Εξαγγελίες Αλ.Τσίπρα: Μόνιμη 13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια

Με τη φράση: «Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους», ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το Ζάππειο ένα «ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης» και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από φέτος, δηλαδή το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Το πακέτο αυτό, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη

Τύπου που παραχώρησε με το οικονομικό επιτελείο, χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. «Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό», υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την «σαφή πορεία ανάκαμψης» που βρίσκονται η χώρα και η οικονομία τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ειδικότερα ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρής προσαρμογής, η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ».
«Ήρθε η ώρα οι θυσίες του λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται»
Ωστόσο, είπε πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στα χρόνια της κρίσης «που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας». Για να σημειώσει ότι «τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους».
Πάνω από 31 δισ. απόθεμα ρευστότητας, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για «οικονομική ασφυξία και παρένθεση»
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της αριστερής παρένθεσης». Είπε πως εκείνο «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία».
Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόκειται για 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές. Εξήγησε ότι από αυτό το απόθεμα ρευστότητας τα μισά περίπου είναι το λεγόμενο «μαξιλάρι» ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.
Διαβεβαίωσε ότι «αυτούς τους κόπους δε θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά αλλά δε θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, εξοικονόμηση εκατομμυρίων απ’ τους τόκους
Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους».
«Διασφάλιση οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση»
Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., συνέχισε, θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα(σ.σ. Τρίτη) έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός όπου «θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%». Αλλά, τόνισε, «την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται».
«Χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το 2020-23 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.
«Με δυο λόγια δηλαδή», εξήγησε, «θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ».
«Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς».
Δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το ‘20, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολόγητου
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά, είπε, «προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. Ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022».
«Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την έως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά», πρόσθεσε.
Με δυο λόγια, τόνισε ο πρωθυπουργός, «διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης αρχής γενομένης από το ‘19 αλλά και για τα επόμενα χρόνια». Παρουσιάζοντας το πακέτο που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο, ανέφερε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. «Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό», υπογράμμισε.
Μόνιμη 13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και την ενέργεια από φέτος
Το πακέτο φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα, που χωρίζεται σε δύο μέρη, αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα, και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα (αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020), παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο.
Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος, δηλαδή από το 2019, περιλαμβάνονται η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.


Αναλυτικά:
ΜΕΤΡΑ 2019
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.
Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.
Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ.
ΜΕΤΡΑ 2020
Για το 2020, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από το χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχωρά σε:
Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης
Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.
Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.
Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.
Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).
Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση: το 2021 στο 25%
Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων
Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.
Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%
Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.
Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών
Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.
Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%
Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.
Συνεταιρισμένοι αγρότες
Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.
Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών
Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.
Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων
Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.
Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή τώρα, και από το λαό το Μάιο και τον Οκτώβριο
Ο πρωθυπουργός σημείωσε κλείνοντας, ότι η κυβέρνηση ζητά αύριο τη ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής και για αυτό το σχέδιο θα ζητήσουμε τη ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις 26 του Μάη και φυσικά την οριστική του έγκριση να το υλοποιήσουμε στις αρχές του επόμενου Οκτωβρίου.
«Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020»
«Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι το σχέδιο τους είναι για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.
Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι σαν να προσπαθεί να διαρρήξει ανοιχτές πόρτες όταν μιλάει για το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου.
«Σχεδιάζουμε με μέτρα μόνιμα, όχι εφάπαξ, δεν δίνουμε μποναμά»
Ερωτηθείς για τον μηχανισμό ρευστότητας 5,5 δισ. που ανακοίνωσε, ο κ Τσίπρας είπε ότι τα 16 δισ. που είναι του ESM είναι «κλειδωμένα» ως μαξιλάρι. «Δεν χρειάστηκε, δεν θα χρειαστεί ποτέ, δεν το πειράζουμε», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα του 2019 και του 2020 που παρουσιάστηκαν σήμερα (σ.σ. Τρίτη), είναι μόνιμα, δηλαδή μετακυλίονται και τα επόμενα χρόνια.
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έπιαναν τους στόχους, εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε, ότι έχουμε αξιοπιστία, εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, πιάσαμε τους στόχους και σχεδιάζουμε με μέτρα μόνιμα και όχι μέτρα εφάπαξ, δεν δίνουμε μποναμά», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Δεν ισχύουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει τα θετικά μέτρα επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο»
«Δεν ισχύουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει τα θετικά μέτρα επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο», επισήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε τρεις λόγους.
Πρώτον είναι προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές και όχι για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις αρχές του Οκτωβρίου.
Δεύτερον τα μέτρα είναι μόνιμα και όχι εφάπαξ.
Τρίτον, τώρα υπάρχουν οι συνθήκες, δηλαδή η πλήρης αναγνώριση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και της κυβέρνησης.
«Εάν όλα αυτά συντείνουν στο να κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι κι αυτός ένας στόχος μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που θα της ορίσει ο νόμος»
Ερωτηθείς για τα αναδρομικά και τους συνταξιούχους και τι σχεδιασμό έχει η κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αν τεθεί αυτό το θέμα, θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και πως για να δοθούν θα πρέπει να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις και πως σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που θα της ορίσει ο νόμος.
«Εμείς τούτη την ώρα δεν ερχόμαστε να παραβιάσουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας»
«Εμείς τούτη την ώρα δεν ερχόμαστε να παραβιάσουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5%.
«Ήρθε η ώρα οι πολλοί να δρέπουν καρπούς από τα αποτελέσματα της οικονομίας»
Ερωτηθείς σχετικά με κριτική περί «λαϊκισμού» αναφορικά με την 13η σύνταξη, κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα ήθελε τέτοια μέρα να σχολιάσει τον κ. Μητσοτάκη και πως θα έχει την ευκαιρία να το κάνει στη Βουλή.
«Δεν θα ήθελα σήμερα να απαντήσω σε αυτά τα επιχειρήματα, για εμάς δεν είναι λαϊκισμός αυτοί που έκαναν θυσίες να πάρουν πίσω μέρος από αυτά που έχασαν», είπε και πρόσθεσε ότι όλοι θα έπρεπε να έχουν αυτό το ενδιαφέρον, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι θα δεν έχει τέτοιο ενδιαφέρον.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε ξαναφέρει τη χώρα στο 2009, αλλά λέμε ότι ξεφύγαμε από τον γκρεμό, βγήκαμε σε ξέφωτο, ό,τι μπορούμε με δικαιοσύνη θα το διανείμουμε στους πολλούς και ήρθε η ώρα οι πολλοί να δρέπουν καρπούς από τα αποτελέσματα της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι η 13η σύνταξη είναι αυτό που μπορεί σήμερα η οικονομία με τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει.
«Τα μέτρα θα εκτιμηθούν θετικά από τις αγορές και τους επενδυτές»
«Ετοιμάσαμε ένα πακέτο που θα δώσει ανάσα στην ελληνική κοινωνία, μακάρι να μπορούσαμε να τα εφαρμόσουμε όλα», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν προχώρησε στην ανακοίνωση και άλλων θετικών μέτρων.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα εκτιμηθούν θετικά από τις αγορές και από τους επενδυτές.
«Εμάς μας ενδιαφέρει να θέσουμε στο επίκεντρο της συζήτησης τη στρατηγική μας για τους πολλούς»
Ερωτηθείς εάν μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ελπίζει ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί στα «μείζονα», ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι αυτός που σχεδιάζει την επικοινωνιακή στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Εμείς θα μιλήσουμε με επιχειρήματα, θέλουμε να κουβεντιάσουμε τα μεγάλα, οι ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα», είπε και τόνισε ότι «οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και το τι επιλέγει ο καθένας να αναδείξει ως ατζέντα συζήτησης είναι υπό την κρίση των πολιτών».
«Εμάς μας ενδιαφέρει να θέσουμε στο επίκεντρο της συζήτησης τη στρατηγική μας για τους πολλούς», σημείωσε.
«Ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωεκλογές για τα μέτρα και την έγκριση του λαού, στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, για να τα εφαρμόσουμε»
«Ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, για τα θετικά μέτρα που ανακοινώσαμε σήμερα και την έγκριση του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές στις αρχές του Οκτωβρίου, για να τα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν σε 5,5 μήνες.
Όλες μας οι ενέργειες, όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν με σχέδιο και πολύ δουλειά. Και αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε σήμερα στον ελληνικό λαό. Το σχέδιό μας για την Ελλάδα των πολλών. Συνέντευξη τύπου με το οικονομικό επιτελείο, στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Βρήκαμε τα χρήματα όχι από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά από την υπεραπόδοση της οικονομίας και τις θυσίες του λαού»
«Παλαιότερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε κάνει μια πρόταση, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων, και είχε πει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων για να μειώσουμε τα πλεονάσματα στο 2%», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Ευτυχώς δεν προχωρήσαμε στο να ξεπουλήσουμε τα πάντα. Έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, αλλά όχι σε μια διαδικασία ότι υπάρχει να φύγει. Βρήκαμε τα χρήματα αυτά όχι από ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά τα βρήκαμε από την υπεραπόδοση της οικονομίας και από τις θυσίες του ελληνικού λαού».
«»Θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις» για την αξιοποίηση του 1% του ειδικού λογαριασμού»
Ερωτηθείς σε σχέση με το 1% του ειδικού λογαριασμού που ανακοίνωσε, και εάν μπορεί να επιστρέφει στην οικονομία εφόσον επιτυγχάνεται ο στόχος χωρίς την αξιοποίηση του για τα πρωτογενή πλεονάσματα 2020-2022, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «είναι προφανές, αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, δεσμεύονται σε έναν ειδικό λογαριασμό έναντι των υποχρεώσεων που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα».
Είπε ότι αν για παράδειγμα για το 2020 δεν χρειαστεί να αξιοποιηθούν κάποια χρήματα από αυτά ή αξιοποιηθούν πολύ λιγότερα από 1%, τα χρήματα αυτά αθροίζονται την επόμενη χρονιά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε με μόνιμα μέτρα είτε με άλλες επιλογές «που θα κληθούμε εκείνη τη στιγμή – εμείς έχουμε απόλυτη πεποίθηση ότι εμείς θα κληθούμε, άρα θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, μην έχετε καμία ανησυχία».
«Δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο»
«Δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον σχεδιασμό για μια νέα τετραετία στην κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την άποψη πως στο τέλος της ημέρας θα κριθεί θετικά από τον ελληνικό λαό αν κάνεις σωστό για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία.
«Κατά την άποψη μου κάνουν λάθος όσοι σχεδιάζουν με βάση την εικόνα των δημοσκοπήσεων και σε ότι με αφορά είμαι αποφασισμένος να μην κάνω πολιτική ως πρωθυπουργός στα κρίσιμα μεγάλα θέματα, εθνικά και οικονομικά, με βάση τις δημοσκοπήσεις και με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας, αν κάνεις κάτι σωστό για τη χώρα, σωστό για την κοινωνία, σωστό για την οικονομία, αυτό θα κριθεί θετικά από τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Πιστεύω, λοιπόν, και δίνουμε τη μάχη, θα δώσουμε τη μάχη για να έχουμε μια νέα τετραετία κι αυτό γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο. Κι αυό γιατί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 δεν κυβερνούσαμε με το δικό μας σχέδιο. Ημασταν σε ένα σχέδιο εξαναγκασμού, με βάση τον συμβιβασμό τον αναγκαστικό που κάναμε το καλοκαίρι του 2015», σημείωσε.
Είπε ακόμα πως όλα τα θετικά μέτρα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ έχουν υλοποιηθεί και αυτή την πολιτική συνεχίζει η κυβέρνηση.

Keywords
τσιπρας, ΦΠΑ, ενεργεια, εστιαση, μειωση, συνταξη, αλέξης τσίπρας, εισφορα αλληλεγγυης, πετρελαιο θερμανσης, esm, ΔΝΤ, σημαίνει, χρεος, αεπ, ΔΕΘ, ελστατ, μεταταξεις, ενφια, πετρελαιο, βουλη, βρυξέλλες, εκλογες, νεα δημοκρατια, ελλαδα, μαΐου, τραπεζες, νέα, δημοσκοπηση, καλοκαιρι, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2015, αφορολογητο 2020, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, ψηφος εμπιστοσυνης, φπα στην εστιαση, το θεμα, αδεια, αεπ, δουλεια, ελστατ, ζαππειο, θεμα, νησια, ξενοδοχεια, οικονομια, περιοδος, υψος, ωρα, αυξηση, ατζεντα, βρυξέλλες, γινει, δανειο, δεδομενο, δυνατοτητα, διοικητης, δωσει, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, επενδυσεις, επρεπε, εσκεμμενα, ετων, ετος, ευρωπη, εφαπαξ, ζαππειο μεγαρο, ζητα, ζωης, ζωνες, ιδια, υπηρεσιες, εικονα, κυβερνηση, λαθος, λογια, μαη, μαΐου, μηνες, νερο, νοικοκυριο, ξεφωτο, παντα, πορτες, συζητηση, σχεδιο, τριτη, υλοποιηση, φυσικα, φυσικο, φορα, αγορες, ερχομαστε, esm, χωρα, μια φορα, πακετο, σημαίνει, σωστο, θεματα, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα