Φόβοι για ξέσπασμα παγκόσμιας πανδημίας

Μια νέα έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου Παγκόσμιας Ετοιμότητας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό ξέσπασμα πανδημίας, που μπορεί να είναι η αιτία για τον θάνατο περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν μοιάζει να είναι επαρκώς προετοιμασμένη.
Το Εποπτικό Συμβούλιο Παγκόσμιας Ετοιμότητας, που έχει συγκροτηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνει ότι οι πιθανότητες για μια πανδημία

είναι αυξημένες και, μάλιστα, «ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος».
«Για πολύ καιρό, έχουμε επιτρέψει έναν κύκλο πανικού και παραμέλησης σε ό,τι αφορά τις πανδημίες: Ενισχύουμε τις προσπάθειές μας όταν υπάρχει σοβαρή απειλή, και στη συνέχεια ξεχνάμε γρήγορα όταν εκείνη υποχωρεί». Η ετήσια έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου Παγκόσμιας Ετοιμότητας, που συντάχθηκε από 15 ηγέτες της δημόσιας υγείας, αναφέρει ότι «η απειλή μιας πανδημίας που διαδίδεται σε όλο τον κόσμο είναι πραγματική».
Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της Υγείας προειδοποιούν ότι σε περίπτωση πανδημίας, όπως η διαβόητη μόλυνση της γρίπης το 1918, το 5% της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να καταστραφεί και μέχρι 80 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν.


«Ενα ταχέως μετακινούμενο παθογόνο έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, να διαταράξει τις οικονομίες και να αποσταθεροποιήσει την εθνική ασφάλεια» προειδοποιεί η έκθεση, επισημαίνοντας ότι η μόλυνση θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσα σε 36 με 50 ώρες στον καλά συνδεδεμένο κόσμο μας.
«Ολα τα μέρη της κοινωνίας και η διεθνής κοινότητα έχουν σημειώσει πρόοδο στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών υγείας, αλλά οι σημερινές προσπάθειες παραμένουν εντελώς ανεπαρκείς» αναφέρει η έκθεση, στηλιτεύοντας επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για «έλλειψη συνεχιζόμενης πολιτικής βούλησης».
Οι φτωχότερες χώρες αγωνίζονται να συμμορφωθούν με τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας και στερούνται υποστήριξης από την παγκόσμια κοινότητα, παρά, λόγου χάριν, τη δέσμευση της G7.
Πηγή Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα