράστιος, διαμέτρου 12 μέτρων, ο άλλος σημαντικά μικρότερος, διαμέτρου 8,5 μέτρων, θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί όταν πέθανε ο Γρύπας-Πολεμιστής, o οποίος όμως είχε ενταφιαστεί ξεχωριστά από τους άλλους και μόνος του «πιθανόν επειδή ήταν βασιλιάς, ένας «άναξ» της μυκηναϊκής περιόδου» εικάζουν οι δύο ανασκαφείς.
Σε κάθε περίπτωση, χρονολογούνται τον 15ο πΧ αιώνα και είναι μεταγενέστεροι του θολωτού τάφου IV του Ανω Εγκλιανού, που είχε ανακαλύψει το 1939 ο αρχαιολόγος Καρλ Μπλέγκεν, ο οποίος την εποχή εκείνη ανακάλυψε μαζί με τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη το Ανάκτορο του Νέστορος. Εκείνος φαίνεται ότι είχε κατασκευαστεί πρώτος και πιθανώς λειτουργούσε ως μαγνήτης για μεταγενέστερους τάφους, αργότερα, κατά την Υστεροελλαδική Περίοδο.
Τα ευρήματα, όπως εξήγησαν οι Ντέιβις και Στόκερ, ήρθαν στο φως από συγκυρία, δεδομένου ότι η ανασκαφή του μέρους όπου ανακαλύφθηκε, δεν είχε ποτέ προγραμματιστεί. Αντιθέτως, ο στόχος ήταν η ανασκαφή ενός διπλανού αγροτεμαχίου στο οποίο υπήρξε ανασκαφική δραστηριότητα και στο παρελθόν. Σ’ αυτό ήλπιζαν ότι θα ανακαλύψουν οικιστικά κατάλοιπα που περιστοίχιζαν το Ανάκτορο του Νέστορος κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του, τον 13ο αιώνα πΧ.
Το 2018, τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη του Τάφου του Γρύπα-Πολεμιστή και αφού ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση του αγροτεμαχίου που βρισκόταν σε χέρια ιδιωτών, ξεκίνησε η ανασκαφή. Καθαρίστηκε η βλάστηση από το αγροτεμάχιο, που ήταν σπαρμένο με κορινθιακή σταφίδα και στη συνέχεια παρατήρησαν ότι υπήρχαν συγκεντρωμένες πέτρες στο νοτιοανατολικό τμήμα του αγροτεμαχίου, καθώς και αρκετές μεγάλες πλάκες, πλησίον του θολωτού τάφου IV, με κάτι που ομοίαζε με κοιλότητα κάτω από αυτές.
Η ανασκαφική έρευνα του πανεπιστημίου του Σινσινάτι μέσω της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, σε επιστημονική συνεργασία με την Εφορεία Μεσσηνίας, εμπλουτίζει τα αρχαιολογικά δεδομένα στην περιοχή της Πυλίας και θέτει νέα δεδομένα και ερωτήματα σχετικά με το πολιτικό, κοινωνικό και θρησκευτικό καθεστώς στη Δυτική Μεσσηνία.
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
φως, Ακρόπολη, ελλαδα, vii, οφείλεται, dna, νέα, ΑΠΘ, αιγυπτος, μυκήνες, αθηνα, απε-μπε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, αποτελεσματα, φως, απε, βοοειδη, γεγονος, δυτικη, εποχη, ερευνα, ετων, εφορεια, ζωης, ιδιο, υπηρχαν, υφος, θολος, κρητικα, κρανια, μεσσηνια, μηκος, μυκήνες, οστα, οφείλεται, παρουσιαση, πεθανε, ρολο, συνεχεια, σπιτια, ταφοι, ταφος, τμημα, τρια, φορα, δαχτυλιδι, χωρα, ιδιαιτερο, νεκροταφειο, vii, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις: Επικαιροποίηση με το νέο επιτόκιο 3%
- Υπερηφάνεια: Ευρωπαϊκή διάκριση σε Έλληνες φοιτητές για μέθοδο πρόβλεψης φυσικών καταστροφών
- Λυδία Φωτοπούλου: «…Το “τώρα” είναι η Ζωή. Τα αλλά είναι ονειροφαντασίες»
- Schwäbische Zeitung: Παλιές διενέξεις και νέα όνειρα γύρω από την Κύπρο
- «Άγριες Μέλισσες»: Η απόφαση που ανατρέπει τα δεδομένα για το μέλλον της σειράς
- Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
- Πιέσεις στις Βρυξέλλες ασκεί ο Μπόρις Τζόνσον
- Ο Όλυμπος στους Top20 προτεινόμενους προορισμούς για το 2020
- “Κλείδωσε” η συμφωνία των 50 δις ανάμεσα σε FIAT και Peugeot
- “Μπάχαλο” με το Κοινωνικό Μέρισμα, εκτός χιλιάδες άνεργοι και ΑμεΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα στον Ανω Εγκλιανό την τελευταία διετία
- Αρχίζει από σήμερα η καταβολή των συντάξεων
- «Τσίχλα» 5.700 ετών αποκαλύπτει το πρόσωπο μιας προϊστορικής Σκανδιναβής
- Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την παραπομπή Τραμπ
- Τριπλή επιχείρηση εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι – Δέκα προσαγωγές
- «Ναι» από το ΚΑΣ για τη συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου στην Αμφίπολη
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Λαγκάρντ: Ικανοποίηση για τον ισχυρό βαθμό υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα στον Ανω Εγκλιανό την τελευταία διετία
- «Ναι» από το ΚΑΣ για τη συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου στην Αμφίπολη
- «Τσίχλα» 5.700 ετών αποκαλύπτει το πρόσωπο μιας προϊστορικής Σκανδιναβής
- Αρχίζει από σήμερα η καταβολή των συντάξεων
- Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την παραπομπή Τραμπ
- Τριπλή επιχείρηση εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι – Δέκα προσαγωγές
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Λαγκάρντ: Ικανοποίηση για τον ισχυρό βαθμό υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος
- Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων για το «κοινωνικό μέρισμα 2019»
- Ν/σ «EastMed Act» στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ
- Πολύ κοντά να αποκαλυφθεί το μυστικό της γέννησης του Σύμπαντος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων με σύγχρονες τεχνολογίες VR στην υπηρεσία του πελάτη
- Κοινωνικό μέρισμα: Ο γονιός εξαρτώμενου μέλους ΑμΕΑ κάνει την αίτηση
- Πώς πληρώνεται η εργασία στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
- Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στο εμπόριο
- Δοκιμάζει εκ νέου τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
- Fourlis: Ανοίγει κατάστημα ΙΚΕΑ στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας
- "Κόκκινη κλωστή": Ο πόνος τώρα αντιμετωπίζεται, ρώτα, ενημερώσου!
- Άδεια χορήγησης φαρμάκου για πολλαπλή σκλήρυνση στην εγκυμοσύνη
- Εθελοντική αιμοδοσία - ένα δώρο ζωής
- Αναρτήθηκαν οι εισφορές Νοεμβρίου 2019 των αγροτών στον ΕΦΚΑ