Η νανοτεχνολογία ως εργαλείο για την απορρύπανση υδάτων

Η νανοτεχνολογία ως εργαλείο για απορρύπανση εδαφών και υδάτων, είναι το θέμα στη συνεδρίαση των εταίρων του έργου ΤΑΝΙΑ «TreAting contamination through NanoremedIAtion» Interreg Europe) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο.
Το έργο, όπου μετέχει και η Περιφέρεια Κρήτης, έχει σαν στόχο την ενίσχυση της τεχνολογίας της νανοαποκατάστασης στην απορρύπανση εδαφών και υδάτων. Πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο ενδιαφέροντος για την εφαρμογή της

νανοτεχνολογίας στην επεξεργασία υγρών ή στερεών αποβλήτων πριν την τελική τους διάθεση ή την επαναχρησιμοποίησή τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καλύψει κι άλλες καινοτόμες μεθόδους αποκατάστασης ρύπανσης και δεν θα περιοριστεί στη νανοαποκατάσταση.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκτιμάται ότι 2,5 εκατομμύρια είναι οι δυνητικά μολυσμένες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων το 14% τουλάχιστον απαιτεί αποκατάσταση. Οι εταίροι από 5 Περιφέρειες έχουν εντοπίσει τη δυνατότητα σύνδεσης νέων και μελλοντικών υλικών και καθαρών τεχνολογιών με την προστασία της φυσικής κληρονομιάς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία οδηγούν και σε οικονομικά προβλήματα, δεδομένου ότι η διαχείριση μολυσμένης γης κοστίζει περίπου 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, με το 42% να προέρχεται από δημόσιους προϋπολογισμούς.


Η νανοναποκατάσταση είναι μια χαμηλού κόστους, ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική για τον καθαρισμό της ρύπανσης, τη βελτίωση των υφιστάμενων επεξεργασιών και την πρόληψη της μελλοντικής μόλυνσης. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, αναπτύσσεται η διαπεριφερειακή ανταλλαγή γνώσης με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων από τους τομείς του περιβάλλοντος και της καινοτομίας για την αντιμετώπιση αυτών των περιορισμών. Μέσω σχεδίων δράσης και μέτρων, καθώς και χρηματοδοτικών εργαλείων, υποστηρίζεται η νανομεσολάβηση και η σχετικής με αυτή εφαρμογές ώστε να υπάρξει αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.
Μεταξύ άλλων, η ΤΑΝΙΑ όπως ορίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επιδιώκει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μόλυνση της φυσικής κληρονομιάς της ΕΕ, τις επιπτώσεις από την μόλυνση, αλλά και τις δυνατότητες της νανοαποκατάστασης, ενισχύοντας παράλληλα τη δημιουργία και τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις που προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες νανοργάνωσης.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται στο Ηράκλειο το πρόβλημα με τη διακοπή νερού σε γεώτρηση της ΔΕΥΑΗ στα Μάλια, που λόγω υπεράντλησης του νερού στις περιοχές Κατσαμπά, Καλλιθέα, Πρασσά και σε μικρότερο βαθμό σε περιοχές του κέντρου, παρουσίασε χρωματισμό (κόκκινο χρώμα) και θολότητα.
Μπορεί το νερό σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΗ να είναι κατάλληλο από υγειονομικής άποψης, ωστόσο λόγω της θολότητας και του χρώματος, εταιρεία συνιστά στους δημότες να μην χρησιμοποιούν αυτό το νερό για πόση.

Keywords
Τυχαία Θέματα