Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Παρεμβάσεις σε 7.000 σημεία αυξημένης επικινδυνότητας
Φιλόδοξους στόχους, ώστε να διορθωθούν άμεσα τα αρνητικά στατιστικά που εμφανίζει η χώρα μας στον τομέα των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων επεσήμανε ότι έχει το Εθνικό Σχέδιο δράσης για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας, κατά την παρουσίασή του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για σημειακές παρεμβάσεις σε 7.000 σημεία αυξημένης επικινδυνότητας ανά την επικράτεια.
«Πρόκειται
Σε αυτό το σημείο έκανε ειδική μνεία στην αναμόρφωση του συστήματος εξετάσεων και πόσο καθοριστικό είναι τα νέα παιδιά να αντιμετωπίζουν την όλη διαδικασία αλλά και τις εξετάσεις ως ένα στάδιο, κατά το οποίο θα μάθουν να οδηγούν. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι κρίσιμο, όπως ο ίδιος δήλωσε, «να κοιτάξουμε μπροστά και να αγκαλιάσουμε την πρόοδο της τεχνολογίας και τις αλλαγές στις συνήθειες μετακίνησης, που επιβάλλει η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη». Ο ίδιος, πάντως, δεν παρέλειψε να αναδείξει και τη σημασία της υιοθέτησης και εφαρμογής ενός σύγχρονου κώδικα κανόνων, αλλά και την αλλαγή στην οδική συμπεριφορά μας, που αυτός θα επιφέρει. «Πολλά ατυχήματα – και τέτοια δυστυχώς, απαντώνται αρκετά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κρήτη – οφείλονται σε ατομικές επιλογές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα, αλλά και το γεγονός, πως δεν φοράμε ζώνη και κράνος. Πάνω από όλα πρέπει να σκεφθούμε πως η αλλαγή συμπεριφοράς στον δρόμο συνεπάγεται σεβασμό στους συμπολίτες μας και την οικογένεια μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως το ενδιαφέρον για την οδική ασφάλεια σε μία χώρα, που κάθε χρόνο θρηνεί πολλούς συμπολίτες μας στην άσφαλτο θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο και η ευαισθητοποίηση δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε μία εύκολη, πλην όμως, βραχυπρόθεσμη αγανάκτηση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο, καλά μελετημένο, ρεαλιστικό σχέδιο, που μπορεί να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και το οποίο εν πολλοίς στηρίζεται στο τετράπτυχο: ασφαλείς δρόμοι – υπεύθυνοι οδηγοί – κυκλοφοριακή παιδεία – δίκαιοι κανόνες για όλους. «Δίνουμε έμφαση στο πιο φλέγον ζήτημα, να κάνουμε δηλαδή τους δρόμους μας πιο ασφαλείς, μέσω ενός προγράμματος σημειακών παρεμβάσεων σε 7.000 επικίνδυνες θέσεις. Οι μελέτες έχουν ήδη γίνει και η χρηματοδότηση έχει βρεθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος γνωστοποίησε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση κατόρθωσε τους τελευταίους 18 μήνες να ξεμπλοκάρει το έργο «Πάτρα – Πύργος».
«Μέχρι να ολοκληρωθεί, όμως, εμείς δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δημοπρατούμε έργο, ύψους 30 εκατ. ευρώ με σημειακές παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία» τόνισε ο υπουργός Υποδομών. Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «Το σχέδιο για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας συμβάλλει ώστε να γίνουμε καλύτεροι οδηγοί, αλλά και να οδηγούμε σύγχρονα οχήματα σε ασφαλείς δρόμους. Για να σώσουμε και άλλες ζωές στους ελληνικούς δρόμους. Ολοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Το στρατηγικό σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 παρουσίασε ο Γ. Κεφαλογιάννης
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «παρά την πρόοδο συνεχίζουμε να έχουμε έναν αρκετά υψηλό αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων. Για την ακρίβεια, αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: 65 νεκρούς ανά εκατομμύριο εμείς, 51 η ΕΕ. Πολύ μακριά νομίζω από τους 22 νεκρούς ανά εκατομμύριο που καταγράφει η Σουηδία».
Παρουσίασε επίσης το στρατηγικό σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την κατάρτιση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια. Οπως σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, «η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν είναι ότι το στρατηγικό σχέδιο θα θεσμοθετηθεί, θα γίνει δηλαδή νόμος του κράτους. Συνεπώς θα περιλαμβάνει ενέργειες και δράσεις δεσμευτικού χαρακτήρα που πρέπει να αναληφθούν σε εθνικό επίπεδο από όλους τους αρμόδιους φορείς. Για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των νεκρών αλλά και των σοβαρά τραυματιών κατά 50%».
Οι βασικές προβλέψεις του στρατηγικού σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030
Θεσμοθέτηση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Οδική Ασφάλεια. Τη λειτουργία του θα αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και θα είναι αρμόδιο για την συλλογή, επεξεργασία και την τήρηση εθνικής βάσης δεδομένων για την οδική ασφάλεια. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία θα δημοσιεύει σε ετήσια βάση ενημερωτικό δελτίο στατιστικών στοιχείων για την οδική ασφάλεια, η εγκυρότητα των οποίων θα επικυρώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των θανατηφόρων ατυχημάτων υιοθετείται ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για την οδική ασφάλεια που μπορεί να απεικονιστεί με το ακόλουθο πυραμιδικό σχήμα: Στην κορυφή βρίσκεται η Κυβερνητική επιτροπή. Ακολουθεί η εκτελεστική επιτροπή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού και η κοινωνία των πολιτών.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας από τον επόμενο Σεπτέμβριο η διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής θα γίνει υποχρεωτική. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους νέους και νέες έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, να παρακολουθήσουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα οδήγησης στις σχολές οδήγησης.
Αλλάζει όλη τη φιλοσοφία της θεωρητικής εξέτασης και της πρακτικής δοκιμασίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Προχωρά η συγγραφή νέων εγχειριδίων για την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών, όλων των κατηγοριών, από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Στόχος, να μάθουν οι υποψήφιοι οδηγοί τους κανόνες οδηγικής κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό καταργείται το σύστημα εξέτασης που βασίζεται σε προκαθορισμένες ερωτήσεις με γνωστές τις απαντήσεις.
Εφεξής δυνατότητα να γίνουν εκπαιδευτές οδήγησης θα έχουν όσοι πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις όπως: 1. Ελάχιστη ηλικία και κατοχή αδειών οδήγησης όλων των κατηγοριών. 2. Θα πρέπει να είναι κάτοχοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων των επαγγελματικών λυκείων, απόφοιτοι συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων ή κάτοχοι μεταπτυχιακού ή 15 διδακτορικού τίτλου σπουδών σχετικών με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική κυκλοφορία. 3. Να διαθέτουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. 4. Να μην έχουν υποπέσει ποτέ σε συγκεκριμένες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στη βάση ορισμένων αρχών: 1. Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με βάση το βαθμό επικινδυνότητας και συχνότητας. 2. Το διαχωρισμό των κυρώσεων με βασικό κριτήριο διαφοροποίησης την οδηγική συμπεριφορά ή την κατάσταση του οχήματος. 3. Τη μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης στις αστικές περιοχές 4. Τη διασφάλιση της επιβολής και είσπραξης του προστίμου 5. Την καθιέρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας για την παρακολούθηση των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον επανασχεδιασμό και την υλοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θάνατος 16χρονης από κορονοϊό στη Θήβα: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
- Θεόφιλος Πριόβολος: Έρευνα για UAVs και Drones από την Pyletech Technologies Greece
- Έρχεται 400άρι για επιστήμονες και 380άρια για εν αναμονή συνταξιούχους
- Πυρετός στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση Gamestop
- Την επέκταση του click inside σε περισσότερες περιοχές της Αττικής προτείνει ο Βασίλης Κορκίδης
- Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν στις 16.00. Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση
- Αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη στις δύο τελευταίες μετρήσεις
- Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της AstraZeneca μειώνει τη μετάδοση από την πρώτη δόση
- Θεσσαλονίκη: Περισσότερα από εκατό χιλιάδες κόκκινα τριαντάφυλλα περιμένουν τους... ερωτευμένους της πόλης
- Ο Τσιτσιπάς κράτησε «ζωντανή» την Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Covid-19: Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις
- Γ. Παυλάκης: «Η ανάπτυξη της γενετικής φέρνει νέες θεραπείες κατά του καρκίνου»
- Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Παρεμβάσεις σε 7.000 σημεία αυξημένης επικινδυνότητας
- Λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer κατά της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Παρεμβάσεις σε 7.000 σημεία αυξημένης επικινδυνότητας
- Λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer κατά της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης
- Covid-19: Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις
- Γ. Παυλάκης: «Η ανάπτυξη της γενετικής φέρνει νέες θεραπείες κατά του καρκίνου»
- Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία: 71 σπίτια καταστράφηκαν κοντά στην Περθ
- Διαγωνισμός ζωγραφικής για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης
- Αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στις δύο τελευταίες μετρήσεις
- Κλείνουν στις 16:00 έξι σταθμοί του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ
- Στα 28,4 δισ. ευρώ τα δάνεια σε αναστολή στο τέλος του 2021
- Στουρνάρας: «Ανεπαρκείς οι προβλέψεις των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Nettitude (Lloyd’s Register): Νέο κέντρο παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας στην Αθήνα
- Θεόφιλος Πριόβολος: Έρευνα για UAVs και Drones από την Pyletech Technologies Greece
- Στο -0,32% διαμορφώθηκε η απόδοση για τα 3μηνα έντοκα
- Κορονοπάρτι με 42 άτομα σε διαμέρισμα στην Κυψέλη
- Export Leader για το 2020 ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ
- Ναυτιλία: Εξελιγμένες υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα από τον Lloyd’s Register
- Πυρετός στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση Gamestop
- Θάνατος 16χρονης από κορονοϊό στη Θήβα: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
- Το εμβόλιο της AstraZeneca μειώνει τη μετάδοση του κορονοϊού από την πρώτη δόση