Γραφείο Προϋπολογισμού: Τα χειρότερα είναι μπροστά
18:11 19/5/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Δυσοίωνες προβλέψεις και αρνητικά συμπεράσματα δίνει η έκθεση του Γραφείου Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της έκθεσης που αφορά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο Φ. Κουτεντάκης χαρακτήρισε, επίσης, ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα το πώς θα γίνει η αποπληρωμή του αυξημένου χρέους που αναλαμβάνουν αυτή την περίοδο οι χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις τη πανδημίας. Οπως
Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν νέες αρνητικές εξελίξεις στις οικονομίες αυτές, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αναφερόμενος στην περίπτωση που η επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία επιδιωχθεί να γίνει με βίαιο τρόπο, όπως έγινε το 2010 στην Ελλάδα.
Αναλυτικά η έκθεση:
“ Το πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκαν οι πρώτες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στην παγκόσμια και στην ελληνική οικονομία. Τα διαθέσιμα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας μας δεν έχουν αποτυπώσει ακόμα το σύνολο των επιπτώσεων της πανδημίας. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν πλήρως στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μείωση του πληθωρισμού και διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Στην αγορά εργασίας δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία απασχόλησης και ανεργίας μετά τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι ροές μισθωτής απασχόλησης του συστήματος Εργάνη για τον Μάρτιο και Απρίλιο καταγράφουν μια δραματική μείωση των προσλήψεων που αναμένεται να αποτυπωθεί στο ποσοστό ανεργίας των επόμενων μηνών. Σημαντική επιδείνωση καταγράφουν και οι βραχυχρόνιοι δείκτες, ιδιαίτερα εκείνοι των προσδοκιών όπως ο δείκτης οικονομικού κλίματος και ο PMI.
Τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν υστέρηση 1,3 δις ευρώ σε σχέση με τα περσινά επίπεδα και αναμένεται να διευρυνθεί στους επόμενους μήνες. Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνεται το γεγονός ότι επιτεύχθηκε η άρση του περιορισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το να μη συμπεριληφθούν όλες οι δημοσιονομικές δαπάνες στον ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιτυχημένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, με την έκδοση επταετούς ομολόγου και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων με σχετικά χαμηλές αποδόσεις. Τα ανωτέρω δείχνουν τη σχετική διατήρηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς επενδυτές και ότι το ελληνικό δημόσιο διατηρεί ακέραια την πρόσβαση στον εξωτερικό δανεισμό, υποβοηθούμενο από τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας της ΕΚΤ.
Η πανδημία του COVID-19 φαίνεται να μπαίνει σε φάση ύφεσης και οι περισσότερες χώρες του κόσμου ακολουθούν πολιτικές σταδιακού ανοίγματος των οικονομικών δραστηριοτήτων και άρσης των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των οικονομικών παρεμβάσεων “έκτακτης ανάγκης” που κάλυψαν προσωρινά τις εισοδηματικές απώλειες εργαζομένων και επιχειρήσεων και ανέστειλαν την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ωστόσο, η επερχόμενη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα απαιτήσει ένα νέο κύκλο παρεμβάσεων, με στόχο το περιορισμό της έντασης και της διάρκειας της ύφεσης.
Οι οικονομικές παρεμβάσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση του κορωνοϊού δεν θα οδηγήσουν σε μόνιμη υποβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Δηλαδή, θα πρέπει να αποφευχθεί μια παρατεταμένη αύξηση της ανεργίας, μια συνεχιζόμενη κάμψη των επενδύσεων και μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και εξωστρεφούς οικονομίας με έμφαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ειδικευμένης εργασίας. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης προκειμένου να διασφαλιστεί η γρήγορη επιστροφή στην αγορά εργασίας των εργαζομένων που θα βρεθούν στην ανεργία λόγω της κρίσης του κορωνοϊού».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
χειροτερα, μπροστα, βουλη, χρεος, ελλαδα, pmi, δις, συμμετοχή, ΕΚΤ, νέα, απε-μπε, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, χωρες, οικονομια, προγραμμα, pmi, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, ανεργια, απε, γεγονος, γινει, δευτερο, δημοσιο, δις, εγινε, ευρω, ειπε, εκθεση, ισορροπια, εκδοσεις, μηνες, μειωση, νεα γενια, προβληματα, ροες, συμμετοχή, αγορες, εμφαση, ιδιαιτερα, θετικα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αγωνία στην αγορά για επιταγές αξίας 1,7 δισ. – Τι προβληματίζει τους επιχειρηματίες
- Η Lidl λανσάρει δικό της cloud και «τα βάζει» με την Amazon
- Ρευστοποιήσεις ήπιου βεληνεκούς στη Wall Street
- Γερμανικός Τύπος: Τουρίστες αντί για ...ευρωομόλογα στην Ελλάδα
- Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: 8 στους 10 πολίτες χωρίς οικογενειακό ιατρό
- Δικηγόροι: Ζητούν από τον πρωθυπουργό να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα τα δικαστήρια
- Γραφείο Προϋπολογισμού: Τα χειρότερα είναι μπροστά
- ΟΛΠ: Στα 5,4 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη το 2019
- Με το μυθικό ποσό των 800 ευρώ επιβαρύνθηκε ο Δήμος της Αθήνας μετά το εξώδικο του Σταμάτη Κραουνάκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Γραφείο Προϋπολογισμού: Τα χειρότερα είναι μπροστά
- Απτόητη Λαγκάρντ: Θα εξακολουθήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα
- «The Resilient Employee: Our response to Covid-19» το νέο webinar του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου
- O Υμηττός θα αποκτήσει μητροπολιτικό δίκτυο 6 μονοπατιών
- COSMOTE HISTORY HD: Αφιέρωμα στην 79η επέτειο από τη μάχη της Κρήτης
- Διεθνής διάκριση για την Eurobank
- Η Νατάσσα Μποφίλιου LIVE από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ
- Διαδικτυακό συνέδριο Economist – Μεταφορές και Τουρισμός : Μπορεί να ανακάμψει η αγορά μετά τον Covid-19;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- H L’Oréal λανσάρει το #Safetogether
- Κίνα: Ζευγάρι βρήκε τον αγνοούμενο γιο του που είχε απαχθεί προ 32 ετών
- Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος - Τέσσερα νέα κρούσματα, συνολικά 2.840 στην Ελλάδα
- Τέλος για τον Παναθηναϊκό ο Βαγιαννίδης
- Δικηγόροι: Ζητούν από τον πρωθυπουργό να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα τα δικαστήρια
- Κορονοϊός: Κανένας νέος θάνατος στη χώρα - Μόλις 4 νέα κρούσματα
- Οικονόμου: Λύση με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα κτίρια γύρω από την Ακρόπολη
- Υπουργείο Υγείας: Τέσσερα νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο