«Εξαιρετικό βήμα» για την προώθηση των ελληνοαμερικανικών εμπορικών, οικονομικών σχέσεων η 83η ΔΕΘ

«Εξαιρετικό βήμα για την προώθηση των εμπορικών, οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας – ΗΠΑ» χαρακτηρίζει τη φετινή 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπιρτούνιας, άποψη που υποστηρίζει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo,

Κυριάκος Ποζρικίδης.
«Εμείς αναλάβαμε την οργάνωση του αμερικανικού περιπτέρου και από την αρχή στόχος μας ήταν να δώσουμε ένα μεγάλο επιχειρηματικό στίγμα στην αμερικανική παρουσία και γι’ αυτό δημιουργήσαμε ένα περίπτερο που θα φιλοξενεί πάνω από 55 αμερικανικές επιχειρήσεις. Ολες με πολύ σημαντικά, καινοτόμα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας», τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Σπιρτούνιας.
«Οι περισσότερες επιχειρήσεις που συμμετέχουν φέτος στο αμερικανικό περίπτερο είναι επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν στη χώρα και επενδύουν σε μια πολύ σημαντική παρουσία τους στη ΔΕΘ. Ταυτόχρονα, είδαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Ακόμη και κάποιες που δεν θα συμμετάσχουν θα στείλουν εκπροσώπους για να δουν τι πληροφορίες θα πάρουν, πώς μπορούν να δικτυωθούν με την ελληνική επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να έρθουν στη χώρα και να δημιουργήσουν κάποια θυγατρική ή συνεργασία με ελληνική εταιρία», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Οι τομείς στην Ελλάδα που παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον για αμερικανικές επιχειρήσεις είναι ο ενεργειακός τομέας. Μετά είναι ο τουρισμός και η κτηματαγορά και το τρίτον είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μεταποίηση και ειδικά σε προϊόντα αγροδιατροφής. Επίσης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και στον τομέα των logistics, καθώς η Ελλάδα θεωρείται ένας καταπληκτικός γεωγραφικά χώρος διότι ανήκουμε στην ΕΕ και τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αποτελούν σημαντικούς διαμετακομιστικούς κόμβους για όλη την Ευρώπη – την Ανατολική Ευρώπη κυρίως», ανέφερε ο κ. Σπιρτούνιας.
Οσο για το γιατί να επισκεφθεί κάποιος το αμερικανικό περίπτερο στη ΔΕΘ; «Με μια λέξη θα το πω: θα δει την επιτομή της καινοτομίας» απαντά ο κ. Σπιρτούνιας, εξηγώντας: «Θα υπάρχουν εκθέματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε διεθνείς εκθέσεις, θα δούμε εκθέματα με προσομοιώσεις αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, πολλά πράγματα. Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα 70 εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συζητήσεων που θα γίνεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο περίπτερο σε ένα «θέατρο σκηνής». Δεν θα φέρουμε τον κόσμο μόνο να δει και να διαδράσει με τα εκθέματα αλλά ταυτόχρονα να εκπαιδευτεί και να κατανοήσει τι σημαίνει καινοτομία για την ανάπτυξη μιας χώρας και πώς αυτές οι εξελίξεις οι τεχνολογικές επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη οπουδήποτε κι αν βρίσκεται».
Τα λαμπρά ελληνικά μυαλά στην 83η ΔΕΘ. 100 start-ups στο περίπτερο 12
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» υπογράμμισε το «ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον» που καταγράφεται ενόψει ΔΕΘ. «Θα έρθουν πάρα πολλές ομάδες επιχειρηματιών επενδυτών από την Αμερική για να δουν δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στο επιχειρηματικό κομμάτι, όπου ήδη είναι άριστη η συνεργασία. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το βλέπω καθημερινά από Αμερικανούς επιχειρηματίες και για επενδύσεις στη χώρα μας, κάτι που νομίζω πως είναι απαραίτητο γιατί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, όλοι κατανοήσαμε ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις, «φρέσκο» χρήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ποζρικίδης.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo, η φετινή διοργάνωση «θα είναι από τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας – ποσοτικά είναι σίγουρα» και όλα τα περίπτερα είναι γεμάτα με εκθέτες. «Εχουμε ξεπεράσει τους 1.500. Την Δευτέρα ανοίξαμε έναν ημιώροφο στο περίπτερο 16 για να εξυπηρετήσουμε τη ζήτηση. Εκτός από τους εκθέτες θα έχουμε ωστόσο και όλες αυτές τις εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες που είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια».
Σε ό,τι αφορά την τιμώμενη χώρα, τις ΗΠΑ, ο κ. Ποζρικίδης τόνισε ότι «περιμένουμε μεγάλα πράγματα» και εξήγησε: «Εστιάζει η Αμερική στην τεχνολογία, στο μέλλον κι εμείς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το βάρος που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συμμετοχή τους στη Διεθνή Εκθεση. Με μια πρωτοβουλία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στήνουμε το περίπτερο 12 (2.000 τ.μ.) με την «ψηφιακή Ελλάδα», τα λαμπρά μυαλά που έμειναν στην Ελλάδα και αγωνίζονται. Οι νέες start-ups των παιδιών που προσπαθούν να βρουν τρόπους και μέσα υλοποίησης αυτών των πρωτόλειων ιδεών τους. Εκατό start-ups θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης με σκοπό να διασυνδεθούν με την αμερικανική και την παγκόσμια αγορά».

Keywords
Τυχαία Θέματα