Η αυτοκρατορία των LEGO αντεπιτίθεται στην «Ταινία LEGO 2»

Σε έναν κόσμο που κινείται με όλο και ταχύτερους ρυθμούς προς μια ψηφιακή πραγματικότητα, μια εταιρεία παραγωγής «παραδοσιακών» παιχνιδιών κατάφερε πριν από τέσσερα χρόνια να ξεπεράσει τη θρυλική Ferrari και να ανακηρυχθεί η πιο αναγνωρίσιμη εμπορική μάρκα στον πλανήτη.
Τα δανέζικα LEGO, τα οποία παράγονται ασταμάτητα από το 1949 κι έχουν ξεπεράσει τις 600 δισ.

μονάδες, έχουν δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό παιδιών που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από αυτά. Η εύχρηστη φύση τους επιτρέπει στους ενθουσιώδεις κατόχους τους να κατασκευάζουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό, αρκεί να κουμπώνουν τα τουβλάκια μεταξύ τους. Πώς όμως κατάφερε ένα παλιομοδίτικο παιχνίδι να αντέξει μέσα στο χρόνο και να υπερνικήσει σε δημοφιλία τον… αιώνιο εχθρό του, τα Playmobil;
Τουβλάκια παντού
Οσο τα υλικά παρασκευής, τα σετ παιχνιδιών και οι τεχνικές πώλησης εξελίσσονταν τόσο οι ιθύνοντες της LEGO προσπαθούσαν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Και το έκαναν προσαρμόζοντας το προϊόν τους στις απαιτήσεις της κάθε εποχής, εκμεταλλευόμενοι μάλιστα και τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα τους επέτρεπαν να είναι πάντα στις πρώτες επιλογές ενός παιδιού για παιχνίδι. Ετσι, λοιπόν, στα τέλη των ‘90s κυκλοφόρησαν τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια με ήρωες φτιαγμένους από LEGO, ενώ σύντομα ακολούθησε η κίνηση-ματ που εκμηδένισε τον ανταγωνισμό.
Η εταιρεία απέκτησε το δικαίωμα χρήσης χαρακτήρων όπως ο Μπάτμαν και ο Ιντιάνα Τζόουνς αλλά και διάσημα franchise, με ενδεικτικές τις ταινίες του «Χάρι Πότερ» και του «Πολέμου των Αστρων». Επιπλέον, η σειρά «LEGO Star Wars» τόσο ως κανονικά τουβλάκια όσο και ως τίτλος για παιχνιδομηχανές γνώρισε τρομερή επιτυχία κι εκτόξευσε τη δημοφιλία της εταιρείας. Μόνο ένα τελευταίο οχυρό είχε μείνει απόρθητο, το οποίο όμως δεν άργησαν να κατακτήσουν τα LEGO.
Animation (επ)ανάσταση
Οι εξαιρετικές επιδόσεις των βιντεοπαιχνιδιών LEGO έκαναν αρκετούς χολιγουντιανούς παραγωγούς να δουν σε αυτά μια εμπορική ευκαιρία πολλών εκατομμυρίων. Τότε μπήκε στο κόλπο το ταλαντούχο σκηνοθετικό δίδυμο Φιλ Λορντ – Κρίστοφερ Μίλερ, οι οποίοι μόλις είχαν ολοκληρώσει το πρωτότυπο «Βρέχει Κεφτέδες» (2009), και, καθώς είχαν τη δυνατότητα να γράφουν ακομπλεξάριστα κωμωδίες -θυμηθείτε το «21 Jump Street» (2012)-, ήταν οι ιδανικοί για να αναλάβουν την πρώτη «Ταινία LEGO» (2014).
Αυτό που προέκυψε ήταν ένα ξεχωριστής αισθητικής animation, με ένα απολαυστικό σενάριο που ενθουσίασε το κοινό κι έμελλε να φτάσει τα 469 εκατ. δολάρια στο παγκόσμιο box office (με προϋπολογισμό 60 εκατ. δολάρια). Τα LEGO ήταν πλέον ένα φαινόμενο της ποπ κουλτούρας, το οποίο μπήκε σφήνα ανάμεσα σε κολοσσούς όπως η Disney και η Pixar. Η ευκαιρία για ένα ευρύτερο πλασάρισμα στο χώρο του animation δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη, έτσι το 2017 κυκλοφόρησαν δύο spin off με διαφορά ελάχιστων μηνών, η «Ταινία LEGO Batman» και το «LEGO Ninjago Movie».
Η παρουσία των Λορντ – Μίλερ, από τη θέση του παραγωγού αυτήν τη φορά, διασφάλισε την επιτυχία των spin off και οι ίδιοι βρέθηκαν απέναντι σε μια μοναδική ευκαιρία όταν τους προτάθηκε η σκηνοθεσία του «Solo: A Star Wars Story». Αν και η ανάμειξή τους στο project δεν τελεσφόρησε εξαιτίας των καλλιτεχνικών διαφορών τους με την ισχυρογνώμονα παραγωγό Κάθλιν Κένεντι, και μόνο το ότι επιλέχτηκαν είναι ενδεικτικό για το επίπεδο αναγνώρισης που έλαβαν χάρη σε μια ταινία με… τουβλάκια.
Νέο παιχνίδι, ίδιοι κανόνες
Ο Λορντ και ο Μίλερ δεν είχαν τελειώσει όμως με την υπόθεση «LEGO», γι’ αυτό κι επιστρέφουν υπογράφοντας το σενάριο του σίκουελ. Η ταινία ξεκινάει από το τέλος της προηγούμενης και την εισβολή των LEGO Duplo στο Μπρίκσμπουργκ, το οποίο και καταστρέφουν. Πέντε χρόνια αργότερα η αρχηγός του στρατού τους επιστρέφει για να απαγάγει τους Λούσι και Μπάτμαν, αναγκάζοντας έτσι τον Εμετ να ταξιδέψει στα πέρατα του γαλαξία για να τους φέρει πίσω.
Το σίκουελ σκηνοθετεί ο έμπειρος Μάικ Μίτσελ («Οι Ευχούληδες»), χρόνια φίλος των Λορντ και Μίλερ. Για την ανάμειξή του στην παραγωγή δηλώνει χαρακτηριστικά: «Λάτρεψα την πρώτη ταινία και ήταν συναρπαστικό για μένα να βρεθώ στο σύμπαν της LEGO, που δεν μοιάζει με τίποτε άλλο στο σινεμά, διότι είναι τεράστιο». Δεν έχει άδικο, καθώς μόνο οι χαρακτήρες που εμφανίζονται ξεπερνούν τους 500, με έναν από αυτούς να βασίζεται στην Αμερικανίδα δικαστίνα-ροκ σταρ Ρουθ Μπάντερ Γκίνσ­μπουργκ. Αν κάτι δεν λείπει, λοιπόν, από τις ταινίες LEGO είναι σίγουρα η φαντασία…
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα