Ιστορική χρονιά το 2020 για τις ελληνικές εξαγωγές

«Ιστορική» και με το ένα ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο, από πλευράς εξαγωγικής επίδοσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι παρά τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα επέδειξε αντοχή, με εμφανή τα σημάδια δυναμικής.
Πορτοκάλια, ακτινίδια, ρύζι και σιτάρια είναι τα προϊόντα με τις πολύ καλές εξαγωγικές επιδόσεις στις οποίες

αναφέρθηκε ο υπουργός, προσθέτοντας «την θεαματική αύξηση που καταγράφηκε φέτος στις εξαγωγές κερασιών (+42%), ενώ παρά την πίεση τιμών που δέχθηκαν τα οπωροκηπευτικά, από πλευράς όγκου, παρουσίασαν ρεκόρ εξαγωγών».
Μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, στην ενότητα «Νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα» και υπογραμμίζοντας τη σημειολογική αξία της «παρθενικής» ενότητας του φόρουμ για τις νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως χρειαζόμαστε επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία με οικοδόμηση της ευφυούς γεωργίας καθώς και εκμηχάνιση.
Η πανδημία, όπως τόνισε, έδειξε ότι ο πρωτογενής τομέας, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους, άντεξε. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι σε κάποιους κλάδους του υπήρξαν διαταραχές, σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπήρξαν και μερικά εξαιρετικά καλά μηνύματα».
Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο πρωτογενής τομέας θα βρίσκεται σε «περίοπτη θέση» και μετά την κορονοϊό εποχή, ο κ. Βορίδης μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, με αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων και μείωση του κόστους εισροών.
Νοέμβριο ξεκινούν πληρωμές στα Σχέδια Βελτίωσης
Τον Νοέμβριο τοποθέτησε την έναρξη καταβολής των πρώτων πληρωμών για τα Σχέδια Βελτίωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γνωστοποιώντας ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των αιτημάτων από τους δικαιούχους.
Αναφερόμενος στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την περίοδο από το 2022, επισήμανε ότι στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η πρόσκληση για τα καινούρια σχέδια βελτίωσης να βγει στην αρχή της περιόδου, ήτοι 2022-2023. Στόχος του ΥΠΑΑΤ, πρόσθεσε, είναι η κατανομή πόρων για τις προσκλήσεις να είναι επαναλαμβανόμενες στο νέο ΠΑΑ, αλλά και να είναι ξεχωριστές αυτές για τον εξοπλισμό μηχανημάτων, από αυτές των αγροτικών υποδομών, με έμφαση στις πράσινες επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά το τρέχον ΠΑΑ και ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν στα Σχέδια Βελτίωσης, με δεδομένο ότι ποσοστό 40% αυτών που υπέβαλαν αιτήσεις δεν προκρίθηκαν, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «το τρέχον ΠΑΑ τρέχει με θεαματικούς ρυθμούς και δεν υπάρχουν περισσευούμενοι πόροι».
Το τρέχον ΠΑΑ εκπνέει στις 31/12/2020, είπε ο υπουργός αλλά ίσως να υπάρξει παράταση, ενός ή δύο χρόνων, απόφαση η οποία «πρέπει να διευθετηθεί με την ΕΕ», ενώ ένας από τους στόχους του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι το «πάντρεμα» της έρευνας που κάνουν για τον αγροδιατροφικό τομέα οι ιδιωτικοί φορείς, τα Πανεπιστήμια και οι υπηρεσίες του υπουργείου και η δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού τους, αλλά και της αξιολόγησης των ερευνητικών σχεδίων που εκπονούνται, ώστε «να βλέπουμε και τα αποτελέσματά τους, άμεσα ή πιο μακροπρόθεσμα».
Ο πρωτογενής τομέας σύμφωνα με τον κ Βορίδη, θα «είναι ο πρώτος από τους πρώτους στην υποβολή σχεδίου» σε ότι αφορά την προσέλκυση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 72 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτή είναι και η πρόθεση του Ελληνα πρωθυπουργού. Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου για τη στήριξη επενδύσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 500 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί να κατευθυνθούν υπό τη μορφή χαμηλότοκων δανείων προς τους αγρότες. Τα δάνεια αυτά, όπως είπε, θα έχουν μακρά διάρκεια αποπληρωμής και με σχετικά χαμηλές εξασφαλίσεις.
Για τον διαγωνισμό που αφορά το ψηφιακό μετασχηματισμό, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφού επισήμανε ότι υπήρξε νομική εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δεσμεύτηκε ότι θα λυθεί, σημείωσε ότι θα έχει διεθνή χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν και τη διαφάνεια στις διαδικασίες.
Ελενα Αλεξιάδου

Keywords
Τυχαία Θέματα