Η Αττική φλερτάρει με απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ – Μια «ανάσα» από το «μάσκα παντού»

Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που συζητά αυτή τη στιγμή η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την Αττική όπου υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων και γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η καθολική χρήση της μάσκας;
Η κατάσταση για την Αττική αυτή τη στιγμή έχει ως εξής: η Περιφέρεια βρίσκεται σε πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας και τα μέτρα σε αυτό το στάδιο είναι συγκεκριμένα και λαμβάνονται έπειτα από τις προτάσεις των λοιμωξιολόγων και από την έκδοση σχετικής ΚΥΑ

(Κοινή Υπουργική Απόφαση).
Για να περάσουμε στην καθολική χρήση της μάσκας σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να κάνει παρέμβαση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και να τροποποιήσουν τα μέτρα. Στο επίπεδο 3 λοιπόν η χρήση μάσκας παντού δεν προβλέπεται.
Αν η επιτροπή θεωρήσει ότι υπάρχει κίνδυνος -άρα πρέπει να έρθει καθολική χρήση μάσκας- μπορεί να την επιβάλει σε αυτό το επίπεδο με έκδοση νέας ΚΥΑ ή με τροποποίηση της υπάρχουσας. Σημειώνεται ότι η νέα ανανέωση του χάρτη ανάλογα με την επιδημιολογική πορεία κάθε περιοχής είναι προγραμματισμένη για τις 25 Οκτωβρίου.
Γιατί δεν έχει επιβληθεί ακόμα η καθολική χρήση της μάσκας κι οι επικίνδυνες εστίες στις φοιτητουπόλεις
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Sputnik, μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν θεωρούν ότι η Αττική θα κέρδιζε κάτι από την καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.
Θεωρούν μάλιστα ότι η πηγή του προβλήματος εστιάζεται σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (18 ως 39 ετών) και τη συμπεριφορά της με το μικροσκόπιο των νέων μέτρων να έχει στραφεί τώρα σε αυτούς.
Επικρατεί δε η άποψη ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στο συνωστισμό σε πλατείες και μπαρ αλλά και στις φοιτητουπόλεις όπου υπάρχει επισκεψιμότητα παρά την εν μέρει τηλεκπαίδευση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι φοιτητουπόλεις σε Ιωάννινα και Κοζάνη λειτούργησαν τελικά ως εστίες μετάδοσης κορονοϊού και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην «κόκκινη» εικόνα που δίνουν τώρα αυτές οι περιοχές.
Το δεύτερο μάλιστα κύμα του κορονοϊού συνέπεσε με το παραπάνω άνοιγμα των πανεπιστημίων και συνηγόρησε και στην κακή εικόνα της Πάτρας, κι όχι μόνο στις δύο παραπάνω πόλεις.
Πίσω, στο γιατί δεν εφαρμόζεται προς ώρας η καθολική χρήση της μάσκας παρότι κάποιοι επιστήμονες και γιατροί συνιστούν έντονα τη χρήση της, ενώ και μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό εφαρμόζουν αυτό το μέτρο, είναι πως στην πρωτεύουσα, ειδικά σε αυτή τη φάση, υπάρχει καταρχάς ήδη η σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Δεν θεωρείται δηλαδή ως ένα μέτρο αποδοτικό για την ώρα.
Η επιβολή της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους είναι επίσης μια απόφαση που έχει να κάνει ακόμα και με την αρχιτεκτονική μιας πόλης. Σε νησιά, για παράδειγμα, με πολλά στενά σοκάκια, όπως η Μύκονος, επιβάλλεται γιατί ο κόσμος συνωστίζεται εκεί εξ αντικειμένου.
Και η απαγόρευση κυκλοφορίας στο τραπέζι της συζήτησης
Αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος της κουβέντας εστιάζει στην απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας εκεί όπου «δρα» η βασική ηλικιακή ομάδα που πλήττεται από και μεταδίδει τον κορονοϊό, κι αυτά τα σημεία είναι πλατείες και βραδινή διασκέδαση.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας η οποία είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της κουβέντας συζητείται να γίνεται ανάμεσα στις 12:30 με 01:00 το αργότερο όταν και αντικειμενικά μπαρ και εστίαση έχουν κλείσει. Η βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας λοιπόν μαζί με παράλληλη ή όχι καθολική χρήση της μάσκας θεωρούνται τα ύστατα μέτρα προσπάθειας βελτίωσης της εικόνας στην Αττική πριν από την παύση δραστηριοτήτων και γενικευμένου lockdown, κάτι που όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είναι καθόλου επιθυμητό για την πρωτεύουσα.
Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις για αυτά τα δύο μέτρα, αν τελικά ανακοινωθούν, θα γίνουν από σήμερα ως και την Παρασκευή με μια πιθανότητα να μη μας ανακοινωθεί τελικά, στην Αττική πάντα μιλώντας, και τίποτα από τα δύο.
Η «μάχη» για την καθολική χρήση της μάσκας
Στη μάχη για τη συζήτηση της καθολικής χρήσης μάσκας, πάντως, υπάρχουν μέλη της επιτροπής που θεωρούν ότι τελικά η επιβολή της είναι τελικά πιθανό και να έρθει στην «πορτοκαλί» Αττική, ακόμα κι αν όπως λένε αυτό είναι πρωτόγονο και παράλογο. Και ποιες είναι, για παράδειγμα, μερικές παράλογες εικόνες; Το να βγάζει, π.χ., κάποιος μόνος του φορώντας μάσκα το βράδυ τον σκύλο του βόλτα ή να οδηγεί με τη μάσκα, πάλι μόνος του μέσα στο αυτοκίνητο.
Δηλαδή αν τελικά επιβληθεί η καθολική χρήση της μάσκας, αυτό θα γίνει σε μεγάλο βαθμό για να γίνει το κοινό πιο υπάκουο στα μέτρα δεδομένου ότι η συμμόρφωση του κοινού αυτή τη στιγμή στην Αττική δεν θεωρείται η ενδεδειγμένη για την παρούσα κατάσταση. Μια χαρακτηριστική εικόνα μάλιστα που θεωρείται κακή εκτός από τις πλατείες είναι και ο συνωστισμός σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, όπως, για παράδειγμα, η Ερμού στην Αθήνα τα Σάββατα.
Τέλος, υπάρχουν κι αυτές οι φωνές που θεωρούν τη χρήση της μάσκας σωτήρια όπως και να έχει. Ανάμεσα σε αυτούς και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ΑθήναΠειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία μας είπε: «Εδώ και έναν μήνα λέω σε όλους τους τόνους ότι η χρήση της μάσκας παντού στην Αττική θα είχε βοηθήσει πολύ στο να μην είχαμε φτάσει στη σημερινή κακή εικόνα, ενώ θα μας βοηθούσε σημαντικά και στην πρόληψη της γρίπης».
Πηγή: Sputniknews, Δήμητρα Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα