Ικανοποίηση ΕΒΕΠ για το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την προκαταβολή ρευστότητας στις επιχειρήσεις

Καθοριστική θεωρεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς τη στήριξη στην πληττόμενη οικονομία με το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την προκαταβολή ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, το επιμελητήριο θεωρεί ως καθοριστικό το σχέδιο της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο για αρχή περιλαμβάνει την «επιστρεπτέα προκαταβολή», με «ζεστό χρήμα» ενός δισ. ευρώ, που θα μπορούν να πάρουν μέσω Taxis οι επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η «προκαταβολή» ρευστότητας, στον αγώνα επιβίωσης

των επιχειρήσεων εν μέσω κορωνοϊού, θα ενεργοποιηθεί σταδιακά από τη Μεγάλη Δευτέρα, 13 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει το ολοκληρωμένο πακέτο στοχευμένων παρεμβάσεων με μείωση φόρων και εισφορών για τη στήριξη όλων των κλάδων και επιχειρήσεων, που θα συνδέονται με τον απαράβατο όρο να μην προχωρήσουν οι δικαιούχοι σε καμία απόλυση από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα έκτακτα μέτρα. Ειδικότερα, για να «ξανασταθούν οι επιχειρήσεις στα πόδια τους», σχεδιάζεται να διατεθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο επιπρόσθετα 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και, επιπλέον, 3 δισ. ευρώ από τα αναπτυξιακά εργαλεία και τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Το ΕΒΕΠ επίσης, πιστώνει στα αρμόδια υπουργεία, την ελληνική επιτυχία, της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του Ταμείου Εγγυοδοσίας με ποσό 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα μοχλεύσουν οι τράπεζες έως 7 δισ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα καλύπτει εγγυήσεις έως 80% των δανείων μέσω τραπεζών για κεφάλαια κίνησης με περιορισμένη διάρκεια και ύψος, όπως παλαιότερα με τις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικής ρευστότητας εγγυημένου δανείου για κεφάλαιο κίνησης της β’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ. Ως εκ τούτου, το επιμελητήριο δηλώνει την ικανοποίησή του διότι τα διαθέσιμα αναπτυξιακά κονδύλια του ΕΣΠΑ να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης, εισακούστηκε από το οικονομικό επιτελείο και εφαρμόζεται με την προσέγγιση ότι, χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζεται πως το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις και ενέκρινε το «ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων» ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορωνοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ, η Ελλάδα κοινοποίησε ένα μέτρο στήριξης βάσει του προσωρινού πλαισίου υπό τη μορφή εγγυήσεων δανείων. Το μέτρο στήριξης θα εφαρμοστεί μέσω της έκδοσης εγγυήσεων από την «ΕΑΤ» σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Με βάση το μέτρο θα χορηγούνται μερικές εγγυήσεις σε επιλέξιμα δάνεια για κεφάλαια κίνησης που χορηγούνται από ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Το καθεστώς είναι ανοικτό σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς που δεν είναι επιλέξιμοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η χορήγηση εγγυήσεων δανείων θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης και να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους σε δύσκολους καιρούς.
Δήλωση
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, δηλώνει:
«Στην αντιμετώπιση του κόστους της κρίσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας καθοριστικές θα είναι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων στην συνεδρίαση του Εurogroup, της 7ης Απριλίου, που θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει ποιες γραμμές χρηματοδότησης και ποια εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να στηριχθούν οι εθνικές οικονομίες της ΕΕ-27, αλλά και να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική συνοχή στη “μετα-κορωνοϊό εποχή”. Ας ελπίσουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και θα επιλέξουν να κάνουν όσα σωστά κάνει η Ελλάδα με τα μέσα που διαθέτει και στα δύο μέτωπα, της δημόσιας υγείας και της οικονομίας. Δεν κρύβω μάλιστα την ικανοποίησή μου, που σήμερα μπορούμε να πούμε στην ηγεσία της ΕΕ, κάντε το όπως η Ελλάδα!»
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα