Η άγνωστη «μάχη» των αγροτών στον Εβρο καθώς ξεκινά η σπορά

Αγρότες στις Καστανιές αγωνιούν εάν θα μπορέσουν να σπείρουν τα χωράφια τους λόγω των εξελίξεων με τους μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.
Δίπλα στο φράχτη των ελληνοτουρκικών συνόρων όπου αυτή τη στιγμή οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας δίνουν τη μάχη να μην περάσουν μετανάστες και ανάμεσα στην τάφρο με τις αντιαρματικές νάρκες, βρίσκονται καλλιέργειες αγροτών στις Καστανιές οι οποίοι ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να σπείρουν τα χωράφια τους.
Στις Καστανιές του Εβρου υπάρχουν περίπου 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης

γης. Πολλά από αυτά βρίσκονται κατά μήκος της συνοριογραμμής στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ουσιαστικά βρίσκονται εντός της ελληνικής στρατιωτικής ζώνης.
Για τον λόγο αυτό οι αγρότες της περιοχής έχουν και ειδική κάρτα εισόδου στην περιοχή έτσι ώστε σε περιπτώσεις όπως αυτή που βιώνει η περιοχή αυτές τις ημέρες, να την επιδεικνύουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούν και στήνουν μπλόκα.
Ανάμεσα στον φράχτη και τα χωράφια διακρίνει κανείς την τάφρο όπου μέσα υπάρχουν αντιαρματικές νάρκες, ενώ σε ένα άλλο σημείο είναι περιφραγμένη ζώνη που δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Ο κ. Θεόδωρος, αγρότης και κάτοικος των Καστανιών, διαθέτει αρκετά στρέμματα στην περιοχή, ενώ κάποια από αυτά βρίσκονται δίπλα στον φράχτη που χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία. Κάποιες φορές οι στρατιωτικοί περίπολοι τους απαγορεύουν -ανά σημεία- να προσεγγίσουν εάν επικρατεί ένταση μεταξύ μεταναστών που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος και των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας.
Για τους αγρότες των Καστανιών η ύπαρξη του στρατού είναι συνηθισμένη εικόνα. Οχι όμως αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες.
Επιπλέον, η εβδομάδα που ξεκινά είναι πολύ σημαντική για τους αγρότες της περιοχής καθώς ξεκινά η σπορά.
Το άγχος του κ. Θεόδωρου, όπως και άλλων αγροτών, είναι αν θα ηρεμήσει η κατάσταση έτσι ώστε να πάνε να σπείρουν τα χωράφια τους.
Αυτή την περίοδο θα σπείρουν βαμβάκι, ηλίανθο και ρύζι. Η κοιλάδα των Καστανιών είναι ιδιαίτερα εύφορη και διαθέτει μεγάλες ποσότητες νερού. Οι μέρες όμως της σποράς είναι σημαντικές και δεν πρέπει να χαθούν.
«Τώρα θα πρέπει να σπείρουμε ηλίανθο, στις αρχές Απριλίου το βαμβάκι και τον Μάιο το ρύζι», εξήγησε ο κ. Θεόδωρος που όπως είπε, δεν έχει σημειωθεί άλλη φορά τέτοιο περιστατικό όπως αυτό που γίνεται τώρα με τους χιλιάδες μετανάστες.
Οι αγρότες της περιοχής θεωρούν ότι ο φράχτης ορθώς τοποθετήθηκε στην περιοχή το 2012 κι ότι θα έπρεπε να επεκταθεί και από την άλλη πλευρά που είναι το δάσος των Καστανιών, καθώς από εκείνο το σημείο προσπαθούν να περάσουν πολλοί μετανάστες.
Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο δάσος πριν από δύο χρόνια είχαν συλληφθεί από Τούρκους στρατιωτικούς, οι δύο Ελληνες αξιωματικοί του στρατού.
Πηγή: Sputniknews, Φανή Χαρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα