Η «έξυπνη στάθμευση» θα κάνει τις πόλεις μας εξυπνότερες

Στρατηγική ανοικτών, προσβάσιμων και «έξυπνων» πόλεων επιχειρεί να διαμορφώσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με την εφαρμογή κεντρικής πλατφόρμας, που θα υποστηρίξει αρχικά 20.000 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, σε δήμους της Αττικής, και αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επομένων μηνών.
Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Στέλιος Ράλλης, συναντήθηκαν με δημάρχους της Αττικής, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το εγχείρημα. Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση

της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών των πόλεων και, παράλληλα, στην ενδυνάμωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Οπως είπε ο Ν. Παππάς, οι δημοτικές αρχές εξέφρασαν ενδιαφέρον «για την εφαρμογή του προγράμματος των «έξυπνων» πόλεων, με πρώτη πτυχή αυτού τη διαμόρφωση της εφαρμογής της «έξυπνης» στάθμευσης».
Ο υπουργός τόνισε ότι «είναι μία εφαρμογή η οποία μπορεί να μειώσει τους ρύπους, να κάνει τη ζωή των πολιτών ευκολότερη, να διαμορφώσει μία πηγή εσόδων για τους δήμους, καθώς και μία βάση δεδομένων για το τι σημαίνει κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις μας».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν αυξάνει τα κόστη για τις δημοτικές αρχές, ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο σε πολλές περιοχές της χώρας».
Ο κάθε δήμος θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η κύρια υποχρέωσή τους θα είναι η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, που θα προβλέπει τη χωροθέτηση των ελεγχόμενων θέσεων στάθμευσης και τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής. Στη συνέχεια, θα υπογραφεί εκτελεστική σύμβαση μεταξύ του ΥΨΗΠΤΕ και του αναδόχου. Η προμήθεια των αισθητήρων και των συσκευών (pda) που θα τοποθετηθούν, αλλά και οι εκτυπωτές των κλήσεων, θα βαρύνουν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι η 20ή Μαΐου και αναμένεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες το νέο σύστημα θα έχει τεθεί σε λειτουργία.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Στέλιο Ράπτη, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, Μοσχάτου, Ανδρέας Ευθυμίου, Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, Αγ. Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Ζωγράφου, Νικόλαος Κικάκης.
Ο.Λ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

*Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν την επιλεγμένη θέση.
*Τεχνολογία Geo-Location, η οποία «οδηγεί» τον οδηγό στην ελεύθερη θέση στάθμευσης μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και τον ενημερώνει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα και τρέχουσες δραστηριότητες στην πόλη. Μέσω της ίδιας τεχνολογίας ειδοποιείται η αρμόδια δημοτική υπηρεσία σε περίπτωση παράνομης κατάληψης της θέσης.
*Εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης μέσω sms ή κάρτας).
*Εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού έργου. Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν την επιλεγμένη θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα