Γιούνκερ στη Βουλή: «Σας εξορκίζω, μην αφήσετε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού»

Ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ που μίλησε για όλα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων

«Τον ερχόμενο Αύγουστο, με το τέλος του προγράμματος στήριξης, ξεκινάει μία νέα εποχή για την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ που μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε την Ελλάδα

-«Σας εξορκίζω» ήταν η φράση του- να μην αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού όλα τα τελευταία χρόνια, γιατί «οι μεταρρυθμίσεις είναι τα εχέγγυα του εκσυγχρονισμού».
Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε και τον ρόλο των ευρωπαίων εταίρων, να τηρήσουν και εκείνοι για όσα έχουν δεσμευτεί διότι «pacta sunt servanda». O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, κάνοντας μάλιστα ξεχωριστή αναφορά στη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, στο προσφυγικό και στις περιφερειακές εξελίξεις εν γένει. Ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε για τη διεύρυνση της ΕΕ ότι όλοι θα κριθούν στη βάση αρχών, ενώ κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει αμέσως στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Η έξοδος από το πρόγραμμα»
«Αυτό που κάνετε τώρα είναι να προπαρασκευάσετε το μέλλον των παιδιών σας. Αν δεν γίνει τίποτε σήμερα, αύριο δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα τα παιδιά σας, και μάλιστα υπό συνθήκες ακόμη πιο δύσκολες αύριο από ό,τι σήμερα. Θα ήθελα να σας εξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειες, να μη λοιδορήσετε, να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που μπορέσατε να έχετε τα τελευταία χρόνια με τόσες θυσίες» σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε ότι «τον ερχόμενο Αύγουστο, το τέλος του προγράμματος στήριξης θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας εποχής για τη χώρα σας, η οποία θα αποκτήσει εκ νέου όλα τα δικαιώματά της αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που έχει κυρίαρχο κράτος απέναντι στην Ευρωζώνη».
Η πρόσβαση στις αγορές, ο ρόλος των τραπεζών
«Πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοδοτήσεις μέσω των αγορών, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε, επίσης, και, κυρίως, να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν αποφασιστεί και να υλοποιηθούν οι προϋπολογιστικές και οικονομικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί, προκειμένου να υπάρξει μία ανάκαμψη, η οποία θα είναι διαρκής και θα είναι ανάκαμψη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» επισήμανε ο κ. Γιούνκερ για τη λήξη του προγράμματος και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και ποιος πρέπει να είναι και ο ρόλος των τραπεζών στην επόμενη μέρα. «Για τη νέα αυτή Ελλάδα του αύριο, θα πρέπει, επίσης, να αρθούν και να θεραπευτούν όλες οι παθογένειες που τόσο κόστισαν στη χώρα και την κοινωνία σας. Πρέπει το κράτος να μην είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών, να μην είναι μόνο ένας εργοδότης. Η χώρα έχει, επίσης, ανάγκη από τράπεζες υγιείς στην υπηρεσία της ανάπτυξης και του γενικότερου συμφέροντος και όχι στην υπηρέτηση ιδίων συμφερόντων. Πρέπει οπωσδήποτε, μια και έξω, να εκριζωθεί η διαφθορά, να υπάρξει μία οικονομία η οποία θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και όχι χρέη για όλους τους νέους Ελληνες» υποστήριξε.
«Ο ρόλος των εταίρων»
«Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε, όμως, και στις υποχρεώσεις των εταίρων. «Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, τα μέτρα που έχουν αναληφθεί για το χρέος» είπε ο κ. Γιουνκέρ και με την επίκληση της φράσης «pacta sunt servanda» κατέστησε σαφές ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Αλλωστε, όπως σημείωσε, το ίδιο ισχύει για όλη την Ευρώπη, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
«Η Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Ευρώπη»
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι ένα, λέγοντας, μάλιστα, ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν ένα οικοδόμημα ατελές.
«Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει πλέον στην ιστορία της Ελλάδας. Θα είναι ένα κρίσιμο σημείο αυτό για την Ελλάδα. Θα είναι, όμως, κρίσιμο και για την Ευρώπη. Γιατί σίγουρα η Ευρώπη έχει πολλά να αποκομίσει από την Ελλάδα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί: «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν ένα οικοδόμημα ατελές. Και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μία χώρα όπως οποιαδήποτε άλλη, ενώ η Ελλάδα δεν είναι μία τυχαία χώρα».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεφύλασσε ξεχωριστή αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1959, μόλις δύο χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που ζήτησε να γίνει συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Αυτή η συμφωνία ένωσης που υπογράφηκε το 1961, ανεστάλη έξι χρόνια αργότερα, μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, το 1974, για να επανενεργοποηθεί στη συνέχεια» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που υπήρξε μεγάλος δημοκράτης, ένας ένθερμος υπερασπιστής της ελληνικής ενότητας, ένας Ευρωπαίος πεπεισμένος ο οποίος κατάφερε να γίνει η Ελλάδα κράτος – μέλος των ευρωπαϊκών κοινοτήτων».
«Καθώς η Ελλάδα ανακτά τη δίκαιη θέση της στους κόλπους της Ευρώπης, υπολογίζω στην Ελλάδα. Υπολογίζω σε όλους σας. Ετσι ώστε όλοι να μπορέσουμε να συζητήσουμε για την Ευρώπη των 27» σημείωσε, θυμίζοντας τον απαιτητικό διάλογο που πρέπει να ολοκληρωθεί για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το μεταναστευτικό, για το κοινό μέλλον των 27.
«Υπομονή και αποφασιστικότητα πρέπει να χαρακτηρίζει αυτούς που έχουν μεγάλες ιδέες και φιλοδοξίες. Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα! Ζήτω η ελληνική Ευρώπη!» είπε ο κ. Γιούνκερ στα ελληνικά.
Τα Βαλκάνια
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Γιούνκερ στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων. «Καθώς έχουμε τα μάτια στραμμένα προς ένα μέλλον, προς μία προοπτική της ολοκλήρωσης της Ευρώπης, με την ένταξη των Βαλκανίων, μπορούμε να υπολογίζουμε και να μετράμε την Ελλάδα» τόνισε, γιατί «η Ελλάδα πέρα από τις άλλες της αρετές, έχει γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που δεν έχουν άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες σταθερότητας στα Βαλκάνια» επισήμανε και απευθύνθηκε στη Βουλή των Ελλήνων λέγοντας: «Εσείς που η ιστορία σας έχει μία έντονη πορεία και η περιοχή σας υπέφερε πολλά, γνωρίζετε, περισσότερο από κάθε άλλον, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ανάγκη από αυτήν την ευρωπαϊκή προοπτική για να μην επαναληφθούν τα δράματα που βιώσαμε τη δεκαετία του ‘90». Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα κριθούν επί τη βάση των αρετών τους και αυτά είναι ζητήματα που θα τα συνεκτιμήσει η ΕΕ. «Ιδίως οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα, που θα μπορούσαν μάλιστα να δημιουργήσουν διμερείς συγκρούσεις, πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν πριν από οποιαδήποτε προσχώρηση» υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν και συμπλήρωσε: «Να είμαι σαφής, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης για την Αλβανία και τη FYROM, αυτό δεν σημαίνει ότι από την πλευρά μας ότι έχουμε δώσει και μια ημερομηνία, στην οποία θα ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις διεύρυνσης και ένταξης. Ούτε καν έχει τεθεί τέτοια ημερομηνία ένταξης. Προσοχή, δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε μη ρεαλιστικές εξαγγελίες. Ολοι θα κριθούν αντικειμενικά στη βάση των δικών των αξιών και κριτηρίων».
Η FYROM
Αναφερόμενος στην πΓΔΜ, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι το θέμα της ονομασίας είναι επείγον να διευθετηθεί, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ίδιος δεν έχει ρόλο να δώσει κάποιον προσανατολισμό: «Σε μένα δεν προσήκει να σας δώσω κάποια κατεύθυνση, ούτε καν ιδέες, ούτε καν προσανατολισμό, όσον αφορά ένα θέμα που θα πρέπει οπωσδήποτε να διευθετηθεί μεταξύ σας. Αλλά επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω το επείγον που χαρακτηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στο πρόβλημα, δεδομένης της κρίσιμης αυτής περιφέρειας».
Η προσφυγική κρίση
Αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Γιούνκερ δεν παρέλειψε να τονίσει πως ο ελληνικός λαός, που βρέθηκε στο κέντρο της οικονομικής κρίσης, ανταποκρίθηκε με κουράγιο και αξιοπρέπεια όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Δεν παρέλειψε, δε, σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, οι οποίες δεν δείχνουν να νοιάζονται ιδιαίτερα για το πρόβλημα, αλλά «είτε είμαστε μέλη της Ενωσης είτε όχι, αν υπάρχει μία χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η Ελλάδα, οι υπόλοιποι έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης». Επίσης, επισήμανε τη «σημαντική προσπάθεια του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στη διαχείριση μίας πολιτικής αποτελεσματικής και αλληλέγγυας στον τομέα των μεταναστεύσεων», υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕ χορήγησε ουσιαστική βοήθεια στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου μεταναστευτική ροή αλλά και οι Ελληνες άνοιξαν τις καρδιές τους και τα σπίτια τους, αν και οι ίδιοι διανύουν μία πολύ δύσκολη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας έπρεπε να κάνουν πολλές θυσίες.
Η Τουρκία
«Η Ελλάδα έκανε πολλά για να τηρήσει τη συμφωνία μας με την Τουρκία. Γνωρίζω πως αυτό είναι δύσκολο, ιδίως σε μία στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να πράττει πράγματα παράνομα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε πως στην πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημάνθηκε στην Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι έχει υποχρέωση να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. «Μην ξεχνάμε και τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία. Δεν μπορούν να λένε ότι η παρουσία δύο Ελλήνων στρατιωτών αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι δύο Ελληνες να απελευθερωθούν» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κ. Βλαχοδήμου

Keywords
Τυχαία Θέματα