Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2020
17:49 7/4/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Στις 123 μονάδες υποχώρησε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 13/3/2020 – 31/3/2020.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε πτώση στις 187 μονάδες έναντι 267 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, μειώθηκε σε 38% έναντι 77% το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα αυξήθηκε από 2% το προηγούμενο τρίμηνο σε 42% το ποσοστό των CEOs που δηλώνει ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί συγκρινόμενη με ένα έτος πριν. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά μειώθηκε δραματικά στις 122 μονάδες έναντι 263 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος μειώθηκε σε 19% έναντι 94% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το 61% των CEOs δηλώνουν ότι θα είναι χειρότερη. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αβεβαιότητας ποσοστό 12% των CEOs δεν μπορεί να πραγματοποιήσει προβλέψεις για το επόμενο έτος.
Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μειώθηκε στις 157 μονάδες έναντι 199 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν ανήλθε σε 31%, ενώ σύμφωνα με το 41% των CEOs η τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο είναι χειρότερη έναντι μόλις 10% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης μειώθηκε στις 126 μονάδες έναντι 222 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή διαμορφώθηκε σε 45% έναντι 4% το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα το 15% των CEOs δεν μπορούν να εκτιμήσουν την οικονομική κατάσταση του κλάδου τους στο επόμενο έτος.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών σημείωσε κάμψη στις 105 μονάδες έναντι 135 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους έχει επιδεινωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 22% έναντι 8% το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο σημαντικό ποσοστό των CEOs (44%) δηλώνουν ότι οι εταιρείες που διοικούν βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση έναντι του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος σημείωσε κάθετη πτώση στις 88 μονάδες έναντι 180 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που προσδοκεί νέα επιδείνωση στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 28% έναντι μόλις 1% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ακόμα πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 36%. Αντίθετα σεβαστό ποσοστό των CEOs που ανέρχεται σε 24% προβλέπουν βελτιωμένη οικονομική κατάσταση για τις εταιρείες τους στο επόμενο έτος.
Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε πτώση στις 115 μονάδες έναντι 148 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 18% έναντι 8% το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα το 24% των CEOs δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους πραγματοποίησαν αυξημένες επενδύσεις στην τρέχουσα περίοδο. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών παρουσίασε όπως ήταν αναμενόμενο σημαντική μείωση στις 107 μονάδες έναντι 166 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι μειωμένη κατά τον επόμενο χρόνο, διαμορφώθηκε σε 27%, μερίδιο που αυξάνεται σε 46% για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο το 18% των CEOs εκφράζει την πεποίθηση ότι στο επόμενο έτος οι επενδύσεις στις επιχειρήσεις τους θα είναι αυξημένες.
Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρουσίασε μικρή κάμψη στις 109 μονάδες έναντι 123 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 41%, ποσοστό το οποίο ανήλθε σε 50% στις εμπορικές επιχειρήσεις. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης σημείωσε πτώση στις 110 μονάδες έναντι 162 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά διαμορφώθηκε σε 18%, ενώ αυξήθηκε σε 23% (έναντι 7% το προηγούμενο τρίμηνο) το ποσοστό των CEOs που αναμένει στο επόμενο έτος μικρότερο αριθμό εργαζομένων.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους για την επίδραση στην Ελληνική οικονομία της πανδημίας λόγω κορονοϊού. Η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs, σχεδόν 9 στους 10, συμφωνεί ότι η πανδημία λόγω κορονοϊού θα έχει υψηλού επιπέδου αρνητική επίδραση στην οικονομία. Μόνο το 6% των CEOs δηλώνει ότι η επίπτωση θα είναι μεν αρνητική αλλά με πολύ μικρή έως μέτρια ένταση, ποσοστό ωστόσο που διπλασιάζεται σε 12% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 8% των CEOs λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της νόσου δεν εκφράζει άποψη για την πιθανή επίδραση στην οικονομία. Οι CEOs ερωτήθηκαν επιπλέον για την επίπτωση που θα έχει στην Ελληνική οικονομία η πρόσφατη αναθέρμανση του μεταναστευτικού προβλήματος στη ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου. Τρεις στους τέσσερις CEOs πιστεύουν ότι η επίδραση στην οικονομία από τα πρόσφατα γεγονότα θα είναι πολύ μικρή έως μέτρια, ενώ αντίθετα ένας στους πέντε CEOs αξιολογεί ότι η επίπτωση στην οικονομία θα είναι υψηλή.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
index, εταιρεία, εασε, icap, επηρεάζει, status, νέα, απε-μπε, γνωμη, οικονομια, ceo, icap, απε, γεγονοτα, γεγονος, δειχνει, δειγμα, υπαρχει, εξελιξη, επενδυσεις, επηρεάζει, ερευνα, εταιρεία, ετος, ληψη, μειωση, συνεχεια, υψηλη, φορα, status
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΣΥΡΙΖΑ: Ζητεί να κληθεί ο Στ. Πέτσας στη Βουλή για το κονδύλι στα ΜΜΕ
- ΟΑΕΔ: Διεύρυνση και ενίσχυση προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών
- Η «Λευκή Συμφωνία» για την υγεία που προσπαθεί να περάσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Ιωάννης Μαρτίνος: Τρία σενάρια της Signal Group προβλέπουν πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση για τάνκερ αποθήκευσης πετρελαίου
- Beat και στο τηλέφωνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς στην πρωτοβουλία στήριξης με εξοπλισμό του ΕΣΥ
- Φινλανδία-κορονοϊός: Αρχίζουν τυχαίοι έλεγχοι αντισωμάτων -Ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα
- Dell Technologies: Στην καρδιά του Eni HPC5, του ισχυρότερου βιομηχανικού υπερυπολογιστή στον κόσμο
- Η N26 παρουσιάζει ψηφιακή έκδοση καρτών instant banking
- ΥΠΕΝ: Ιλαροτραγικές οι αντιδράσεις για τη δωρεά της ΔΕΗ στο ΕΣΥ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2020
- Κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες στις εκκλησίες από 12 έως και 20 Απριλίου
- Ποιες περιοχές παραμένουν χωρίς κρούσμα στην Ελλάδα
- Στους 81 οι νεκροί στην Ελλάδα
- Το Ευρωκοινοβούλιο γίνεται κέντρο ελέγχου για τον κορονοϊό
- Σέρτζιο Ματαρέλα: «Όχι στους εθνικούς εγωισμούς. Η υγεία είναι παγκόσμιο δικαίωμα»
- Κρατάμε τις κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με πιθανότητες ανάκαμψης
- Σ.Τσικρικά: Έπρεπε να κρυφτούμε πίσω από μάσκες και στολές, ώστε να γίνουμε τόσο ευδιάκριτοι
- Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πάντα ανάγκη τη στήριξη των παιδιών της
- Επιτακτική ανάγκη μείωσης των τραπεζικών και διατραπεζικών χρεώσεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τελωνειακοί: Αναγκαιότητα η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των τελωνείων
- Παρουσία μόνο 7 ανθρώπων θα τελεστεί η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής στην Παναγία των Παρισίων
- Lady Gaga: Ανακοίνωσε την μεγαλύτερη παγκόσμια διαδικτυακή συναυλία
- Παραχώρηση της κλειστής δομής στη Σιντική Σερρών στην Ελληνική Αστυνομία
- Υπογραφηκε η ΚΥΑ για τα τέστ κορονοιού κατ’ οίκον – Στα 5 εκ. ευρώ η δαπάνη
- Νέα πλατφόρμα για συνεχή ενημέρωση για τον κορονοϊό
- Τραμπ: Ήξερε από τον Ιανουάριο τη σοβαρότητα του κορονοϊου;
- Τσίπρας για ένταση στον Ευαγγελισμό: Χθες ήταν ήρωες, σήμερα τους έστειλαν την αστυνομία
- Έρευνα Randstad: H βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας είναι η "μόνη λογική επιλογή".