Γ. Δραγασάκης: «Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αστερίσκους»

Επιλογή της κυβέρνησης είναι η καθαρή έξοδος τώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αστερίσκους, και η προετοιμασία για την επόμενη μέρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε πως η πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή έχει το νόημα να μην βγούμε τώρα από τα μνημόνια. Και αναρωτήθηκε: «Αν όχι τώρα, πότε;».
«Μπορούμε να πούμε ότι πλην απρόοπτων εξωγενών ή άλλων

ακραίων καταστάσεων έχουμε μπροστά μας μια περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης, μεσοπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα που πρέπει και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε ως την αφετηρία για το σχεδιασμό του μέλλοντος και την οριστική έξοδο από την κρίση», επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα παρουσιαστεί στο Eurogroup του Απριλίου, είπε, και για να είναι μακροχρόνια βιώσιμη και δίκαιη χρειάζεται να αποτρέπει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, να μην διευρύνει αλλά να μειώνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες να γίνεται υπόθεση της κοινωνίας σε γενικό και τοπικό επίπεδο.
«Η ανάκαμψη αυτή δεν είναι συγκυριακή. Θα έχει συνέχεια, διότι στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις όπως είναι οι επενδύσεις, η απασχόληση, οι εξαγωγές. Ακριβώς για αυτό οι προοπτικές για το 2018 είναι θετικές και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν όχι μόνο συνέχιση, αλλά και επιτάχυνση της ανάκαμψης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 2%. Οι ενδείξεις από τους πρώτους μήνες του 2018 το επιβεβαιώνουν» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.
Στη βάση αυτών των δεδομένων, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην οργάνωση της εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια με πέντε βήματα:
1. Εργαζόμαστε συντονισμένα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του Προγράμματος όχι τον Αύγουστο, αλλά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
2. Προχωρούν οι τεχνικές προεργασίες για τη περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στην αναχρηματοδότηση του χρέους από τις αγορές.
3. Δημιουργούμε ταμειακά αποθέματα, ώστε να βγούμε στις αγορές με ασφάλεια και να είμαστε θωρακισμένοι σε περίπτωση αναταράξεων.
4. Επεξεργαζόμαστε τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική και το ευρύτερο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, εργασία η οποία γίνεται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα και στην οποία εντάσσονται όπως ήδη είπα και τα Περιφερειακά Συνέδρια όπως το σημερινό.
5. Προχωρούν τα stress tests των τραπεζών και παίρνουμε μέτρα για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός κοινωνικών συντεταγμένων, ώστε βγαίνοντας από το Πρόγραμμα, να είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες είναι ισχυρές και είναι σε θέση να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Τέλος, δημιουργούμε και ένα παράλληλο σύστημα ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για τον ίδιο σκοπό (όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα).
Τόνισε πως «η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία πρέπει να μας οδηγήσει σε μια νέα κανονικότητα που πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος» και συνέχισε: «Τέλος της επιτροπείας σημαίνει λοιπόν δικό μας Πρόγραμμα, Πρόγραμμα δίκης μας ιδιοκτησίας και δικούς μας μηχανισμούς υλοποίησης και ελέγχου της εφαρμογής του».
Αλλά, αν όχι τώρα, πότε;
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να βγούμε ακόμη από τα μνημόνια. Αυτό το νόημα έχει η επιμονή τους στην προληπτική γραμμή. Κι αυτή, μορφή Μνημονίου είναι.», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αν δεν σταθούμε τώρα στα πόδια μας, αν δεν αξιοποιήσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας και τη σχετική σταθερότητα που υπάρχει ακόμη, παρά τις αναταράξεις, στις διεθνείς αγορές, πότε θα επιχειρήσουμε την απεξάρτησή μας από τις ξένες «πατερίτσες»; Οταν ενδεχομένως το διεθνές περιβάλλον θα έχει επιδεινωθεί ή θα εκδηλωθεί μια νέα κρίση που θα μας βρει ανέτοιμους ή εξωγενείς αναταράξεις οικονομικής ή γεωπολιτικής προέλευσης θα καθιστούν το έργο αυτό πιο δύσκολο; Και είναι εθνικά υπεύθυνο με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας να εξαρτόμαστε από τις «δόσεις» που η έγκρισή τους με τη σειρά τους απαιτεί τη συγκατάθεση από το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια;».
Ταυτόχρονα, απάντησε σε όσους επιχειρούν να προκαλέσουν απογοήτευση ή σύγχυση, υποστηρίζοντας ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι «τυπική» μόνο, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, διότι, όπως λένε, θα τελούμε υπό επιτήρηση για πολλά χρόνια, μέχρι να εξοφλήσουμε το 75% του χρέους μας, και παρατήρησε: «Είναι εντυπωσιακή η μανία κάποιων να καλλιεργούν απογοήτευση και σύγχυση, ιδίως τώρα που είμαστε στην τελική ευθεία για να βάλουμε τέλος σε αυτόν το βραχνά της σκληρής και ανελαστικής επιτροπείας. Διότι αυτή η περιβόητη υποχρέωση δεν ήταν αποτέλεσμα της δικής μας διαπραγμάτευσης, ούτε αφορά μόνο την Ελλάδα. Πρόκειται για όρο του κανονισμού 472 του 2013, που εγκρίθηκε από εκείνους που, σήμερα τον επικαλούνται ως ένα σκιάχτρο, και βεβαίως αφορά όλες τις χώρες που πέρασαν από μνημόνια ή έλαβαν δάνεια από Θεσμούς και φυσικά η επιτήρηση που προβλέπεται στην περίπτωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την επιτροπεία που εμείς βιώνουμε ακόμη. Είναι η επιτήρηση που έχουν σήμερα η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Και ο δικός μας στόχος είναι ακριβώς αυτός. Να πάψουμε να αποτελούμε εξαίρεση, να εξομοιωθούμε με όλες τις άλλες χώρες και από κοινού να επιχειρήσουμε στη συνέχεια να αλλάξουμε τη κατεύθυνση της Ευρώπης σε προοδευτικές κατευθύνσεις.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, είπε ότι «έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν τον πυρήνα του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας και αναλαμβάνει, έτσι, ένα ρόλο ηγετικό στην διαδικασία μετάβασης σε αυτό και στην ανασυγκρότηση της χώρας.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και όλης της Βόρειας Ελλάδας, μπορούν να ξεδιπλωθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου βαλκανικής συνανάπτυξης. Ετσι, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλες υποδομές της περιοχής, αποκτούν μεγαλύτερες δυνατότητες και αξία, στο βαθμό που διασυνδέονται με τις υποδομές των γειτονικών χωρών και λειτουργούν ως υποδομές και των άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
Χαρακτήρισε «ιστορικό καθήκον» το να γίνουν τα Βαλκάνια περιοχή ειρήνης, λέγοντας πως αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως η εθνική αναδίπλωση δεν αποτελεί απάντηση στα υπάρχοντα προβλήματα στην περιοχή. «Απάντηση στις γεωπολιτικές εντάσεις που μας περιβάλλουν δεν μπορεί να είναι η εθνική αναδίπλωση, αλλά η εγρήγορση και η δράση στη κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων αρχίζοντας από τις δίκες μας εκκρεμότητες. Οραμα και στόχος της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι μια φοβική και περίκλειστη Ελλάδα, αλλά μια Ελλάδα που ανασυγκροτείται, αντιμετωπίζει τις αίτιες της δικής της κρίσης, υπερβαίνει τις παθογένειες του παρελθόντος και υπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα δημιουργώντας πλαίσια συνεννόησης, γέφυρες φιλίας, σχέδια συνεργασίας, συμβάλλοντας ενεργά στην επίλυση όχι μόνο των δικών της διμερών προβλημάτων, αλλά και προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής», επισήμανε.
Επίσης, η ανανέωση του ενδιαφέροντος ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα δυτικά Βαλκάνια, εφόσον συνοδευτεί από σαφή χρονοδιαγράμματα και οικονομική στήριξη, αποτελεί μια νέα εξέλιξη που θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Ειδικά η ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι αλληλένδετη με την ανάπτυξη της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής, σημείωσε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα