Η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτό το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων έρχεται τώρα και το αγκαλιάζει και το στηρίζει η ελληνική πολιτεία, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων της. Δεν είναι η δουλειά του κράτους να υποκαταστήσει την επιχειρηματικότητα, την ευρηματικότητα, που βρίσκεται στο κέντρο της ίδιας της έννοιας της καινοτομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση της επίσημης έναρξης του Elevate Greece, της διαδικτυακής πύλης εισόδου στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας.
Ο
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα οικοσύστημα το οποίο είναι πια σε θέση να προσελκύσει πολύ σημαντικά κεφάλαια και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει πολλές, νέες θέσεις απασχόλησης, εκμεταλλευόμενο το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα ως χώρα, το οποίο -όπως είπε- δεν είναι ο ήλιος, η θάλασσα, ο πολιτισμός μας, η ομορφιά του φυσικού μας περιβάλλοντος, αυτά τα θεωρώ δεδομένα.
«Είναι ο πλούτος, το ταλέντο, η ευρηματικότητα, η ποιότητα των ανθρώπων μας. Των νέων ανθρώπων, οι πιο πολλοί εκ των οποίων είναι προϊόντα του δημόσιου πανεπιστημίου, του εκπαιδευτικού μας συστήματος, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί και οι οποίοι αποτελούν και το βασικό λόγο για τον οποίο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έρχονται πια στην Ελλάδα και ιδρύουν εδώ παραρτήματα ή κέντρα έρευνας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους αποτύπωμα στην πατρίδα μας».
Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τη δημιουργία του Elevate Greece γίνεται πράξη μία ακόμα προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η πολιτεία προσφέρει στήριξη στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, και έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα που εργάστηκε με την υποστήριξη του υφυπουργού Ανάπτυξης, Χρίστου Δήμα και ευρύτερα της ηγεσίας του υπουργείου.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η στήριξη του οικοσυστήματος των start-ups στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στις νέες και τους νέους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, και πρόσθεσε συγκεκριμένα: «Αρχίζουν να σκέφτονται πια για πρώτη φορά ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Διότι η πατρίδα τους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και να καλύψει τις επαγγελματικές τους ανησυχίες. Όχι μόνο τις οικονομικές τους φιλοδοξίες αλλά κυρίως τη διάθεση να δουλεύουν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο θα ανταμείβει τη συνεργασία, την ευρηματικότητα, θα επιβραβεύει τις νέες ιδέες».
Μείωση κόστους εργασίας
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό και το γεγονός ότι ως κυβέρνηση, κεντρικά «έχουμε πάρει πια την πρωτοβουλία να μειώσουμε συνολικά το κόστος εργασίας». Όπως είπε αυτό αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αφορά ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις εντάσεως γνώσης, τις επιχειρήσεις τεχνολογίας, τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτομία.
«Γιατί πολλές φορές άκουγα από νεοφυείς επιχειρήσεις ότι έχαναν ταλέντο, έχαναν εξαιρετικούς ανθρώπους οι οποίοι έφευγαν για το εξωτερικό διότι προφανώς ήταν περιζήτητοι, για τον απλούστατο λόγο ότι δυστυχώς δεν συνέφερε φορολογικά τους εργαζόμενους αλλά και τους εργοδότες να κρατούν αυτόν τον κόσμο στην Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 αλλά και η δρομολόγηση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών είναι δύο πάρα πολύ σημαντικά βήματα στη μείωση του κόστους εργασίας ιδιαίτερα σημαντικά για εργαζόμενους στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων».
Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην -εμβληματική όπως είπε- επένδυση που θα κάνει στη χώρα μας η Microsoft.
«Θέλω να κλείσω κάνοντας μία αναφορά στην εμβληματική επένδυση την οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η Microsoft, με τελικό σκοπό να δημιουργήσει τρία υπερσύγχρονα data centers στη χώρα μας. Είναι μία επένδυση η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο διότι ένας τεχνολογικός κολοσσός έρχεται και επενδύει στις υποδομές του μέλλοντος αλλά διότι όταν μία εταιρεία της εμβέλειας της Microsoft έρχεται και επενδύει στην Ελλάδα σημαίνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη συνολική στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανάδειξη των start-ups
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σηματοδότησε τη σύνδεση της Έρευνας και της Καινοτομίας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Στο πλαίσιο αναπτύχθηκαν ο θεσμός του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Elevate Greece, με σκοπό να αναδειχθούν οι start-ups, στη βάση ενός διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης. Τα ίδια στελέχη επισήμαναν ότι η νέα πύλη έχει στόχο να προωθήσει τη δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων μεταξύ τους και τη δυνατότητα ενίσχυσης της εξωστρέφειάς και της ανάδειξής σε διεθνές επίπεδο. Τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης σχεδιάσθηκαν σε συνεργασία με το ΕΣΕΤΕΚ, ώστε να διαμορφωθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.
Παράλληλα -πρόσθεταν τα κυβερνητικά στελέχη- οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και να έχουν πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece.
Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις που πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά: Της καινοτομίας και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος ενώ θα κρίνονται από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εγγραφής στην πλατφόρμα elevategreece.gov.gr
«Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω του συνδέσμου elevategreece.gov.gr (η διαδικασία είναι απλή) και η προθεσμία, ειδικά για το 2020, «τρέχει» μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2021, οι αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται σε τρεις κύκλους: 01/01 με 30/03, 01/05 με 30/07 και 01/09 με 30/11»
Αυτό γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την «ηλεκτρονική πύλη», μέσω της οποίας θα εγγράφονται οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και θα πιστοποιείται ότι χαρακτηρίζονται «επίσημα» από την Πολιτεία ως νεοφυείς. Οι επιχειρήσεις για να χαρακτηριστούν νεοφυείς θα πρέπει να πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά: της καινοτομίας (innovation) και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).Για να υποβάλλει μια νεοφυής επιχείρηση αίτηση στο Elevate Greece, προκειμένου να εγγραφεί στο Μητρώο πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
– Να διαθέτει νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ (εξαιρούνται οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ).– Να μην ξεπερνά τα 8 έτη συμπληρωμένη λειτουργίας.
– Να μην απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζομένους (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).
– Ο τελευταίος κύκλος εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.
Τι σχεδιάζεται για τη χρηματοδότηση
Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στην ομιλία του στην απογευματινή εκδήλωση για τα εγκαίνια της πλατφόρμας: «Το Elevate Greece έρχεται σήμερα να ενδυναμώσει σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Σε αυτή την πρωτοβουλία θα προστεθούν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, το πρόγραμμα Grants to Equity – ο σχεδιασμός του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες σε συνεργασία με τον Όμιλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -, αλλά και τα Ταμεία Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα επακολουθήσουν. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing) ή εναλλακτικά ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα χρηματοδοτεί το 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους τους, με μέγιστη ενίσχυση το ποσό των 100.000 ευρώ. Με έναν προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ), στοχεύουμε να ενισχύσουμε περισσότερες από 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η σχετική πρόσκληση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο».
Ομιλίες
Το Elevate Greece είναι «η διαδικτυακή πύλη εισόδου όπου όλες οι εταιρείες που έχουν καινοτομία, που κάνουν έρευνα, θα μπορούν να καταγράφονται και να γίνονται αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σημείωσε πως με τη βοήθεια αυτού του νέου εργαλείου η Ελλάδα θα μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, τα «λαμπρά μυαλά που έχουν μείνει εδώ και πρέπει να παλέψουμε για να μείνουν εδώ, με καλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, και τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν και δίνουμε αγώνα για να γυρίσουν πίσω».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, σημείωσε στην ομιλία του ότι «σήμερα η πολιτεία δεν γνωρίζει πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιον κλάδο δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους έχουν, τι κύκλο εργασιών κάνουν. Με το Elevate Greece αυτά τα ερωτήματα θα έχουν πλέον απάντηση και η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει κομμένα και ραμμένα μέτρα, σύμφωνα με τις ανάγκες του οικοσυστήματος».
«Μαζί με το Elevate Greece στήνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και δράσεις προκειμένου αυτές οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι εντός του Νοεμβρίου θα βγει η πρόσκληση για δράση υποστήριξης start-ups που προβλέπει «χρηματοδότηση του 50% του μισθολογικού κόστους της νεοφυούς εταιρείας που θα ενταχθεί και έως το ποσό των 100.000 ευρώ». «Έχουμε προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, αν όλα πάνε καλά θεωρώ ότι 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα ενισχυθούν από αυτή την δράση», ανέφερε.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παππά», μίλησε επίσης ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, ενώ παρών ήταν και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης ο προεδρεύων αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), Αρίστος Δοξιάδης, εκπρόσωποι του οικοσυστήματος καινοτομίας από όλη την Ελλάδα καθώς και οι εκπρόσωποι των Επίσημων Υποστηρικτών (Official Partners) του Elevate Greece.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Κυριάκος, η Άννα, η Φώφη και ο Ανδρέας είναι μια ωραία ατμόσφαιρα…
- Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα
- Στάση εργασίας αύριο, Πέμπτη, σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ
- Στάση εργασίας αύριο σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ - Προβλήματα στις πτήσεις
- Στάση εργασίας αύριο σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ – Προβλήματα στις πτήσεις
- Το πιο νόστιμο ελληνικό πιάτο: Μπριάμ με γιαούρτι από τον Άκη Πετρετζίκη
- ΗΠΑ: Στο 17% η διαφορά του Μπάιντεν από τον Τραμπ
- Ματίνα Παγώνη: Ξεχάστε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
- Κι όμως, η εκκαθάριση της Ολυμπιακής Αεροπορίας συνεχίζεται ακόμα…
- Ιδιωτικό χρέος: Οδικός χάρτης για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
- Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά»
- ΔΝΤ: Σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι
- Νέος Πτωχευτικός και η «δεύτερη ευκαιρία»
- Από τις 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
- ΕΕ: Μόλις το 20% των εταιρειών συνδυάζουν αποδόσεις – εργασιακή ευημερία
- Φθηνότερο ως 23% αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» το πετρέλαιο θέρμανσης
- Ποιά η οικονομική ζημιά για τον κλάδο μαρμάρου και τους κλάδους εξόρυξης κι επεξεργασίας του λόγω πανδημίας
- COSMOTE Fiber: 36 νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι
- Όμιλος ΕΛΠΕ: Νέα δωρεά για μοριακούς ελέγχους και άμεση έκδοση αποτελεσμάτων για τον COVID-19
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κύπρος: Αντιδράσεις μετά την προβολή βίντεο από το Αλ Τζαζίρα για την υπόθεση των διαβατηρίων
- Ashmore Group: Αυξήθηκαν τα assets υπό διαχείριση στο α΄ τρίμηνο χρήσης
- Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων – Κατέληξαν ακόμα δύο ηλικιωμένοι
- 9 αμιγώς ηλεκτρικά e-NV200 παράδωσε στη Seagull η Nissan
- Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν πάει γυρεύοντας για θερμό επεισόδιο – Θέλει να αλλάξει τους όρους του διαλόγου
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί και άλλο μη ασφαλές μέλι
- Μητσοτάκης: Προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΟΟΣΑ
- Έρευνα Cisco: Σχεδόν 9 στους 10 εργαζόμενους προτιμούν την τηλεργασία και μετά την πανδημία