Η Ευρώπη ο πρώτος νεκρός του κορονοϊού: Τελευταίο αντίο στην «αλληλεγγύη»
11:01 24/3/2020
- Πηγή: Dimoprasion
«Ο κορονοϊός μετατρέπει την παρακαταθήκη της Μέρκελ στην ΕΕ σε στάχτες», έγραφε το περιοδικό Foreign Policy. «Μπορεί η ΕΕ να επιβιώσει από τον κορονοϊό;», αναρωτιόταν το Bloomberg. «Θα διαλυθεί η ΕΕ;», συμπλήρωνε και το CNBC.
Οσοι σπεύσουν να αποδώσουν αυτά τα ερωτήματα στην αναμενόμενη απέχθεια των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης
Στην πραγματικότητα, το ερώτημα δεν είναι εάν η ΕΕ είναι το θύμα του κορονοϊού, αλλά αν είναι ο θύτης της ταχείας εξάπλωσης στην Ευρώπη.
Η πιο προφανής ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι, φυσικά, τα προγράμματα λιτότητας, με τα οποία καταρράκωσε τα άλλοτε κραταιά συστήματα δημόσιας υγείας των χωρών – μελών της. Απαντώντας σε αυτή την κατηγορία, οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι δεν πρότειναν συγκεκριμένες περικοπές στον κλάδο της Υγείας, αλλά άφηναν τα κράτη – μέλη να αποφασίζουν ποιες δαπάνες του δημοσίου τομέα θα περιόριζαν.
Πρόκειται για ψέμα τεραστίων διαστάσεων. Οπως αποκάλυψε με έρευνά του ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Die Linke, Μάρτιν Σίρντεβαν, από το 2011 έως το 2018, η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη – μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία ή και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Με τις κινήσεις αυτές εξυπηρέτησε τα συμφέροντα συγκεκριμένων λόμπι του ιδιωτικού τομέα Υγείας, τα μέλη των οποίων κέρδισαν δισεκατομμύρια ευρώ από την αποσάθρωση των δημοσίων δομών Υγείας, αλλά και την άμεση μεταφορά κεφαλαίων των φορολογούμενων προς ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία.
Οσο για την ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη», δυστυχώς, άφησε την τελευταία της πνοή σε μια ΜΕΘ της Ιταλίας, όταν η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές πολύτιμων προϊόντων που θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Η Ρώμη έβλεπε τους Ευρωπαίους εταίρους να της κλείνουν την πόρτα, ενώ δεχόταν άμεσα βοήθεια σε υλικοτεχνική υποδομή, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από χώρες, όπως η Κίνα και η Κούβα.
Η στάση της Γερμανίας, η οποία καταστρατηγεί τις βασικότερες αρχές λειτουργίας της ΕΕ, θα έπρεπε να έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των Βρυξελλών. Αν η Κομισιόν είχε επιδείξει, έστω και το ένα δέκατο της σκληρότητας που είχε επιδείξει παλαιότερα εναντίον της Ελλάδας, θα έπρεπε να τιμωρήσει παραδειγματικά το Βερολίνο, απειλώντας το ακόμη και με διακοπή των σχέσεων. Το να ζητάμε, βέβαια, να τιμωρήσει η ΕΕ τη Γερμανία, είναι σαν να περιμένουμε να τιμωρήσει το ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ. Σε αυτές τις υπερεθνικές ενώσεις όλοι είμαστε ίσοι, αλλά κάποια μέλη είναι πιο ίσα.
Το τέλος της συνθήκης του Σένγκεν
Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από τις μονομερείς πρωτοβουλίες που έλαβαν αρκετές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους, παραβιάζοντας την πεμπτουσία των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων εμπορευμάτων και κεφαλαίων. Είτε έπραξαν σωστά, είτε όχι, είναι βέβαιο, ότι αναγκάστηκαν να κινηθούν λόγω της ηχηρής απουσίας κεντρικού σχεδιασμού. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κλείσει, τελικά, τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, θύμιζε πλέον μια επικοινωνιακή κίνηση με την οποία οι κομισάριοι φώναζαν «είμαστε και εμείς εδώ».
Αρκετά μέσα ενημέρωσης, όπως το δίκτυο Bloomberg, απέδωσαν την παταγώδη αποτυχία της ΕΕ, στον «εθνικισμό» που αναπτύσσουν τα κράτη – μέλη, προκειμένου να σώσουν τους πολίτες τους (ή να προσποιηθούν ότι σώζουν τους πολίτες τους). Δεν θα έπρεπε, όμως, να είναι έτσι. Θεωρητικά, η ΕΕ θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το μέγεθος και την ισχύ όλων των μελών της, για να χτυπά τις εστίες εξάπλωσης της πανδημίας σαν μια δύναμη ταχείας επέμβασης. Εάν όλες οι χώρες είχαν στείλει άμεσα ενισχύσεις στην Ιταλία, θα είχαν περιορίσει τα κρούσματα που τώρα απειλούν να εξαπλωθούν και σε γειτονικές χώρες. Η ρεαλιστική αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή, δεν είναι ο εθνικός αποκλεισμός, αλλά η διεθνής αλληλεγγύη, την οποία η ΕΕ δεν θέλησε να εφαρμόσει στην πράξη.
Ορισμένοι υποστήριξαν, βέβαια, ότι, ακόμη και αν η ΕΕ απέτυχε να βοηθήσει στον περιορισμό της πανδημίας, τουλάχιστον, θα λειτουργούσε πυροσβεστικά στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες μέσω του περίφημου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Η ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, προσπαθεί να παρουσιάσει σαν προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού και της ομάδας του την ένταξη και της Ελλάδας στο QE, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορούσε από τη φύση του όλα τα κράτη – μέλη.
Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα εμπειρία της ποσοτικής χαλάρωσης έχει αποδείξει, ότι παράγει «φούσκες» και ενισχύει τη κερδοφορία ιδιωτικών τραπεζών, χωρίς να προστατεύει από την ύφεση, να μειώνει την ανεργία ή να εξασφαλίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγούνταν, ούτως ή άλλως, σε τροχιά ύφεσης, πολύ πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού, ενώ είχε χρησιμοποιήσει το λεγόμενο «μπαζούκα» της QE.
Ο κορονοϊός σαν καθρέφτης της ευρωζώνης
Οπως συνέβη, λοιπόν, και με το μεταναστευτικό, αλλά και με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η ΕΕ απέδειξε, ότι, όχι μόνο δεν μπορούσε, αλλά και δεν ήθελε να ρίξει όλες τις δυνάμεις της για να βοηθήσει τα μέλη της που χρειάζονταν άμεση βοήθεια. Υπό μία έννοια, αυτή η στάση αντανακλά την ίδια την αρχιτεκτονική της ΕΕ, ιδιαίτερα όπως διαμορφώθηκε μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τη δημιουργία της Ευρωζώνης.
Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση διέθετε πραγματικά χαρακτηριστικά ομοσπονδίας κρατών (όπως π.χ. οι ΗΠΑ), ένα κεντρικό όργανο θα αναλάμβανε να διανέμει πόρους του συστήματος σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα (είτε αυτό ονομάζεται κορονοϊός ή δημοσιονομικό έλλειμα), ώστε να ενισχύει την συνολική υγεία του οργανισμού. Αντίθετα, η ΕΕ κράτησε μόνο εκείνα τα χαρακτηριστικά της ομοσπονδίας που ενίσχυαν τα ισχυρότερα μέλη της (ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων, δημιουργία αγορών για τα γερμανικά προϊόντα κ.ο.κ.), αυξάνοντας την ανισότητα μεταξύ των χωρών του κέντρου και της περιφέρειας.
Μέσα σε μερικές εβδομάδες πραγματικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση απέδειξε ότι δεν προχώρησε ούτε ένα βήμα από το 1951, όταν πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα. Παραμένει ένας τεχνοκρατικός μηχανισμός για την ενίσχυση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, χωρίς καμία πρόθεση ή δυνατότητα να βοηθήσει τους πολίτες της.
Η ΕΕ κινδυνεύει να αφήσει την τελευταία της πνοή σε αυτή την κρίση. Το πρόβλημα είναι ότι πρόλαβε να μεταδώσει τον ιό της αποτυχίας της, σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πηγή: Sputniknews, Αρης Χατζηστεφάνου
Keywords
ευρωπη, κορονοϊός, μερκελ, bloomberg, cnbc, ενωση, βρυξέλλες, συγκεκριμένο, ελλαδα, νατο, ηπα, ισχύ, τραπεζες, εμφάνιση, αρης, γερμανος, μετρο, ομαδα διας, διακοπη ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, κρουσματα σημερα, χωρες, βερολινο, βημα, γερμανια, ηπα, ιταλια, κινα, ρωμη, υγεια, υφεση, ψεμα, bloomberg, cnbc, αλληλεγγυη, ανεργια, αρχιτεκτονικη, εβδομαδες, βοηθεια, βρυξέλλες, γεγονος, γερμανικα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικτυο, ευρω, εννοια, εμφάνιση, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ευθυνη, ιδια, θυτης, κυβερνηση, κινηση, κουβα, χτυπα, λομπι, μααστριχτ, μοιρα, νατο, νοσοκομεια, πεμπτουσια, πνοη, προβληματα, προγραμματα, πορτα, συγκεκριμένο, ισχύ, φυση, φυσικα, βηματα, εξαγωγες, ενωση, ιδιαιτερα, υγειας
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- BBC: Η αλήθεια για τον Covid-19 και τις αλλαγές στον καιρό
- Σταϊκούρας: Έρχονται 100 νέοι ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης λόγω κορωνοϊού- Τι «κερδίζουν»
- Όταν τα "τρολ" του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν...παράσιτα στη "γραμμή" Τσίπρα
- Αναβάλλονται οι πληρωμές φόρων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου
- Ιταλία: Να μην "έχουν ψευδαισθήσεις" όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων
- Τι καλούνται να έχουν στην κατοχή τους οι οδηγοί φορτηγών, λεωφορείων, courier και ΙΧ. Τα σχετικά έγγραφα
- Διαθέσιμος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών για να παράξει αντισηπτικά
- Αυξήσεις τιμών σε μάσκες και αντισηπτικά στα φαρμακεία- «Φακελάκι» σε έναν στους δέκα φαρμακοποιούς
- Μειώνει από 25% έως 50% τους μισθούς για 3 μήνες η Emirates. Παραμένουν πτήσεις σε 13 χώρες
- Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από έρευνα για το ανοσοποιητικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Η Ευρώπη ο πρώτος νεκρός του κορονοϊού: Τελευταίο αντίο στην «αλληλεγγύη»
- Χρόνια πάθηση ο κορονοϊός για την παγκόσμια οικονομία
- Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη στήριξη των εργαζομένων
- Εκτίμηση για 20% ύφεση στη Γερμανία
- Ζωτικής σημασίας η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
- Κορονοϊός: Απευθείας επίσημη ενημέρωση από τον ΠOY μέσω WhatsApp
- Πληροφορίες για 17 νεκρούς από κορονοϊό
- Ισχυρές απώλειες στο «καθυστερημένο» άνοιγμα του Χρηματιστηρίου
- Πέθανε η δημοσιογράφος Χαρά Τζαναβάρα
- Global Water Partnership – Mediterranean / GWP-Med
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- BBC: Η αλήθεια για τον Covid-19 και τις αλλαγές στον καιρό
- Γιατροί: Χωρίς γάντια και μάσκες οδηγούμαστε σε αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων
- Κεραμέως: Θα κάνω τα πάντα για να μην γίνουν πανελλαδικές τον Σεπτέμβριο
- Περισσότερες από 2.100 βιντεοκλήσεις στο σύστημα τηλε-ψυχιατρικής του ΙΣΑ
- Χρηματιστήριο: Ή του ύψους ή του βάθους-Κέρδη πάνω από 9% για τις τράπεζες
- Κορονοϊός: Σηκώνει «μπαϊράκι» ο Τραμπ – Η χώρα μας δεν χτίστηκε για να είναι σε καραντίνα
- Περιοριστικά μέτρα: 258 συλλήψεις παραβατών από τις 12 Μαρτίου
- To Librem Mini Computer δίνει έμφαση στην ασφάλεια
- Στα 52 σεντς το βαμβάκι, σε περιπέτειες τα εγχώρια εκκοκκιστήρια
- Ομάδα διαχείρισης κρίσης από την πανδημία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης