«Η πανδημία θα αλλάξει των κόσμο;»
15:56 11/5/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Η ύφεση που ακολουθεί την πανδημία του κορονοϊού δεν θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για την παγκόσμια οικονομία, καθώς ο κόσμος έχει γνωρίσει πέντε υφέσεις από τη βιομηχανική επανάσταση. Για να ξεπεραστεί, όμως, απαιτούνται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αν και είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτές είναι μερικές από τις επισημάνσεις που διατυπώθηκαν από 26 καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο του πενθήμερου κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «Το ΠΑΜΑΚ
Τις συζητήσεις παρακολούθησαν εξ αποστάσεως συνολικά 1.300 χρήστες του διαδικτύου, συμμετέχοντας με ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Οικονομία, διεθνές περιβάλλον, πολιτισμός και δημιουργία, τεχνολογία, καινοτομία, εκπαίδευση και επικοινωνία, δίκαιο, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και διακρίσεις αποτέλεσαν τη θεματολογία των συζητήσεων.
«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τις δικές του δυνάμεις, προσεγγίζει επιστημονικά εξαιρετικά επίκαιρα και φλέγοντα ζητήματα, εκθέτει τους προβληματισμούς του, ακούει και συζητά», δήλωσε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, καθ. Στέλιος Κατρανίδης.
«Τι δείχνει το παρελθόν»
Στο ερώτημα «η πανδημία θα αλλάξει τον κόσμο;» επιχείρησαν να απαντήσουν οι καθηγητές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Γιώργιος Τσιότρας, Οικονομικής Ιστορίας Λευτέρης Τσουλφίδης, Συγκριτικής Πολιτικής Νίκος Μαραντζίδης, Ψυχιατρικής Γρηγόρης Σίμος, και Διεθνών Σχέσεων Ηλίας Κουσκουβέλης.
Αναφερόμενος στους κλάδους της οικονομίας που ωφελήθηκαν και αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από τη κρίση του κορονοϊού, ο κ. Τσιότρας επισήμανε ότι καταγράφηκαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη διαχείριση εταιρικών κεφαλαίων, αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, μη τήρηση συμφωνιών και αναταραχή στις χρηματαγορές.
Στις πέντε υφέσεις που έχουν συμβεί από τη βιομηχανική επανάσταση αναφέρθηκε ο κ. Τσουλφίδης επισημαίνοντας ότι η σημερινή δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και πως για το ξεπέρασμά της είναι αναγκαία μια καινοτομία μεγάλης κλίμακας, προτείνοντας αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και της ρευστότητας, επανασχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού, χρηματοδότηση της βασικής έρευνας και εξωστρέφεια στην εκπαίδευση.
«Είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της πανδημίας», εκτίμησε ο κ. Μαραντζίδης, μιλώντας για πεδίο αβεβαιότητας ως προς την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ισπανική Γρίπη του 1918, φαινόμενο ανάλογο του σημερινού, πολύ σύντομα ξεχάστηκε από τους περισσότερους λαούς που είχαν πληγεί.
Η δυσανεξία στην αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι άνθρωποι, περισσότερο από τους άλλους, είναι καθοριστικός παράγοντας αύξησης του άγχους και της ανησυχίας και αυτό επιτείνεται από καταστάσεις έντονης αβεβαιότητας όπως η σημερινή, επισήμανε ο κ. Σίμος. Σε περίοδο νομισματικής παγκοσμιοποίησης κάθε κράτος αντιμετώπισε την κρίση με τον δικό του τρόπο, τις περισσότερες φορές χωρίς επιτυχία, κάτι για το οποίο οι πολίτες τους θα αναζητήσουν ευθύνες, ανέφερε ο κ. Κουσκουβέλης, σημειώνοντας ότι στο δίλημμα ασφάλεια της υγείας ή οικονομία, οι επιλογές να μην προκαλέσουν μεγαλύτερες απώλειες.
«Μύθοι που καταρρίπτονται και ιδιαιτερότητες των ελληνικών πόλεων»
Οικονομολόγοι συζήτησαν για τις «Οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο» και συγκεκριμένα η επ. καθηγήτρια Ρεβέκκα Χριστοπούλου, ο επ. καθηγητής Λευτέρης Φιλιππιάδης, ο αν. Καθηγητής Θεόδωρος Παναγιωτίδης, ο καθηγητής Χρήστος Νίκας και ο καθηγητής Στέλιος Φουντάς.
Η αρχική εντύπωση ότι η επιδημία πλήττει εξίσου πλούσιους και φτωχούς φαίνεται ότι καταρρίπτεται, σύμφωνα με την κ. Χριστοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο «κεφάλαιο υγείας», συνήθως υψηλότερο στις οικονομικά ισχυρότερες ομάδες. Στην κοινωνική αποστασιοποίηση ως δημόσιο αγαθό αναφέρθηκε ο κ. Φιλιππιάδης, ενώ παρουσίασε τις διαφορές μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας στον τρόπο αντιμετώπισης, υπογραμμίζοντας ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 3η και 4η πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στην Ευρώπη.
Οι πανδημίες δεν καταστρέφουν φυσικό κεφάλαιο συγκριτικά με τους πολέμους, με αποτέλεσμα οι υφέσεις που προκαλούν να έχουν μικρότερο βάθος, ανέφερε ο κ. Παναγιωτίδης, προτείνοντας την ενίσχυση της ελληνικής μεταποίησης η οποία μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε περιόδους κρίσης σε σχέση με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Αντιμετωπίσιμη υπό προϋποθέσεις χαρακτήρισε την κρίση ο κ. Νίκας, καθώς οι επιπτώσεις της προς το παρόν περιορίζονται στην ανεργία και στην ύφεση, ενώ δεν πλήττεται το φυσικό κεφάλαιο, δεν υπάρχει στασιμοπληθωρισμός και οι Τράπεζες παραμένουν αλώβητες.
Για το «Διεθνές περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τη Δημιουργία εν μέσω πανδημίας» συζήτησαν η η επ. καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων Ρεβέκκα Παιδή, ο επ. καθηγητής Βιοασφάλειας Αθανάσιος Μποζίνης, ο επ. καθηγητής Μουσικολογίας Πέτρος Βούβαρης, ο επ. καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Ιωάννης Μάνος, ο ο πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθ. Δημήτρης Σκιαδάς.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η πανδημία να πλήξει το οικοδόμημα της ΕΕ η κ. Παιδή εκτίμησε πως, «αν και διαπιστώνεται αμηχανία στους αξιωματούχους και απογοήτευση στον κόσμο, κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, καθώς η προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι πολύ μεγάλη, έστω και με καθυστέρηση αναπτύσσονται νέα εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων και τα μικρά κράτη που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την κρίση μπορεί να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης».
Για το θέμα «Πανδημία και Τεχνολογία: Προκλήσεις για την καινοτομία, την εκπαίδευση και την επικοινωνία» συζήτησαν ο αν. καθηγητής Ιστορίας και ΜΜΕ Βλάσης Βλασίδης, ο αν. καθηγητής Τεχνικών Προγραμματισμού Στυλιανός Ξυνόγαλος, ο αν, καθηγητής Αξιοποίησης Τεχνολογιών στην εκπαίδευση Νικόλαος Φαχαντίδης, ο επ. καθηγητής Τεχνολογικής Καινοτομίας Κωνσταντίνος, ο επ. Καθηγητής Μάρκετινγκ Λεωνίδας Χατζηθωμάς και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας, καθ Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.
«Δίκαιο, Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διακρίσεις στην εποχή του κορονοϊού» ήταν το αντικείμενο της τελευταίας συζήτησης. Σε αυτήν έλαβαν μέρος με εισηγήσεις τους η καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Φωτεινή Τσιμπιρίδου, η αν. καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Λευκοθέα Καρτασίδου, η επ. καθηγήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Καλλιόπη Χαΐνογλου και ο διεθνολόγος καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης.
Σμαρώ Αβραμίδου
Keywords
παμακ, μαΐου, δίλημμα, ελλαδα, νικας, αθηνα, θεσσαλονικη, τραπεζες, νέα, μμε, γιωργος φουντας, αξια, κοινωνικος τουρισμος, το θεμα, δημοκρατια, δυσανεξια, επικαιρα, εργαλεια, θεμα, μμε, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, υφεση, αμηχανια, αυξηση, ανεργια, ανθρωπινα δικαιωματα, γρηγορης, γριπη, δημοσιο, δίλημμα, δειχνει, υπαρχει, εκπαιδευση, εξωστρεφεια, επικοινωνια, εποχη, επιτυχια, ευρωπη, τεχνολογια, υπηρεσιες, κεφαλαιο, λεωνιδας, μαΐου, παμακ, πεδιο, περιβαλλον, πηγη, προβληματα, πρυτανης, συγκεκριμενα, συντομα, φυσικο, χρηστος, ιωαννης, κωνσταντινος, αλυσιδα, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωματα, ερωτησεις, εθνικο, ομαδες, υγειας, νικας κρεας αλογου, νικας σκανδαλο
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Προσφορά προληπτικών εξετάσεων για γυναίκες από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών
- ΟΑΣΑ: Πώς αποζημιώνονται οι κατόχοι προσωποποιημένων καρτών ATH. ENA Card
- Ηλεκτρικός: Ακινητοποιημένος συρμός στον Ταύρο - Αδιαθεσία επιβάτη
- Προσφορά εξετάσεων για γυναίκες από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών
- Έξοδο των Alpha Bank, ΕΤΕ και Titan από τον MSCI, βλέπει η VTB Capital
- Τι απάντησε ο Στ. Πέτσας για τις ουρές έξω από τη ΔΕΗ και το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων
- «Η πανδημία θα αλλάξει των κόσμο;»
- Στη δημοσιότητα 1.072 «πόθεν έσχες», πολιτικών αρχηγών, υπουργών και βουλευτών
- Η PLAYMOBIL δεν “παίζει” με τον κορωνοϊό – Νέο κάλυμμα μύτης και στόματος διαθέσιμο στην Ελλάδα
- ΕΟΦ: Απαγόρευσε την κυκλοφορία δυο αντισηπτικών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- «Η πανδημία θα αλλάξει των κόσμο;»
- Στη δημοσιότητα 1.072 «πόθεν έσχες», πολιτικών αρχηγών, υπουργών και βουλευτών
- Πώς, πότε και ποιοί οι δικαιούχοι του επιδόματος 534 ευρώ
- Είμαστε σε πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας
- Στοχοποίηση του Οικουμενικού Πατριάρχη από τουρκικό περιοδικό
- Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Nέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στη Ρωσία
- Γαλλία και Ισπανία αίρουν σταδιακά το lockdown
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- «Η πανδημία θα αλλάξει των κόσμο;»
- Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Πώς, πότε και ποιοί οι δικαιούχοι του επιδόματος 534 ευρώ
- Στη δημοσιότητα 1.072 «πόθεν έσχες», πολιτικών αρχηγών, υπουργών και βουλευτών
- Είμαστε σε πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας
- Στοχοποίηση του Οικουμενικού Πατριάρχη από τουρκικό περιοδικό
- Γαλλία και Ισπανία αίρουν σταδιακά το lockdown
- Nέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στη Ρωσία
- Η επιστροφή στις τάξεις εντάσσει τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα
- Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μέσω της ιατρικής διπλωματίας η Άγκυρα ελπίζει να βελτιώσει τις διεθνείς της σχέσεις
- Στέλιος Πέτσας: “Σε καλό δρόμο η επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας”
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (από 11 έως 17 Μαΐου 2020)
- Μ. Χρυσοχοΐδης: Στημένη παγίδα το περιστατικό στην πλατεία Κυψέλης
- Brexit: Δυσκολεύει η επίτευξη συμφωνίας – Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Βρετανίας και ΕΕ
- ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ - Επανακτά τον έλεγχο ο Οργανισμός - Ασφάλεια για ΚΥΔ και αγρότες
- ΣΕΒ: 7 κατευθύνσεις δράσεων για την Ανάπτυξη και συνεχή Βελτίωση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων
- Gallery Walk: Βόλτα στις γκαλερί προσφέρει ο δήμος Αθηναίων
- Η Σαουδική Αραβία αναγκάζεται να τριπλασιάσει τον ΦΠΑ
- Αυξάνεται ο αριθμός των αθλητών που ξεκινούν προπονήσεις με βάση τη νέα ΚΥΑ