Γ. Στουρνάρας: «Στα 700 δισ. ευρώ το κόστος από την κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα έως το 2100»

Να ξεφύγουμε από την γραμμική ανάπτυξη και να περάσουμε στην κυκλική

Το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί, να μειώνεται, σε ετήσια βάση, κατά 2% μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία, σωρευτικά μέχρι το 2100, είναι δυνατόν να φθάσει τα 701 δισ. ευρώ. Αυτό υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας,

μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε συνέδριο για την βιώσιμη ανάπτυξη του περιοδικού Economist, με θέμα «2ο Συνέδριο για τη Βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο».
Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση, συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας, η οποία ποσοτικοποιεί και κατατάσσει τους αναμενόμενους κλιματικούς κινδύνους για την ελληνική επικράτεια, η γεωργία είναι ο τομέας που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, ενώ οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τα παράκτια συστήματα θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών και την οικονομία συνολικά. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, από τα οποία εξαρτάται τόσο η γεωργία όσο και η ύδρευση.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε τη σπουδαιότητα της στροφής της οικονομίας από τη γραμμική σε κυκλική, δηλαδή να εγκαταλείψουμε το μοντέλο άντλησης πόρων, κατανάλωση, απόρριψη και να περάσουμε στην επανάχρηση της ύλης.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τελευταία δέκα χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει ενεργά στην έρευνα, τον εμπεριστατωμένο διάλογο και την παροχή επιστημονικής τεκμηρίωσης μέσω των δράσεων της διεπιστημονικής Επιτροπής για τη Μελέτη των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ). Στην ΕΜΕΚΑ, οικονομολόγοι του περιβάλλοντος και της ενέργειας, σε συνεργασία με κλιματολόγους, φυσικούς, βιολόγους, μηχανικούς και κοινωνικούς επιστήμονες, εκπονούν μελέτες που αξιολογούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία, αναλύουν τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, και προτείνουν τρόπους προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας προς βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.
Το μέχρι σήμερα έργο της ΕΜΕΚΑ έχει υπογραμμίσει τη σημασία ύπαρξης μιας συγκεκριμένης πολιτικής προσαρμογής, αναγκαίας ως μέτρου περιορισμού των ζημιών από την κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ακαδημία Αθηνών, σχεδίασε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, και τώρα σχεδιάζει την εξειδίκευση της εφαρμογής της.
Γ. Παπανδρέου: «Εξανθρωπισμένη παγκοσμιοποίηση»
Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο του Economist, επεσήμανε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα πολυεπίπεδης συνεργασίας όλων των κοινωνικών παραγόντων, τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές κρίσεις της εποχής μας.
Με 1% φόρο στους δισεκατομμυριούχους, μπορούμε να λύσουμε παγκόσμια προβλήματα όπως η φτώχεια.
Ο ίδιος άσκησε ευθεία κριτική στο καθεστώς λειτουργίας των διεθνών κεφαλαιαγορών, όπως και στην παγκοσμιοποίηση, στην οποία απέδωσε την αύξηση των ανισοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό αντέτεινε μια «εξανθρωπισμένη παγκοσμιοποίηση», ένα «παγκόσμιο κοινωνικό συμβόλαιο». Προς αυτήν την κατεύθυνση, στάθηκε στην παράμετρο της βιώσιμης ανάπτυξης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στον συγκεκριμένο τομέα η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει.
Οπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι δυνατόν να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με αξιοποίηση των μεγάλων τεχνολογικών πλεονεκτημάτων της εποχής μας, ώστε να διαμορφωθεί η ατζέντα της Ανθρωπιστικής Παγκοσμιοποίησης.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η περιοχή της Μεσογείου μπορεί να γίνει φάρος συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή, και ειδικότερα η Ελλάδα με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στουρνάρας, Στα 700, Ελλάδα, 2100,stournaras, sta 700, ellada, 2100