Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε

Τόνισε ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμ. ΠερδικάρηςΤην ανάγκη εξεύρεσης νέων μοντέλων εργασίας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης, με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αιμίλιος Περδικάρης, κατά την τοποθέτησή του σε συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, με την ευκαιρία της 32ης γενικής συνέλευσης της ένωσης βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων ABNA-SE.

Στη

συζήτηση με θέμα τον ρόλο της ΑΙ στη διαμόρφωση της προοπτικής των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Περδικάρης ανέδειξε τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την χρήση των νέων τεχνολογιών. «Το τοπίο αλλάζει συνεχώς και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε νέα μοντέλα. Δεν περιμένω να μας αντικαταστήσει η AI, αλλά θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας τη σημασία της προσαρμογής και της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, χωρίς να χαθεί η ανθρώπινη ματιά στα πράγματα. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, οι επαγγελματίες της ενημέρωσης είναι αυτοί που θα έχουν πάντα τον τελικό λόγο πριν πατήσουν το κουμπί για να δημοσιευτεί κάτι, ενώ η ΑΙ δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ποτέ τους δημοσιογράφους ή τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονται πάντοτε στο πεδίο για να καλύψουν τα γεγονότα.

«Όταν μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη, μιλάμε ουσιαστικά για την πέμπτη βιομηχανική επανάσταση. Είναι ένα τρανό δείγμα της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας», ανέφερε ο κ. Περδικάρης, σχολιάζοντας, ωστόσο, πως «οι μηχανές δεν θα μας κατακτήσουν, ακόμη κι αν τα ρομπότ κυκλοφορούν όντως ανάμεσά μας σε μερικές περιπτώσεις».

Ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ απάντησε ακόμη στον κυρίαρχο προβληματισμό για τις επιπτώσεις από την τυχόν αλόγιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης όχι μόνο των δημοσιογράφων στη λελογισμένη και αποτελεσματική χρήση της ΑΙ αλλά και του κοινού, που ενημερώνεται πρωτίστως από ψηφιακές πλατφόρμες ενημέρωσης.

Στη σημασία της εκπαίδευσης των δημοσιογράφων στην αποτελεσματική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης συμφώνησε και ο πρόεδρος του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ, Κίριλ Βάλτσεφ, ενώ τον προβληματισμό του για τον αντίκτυπο της αξιοπιστίας των ΜΜΕ σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο ψηφιακό τοπίο κατέθεσε ο Ροντόλφο Καρνταρέλι από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Τη συζήτηση συντόνισε ο αντιπρόεδρος και διευθυντής σύνταξης του Anadolu, Γιουσούφ Οζκάν, ο οποίος αναφέρθηκε στα εκπληκτικά, όπως τόνισε, εργαλεία που προσφέρει η AI αλλά και τις προκλήσεις και ανησυχίες που έχει επιφέρει η χρήση της.

Σημειώνεται πως στη γενική συνέλευση της ABNA-SE, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης, επανεξελέγη ομόφωνα μέλος του Δ.Σ. για τριετή θητεία.

Το άρθρο Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
i-techniti-noimosyni-tha-allaxei-ton-tropo-pou-doulevoume.htm
Τυχαία Θέματα