Επιφυλακτικοί οι Έλληνες για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Πώς κρίνουν τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και τα μέτρα οι πολίτες και ποιοι είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες για το αν θα εμβολιαστούν άμεσα ή θα περιμένουν ένα μικρό διάστημα μέχρι να… σιγουρευτούν για την ασφάλεια τους, με την ηλικία τους να παίζει καθοριστικό ρόλο.
Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN, το 33% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί

αμέσως, ενώ κάθετα αρνητικό στο εμβόλιο είναι το 19% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, στάση αναμονής αναμένεται να κρατήσει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με το 42% να δηλώνει πως θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τους πρώτους μήνες και μετά θα αποφασίσει.
Την ίδια ώρα, στην πλειοψηφία υπέρ του άμεσου εμβολιασμού ανήκουν οι μεγαλύτερες ηλικίες και συγκεκριμένα η τρίτη ηλικία, αφού μόνο στους άνω των 65 ετών, το 51% δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως. Στις ίδιες ηλικίες καταγράφεται επίσης και το πιο χαμηλό ποσοστό των αρνητών του εμβολίου, μόλις στο 11%.
Από την άλλη, κυρίαρχη είναι η στάση αναμονής στις νεότερες και μεσαίες ηλικίες. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το 64% των ηλικιών 15-24, το 43% των ηλικιών 25-44 και το 42% των ηλικιών 45-64.
Τέλος, μόλις το 9% στην ηλικία των 15-24 δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως.
Η εμπιστοσύνη στους ειδικούς
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα ευρήματα σχετικά με την εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ειδικοί κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ το 24% το αντίθετο.
Τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται πάντως ανάλογα με τους ψηφοφόρους των κομμάτων, καθώς οι 9 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ εκφράζουν εμπιστοσύνη στην επιτροπή των ειδικών. Το ποσοστό πέφτει δραματικά όταν απαντούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.
Δυσαρέσκεια για τα μέτρα της κυβέρνησης
Την ίδια ώρα, το 54% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας στο δεύτερο αυτό κύμα, αντίθετα με το 40% που εκφράζει την εμπιστοσύνη του σε αυτήν, όταν αυτό το ποσοστό στο τέλος του πρώτου lockdown ανερχόταν στο 80%. Το αντίστοιχο ποσοστό δυσαρέσκειας τότε βρισκόταν μόλις στο 15%.
Όσο για το τι έφταιξε στην Κεντρική Μακεδονία και πλήγηκε τόσο πολύ από τον κορονοϊό, οι πολίτες δείχνουν την κυβέρνηση και την καθυστερημένη λήψη των μέτρων.
Αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Μπορεί ωστόσο να παρατηρείται μια τάση αμφισβήτησης στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ωστόσο ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να απειλούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ακρίβεια, στην ερώτηση αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερα, χειρότερα ή ίδια τα πράγματα όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, το 38% απαντάει χειρότερα, το 35% τα ίδια και μόλις το 17% καλύτερα.
Όσο για το ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό, το 42% απαντάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 23% τον Αλέξη Τσίπρα. Στη δεύτερη πάντως θέση βρίσκεται ο… κανένας με το αξιοσημείωτο 31%.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 38% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,9%, το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και το ΜέΡΑ25 με 3%.
Αξιολόγηση υπουργών
Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπουργών στην πρώτη θέση σε θετικές γνώμες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ δεύτερος έρχεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και την τέταρτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να ακολουθούν.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα