ΗΠΑ: Πρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ανήγγειλε τη Δευτέρα ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων εάν το Πεκίνο ανταποδώσει. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία αναγγέλλονται οι δασμοί, διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον Αμερικανών αγροτών

ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών, «θα προχωρήσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισ. δολαρίων».
Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου.
Κίνα: Εκτακτη συνεδρίαση συγκαλεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λίου Χε
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας, Λίου Χε, θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κινεζική αντίδραση στην αναγγελία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων που εισάγει η χώρα αυτή από την Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο πηγή που ενημερώθηκε σχετικά.
Από τη νέα ομοβροντία των δασμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαιρέθηκαν -προς το παρόν -προϊόντα όπως τα «έξυπνα» ρολόγια χειρός και τα smartphones της Apple που κατασκευάζονται σε κινεζικά εργοστάσια, που όμως ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε την «τρίτη φάση» των δασμών.
Το Πεκίνο δεν σκοπεύει πλέον να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον στα τέλη του μήνα
Η κυβέρνηση της Κίνας πιθανότατα δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να διεξαχθούν συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εμπορική διένεξη των δύο πλευρών, μετά την αναγγελία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή πρόσθετων τελωνειακών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων που εισάγει η χώρα του, γράφει η εφημερίδα South China Morning Post επικαλούμενη κινεζική κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάζει.
Κατά το δημοσίευμα, το Πεκίνο επανεξετάζει το σχέδιο να σταλεί μια αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Λίου Χε, στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Η πηγή είπε στην εφημερίδα πως το Πεκίνο δεν έχει ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει η Ουάσινγκτον να δείξει «καλή θέληση» πριν διεξαχθούν συνομιλίες.
Οι νέοι πρόσθετοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου, και αρχικά θα ανέρχονται στο 10%, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2019 θα αυξηθούν στο 25%.
Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Τζονγκ Σαν, προεξόφλησε σε στελέχη μεγάλων ξένων εταιρειών ότι ο μονομερής τρόπος με τον οποίο δρα η κυβέρνηση Τραμπ και η πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει θα ζημιώσουν τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, ενώ θα πλήξουν επίσης την παγκόσμια οικονομία.
Ο Τζονγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και ότι η συνεργασία είναι η μοναδική ορθή επιλογή.
Από την πλευρά τους, στελέχη της κυβέρνησης της Ιαπωνίας απηύθυναν έκκληση να τερματιστεί το ταχύτερο ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, προειδοποιώντας ότι θα τρωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, μετά την αναγγελία του Τραμπ για τους νέους δασμούς.
«Η ανταλλαγή δασμών και μέτρων αντιποίνων δεν ωφελεί καμία χώρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Τοσιμίτσου Μοτέγκι. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Τάρο Ασο, σημείωσε ότι παρότι πρέπει να διορθωθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες ως προς το εμπόριο για να αποφευχθεί μια νέα οικονομική κρίση, η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο πρέπει να διευθετήσουν τη διένεξή τους μέσω διαλόγου κι όχι επιβάλλοντας δασμούς.
«Η μεγαλύτερη και δεύτερη οικονομία του κόσμου πρέπει να κάνουν διάλογο όπως αρμόζει», είπε ο Ασο. «Η μείωση του όγκου του εμπορίου θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και των δύο οικονομιών, κι οι συνέπειες για τις άλλες χώρες θα είναι μεγάλες», προειδοποίησε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα