Ιταλία: Η Γερμανία επωφελήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα από την κρίση και τα μέτρα στήριξης του Μάριο Ντράγκι
18:33 1/2/2018
- Πηγή: Dimoprasion
Με τις εκλογές για την ανάδειξη (;) της νέας ιταλικής κυβέρνησης προ των πυλών, όπως τονίζει η εφημερίδα Il Foglio, στη χώρα έχει αναζωπυρωθεί ο διάλογος για το ιταλικό δημόσιο χρέος και για την δυνατότητα να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%. Αλλωστε, όπως σημειώνει, το ιταλικό χρέος απασχολεί επίσης και τη Γερμανία.
Μάλιστα, στη χώρα αυτή, την απουσία
Ο Βάιντμαν, σημειώνει η Il Foglio, «αφ’ ενός επιμένει στη μείωση των κρατικών τίτλων στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ως προϋπόθεση για να προωθηθεί ο τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ενοποίησης κι αφ’ ετέρου προκρίνει το όσο το δυνατόν ταχύτερο κλείσιμο του προγράμματος της Ποσοτικής Χαλάρωσης (Qe).
Στον γερμανικό στόχο για άμεση απαγκίστρωση από τον μηχανισμό της Ποσοτικής Χαλάρωσης, επικουρεί και η θέση σύμφωνα με την οποία τα ομόλογα που εξέδωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αρχικά μέσω του μηχανισμού, απέφεραν μεγάλα ωφελήματα στις περιφερειακές χώρες, ιδίως όσον αφορά την εξοικονόμηση στα επιτόκια επί του δημοσίου χρέους. Ωφελήματα που δεν θα πρέπει να παραμείνουν επί πολύ, διότι αποτελούν ένα δυσανάλογο πλεονέκτημα των χωρών αυτών της περιφέρειας επί των «ενάρετων» οικονομικά χωρών (που ονομάζονται core, πυρήνας, της Ευρώπης)». «Η θέση τούτη έχει βρει ένθερμους υποστηρικτές ακόμη και στην Ιταλία, διαπιστώνει η εφημερίδα» και διερωτάται: «αλλά, είναι όντως αλήθεια ότι επωφελούνται περισσότερο οι περιφερειακές χώρες από τις επεκτατικές πολιτικές της ΕΚΤ;».
Οι υπολογισμοί που κάνει η Il Foglio όμως αποδεικνύουν ότι συμβαίνει «ακριβώς το αντίθετο»: «Λαμβάνοντας υπ’ όψη το μέσο κόστος του δημοσίου χρέους προ κρίσεως, το 2006 συγκεκριμένα, αυτό κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 4,2% στην Ευρωζώνη. Στο 3,9% στη Γαλλία, στο 4,1% στη Γερμανία, στο 4,4% στην Ιταλία. Υποτεθείσθω ότι το μέσο δημόσιο χρέος παρέμενε το ίδιο και κατά την περίοδο 2007-2017, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε και τις δαπάνες για τα επιτόκια στην περίπτωση που δεν είχε σημειωθεί η χρηματοοικονομική κρίση και δεν χρειαζόταν να επέμβει η ΕΚΤ με ενέσεις ρευστότητας. Συγκρίνοντας αυτές τις δαπάνες με αυτές που πραγματικά στηρίχθηκαν, προκύπτει πως για το σύνολο της Ευρωζώνης υπήρξε μία εξοικονόμηση περίπου 950 δισ. ευρώ. Από την εξοικονόμηση αυτή, το 70% των πόρων του μηχανισμού στήριξης πήγε προς όφελος των χωρών με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ για τις λεγόμενες χώρες «Gipsi» (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία) διοχετεύθηκε λιγότερο από το 30%.
Σε απόλυτους όρους, διαπιστώνει η Il Foglio, «η χώρα που εξοικονόμησε περισσότερο σε δαπάνες για επιτόκια ήταν ακριβώς η Γερμανία: με 280 δισ. ευρώ, ισοδύναμα με το 13% του αποθεματικού του δημόσιου χρέους που καταγράφηκε το 2017. Σημαντική υπήρξε κι η εξοικονόμηση για τη Γαλλία, με περίπου 230 δισ. ευρώ (10% του χρέους). Η Ιταλία μόλις που εξοικονόμησε 140 δισ. ευρώ (6% του αποθεματικού του χρέους)». Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει η εφημερίδα, η Ελλάδα εξοικονόμησε λίγο πάνω από το 10% του χρέους.
Κατά την εφημερίδα, «στο σύνολό τους οι χώρες core απέφυγαν μία αύξηση άνω του 12% των δημοσίων χρεών τους, ενώσω στις χώρες Gipsi αυτό το ποσοστό ήταν μόλις το μισό. Εν κατακλείδι, στο χρονικό αυτό διάστημα οι χώρες core κατέγραψαν μία εξοικονόμηση 430 δισ. ευρώ παραπάνω από τις χώρες Gipsi».
«Με άλλα λόγια, με την χρηματοοικονομική κρίση διαπιστώθηκε και σε μακροσκοπικό επίπεδο εκείνο που σε μεγάλη έκταση έχει καταγραφεί σε μικροσκοπική κλίμακα: όποιος είχε πολλά κατάφερε να επωφεληθεί περισσότερο στην περίοδο της κρίσης, καθότι αυξήθηκε η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ ανώτερου και κατώτερου εισοδήματος. Είναι αναγκαίο λοιπόν, κατά τον υπολογισμό του δυνητικού κόστους που θα προκύψει από την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και των θεσμικών μηχανισμών για τον έλεγχο της χρηματοοικονομικής σταθερότητας -για παράδειγμα την ενιαία ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων, ή το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο- η Γαλλία και η Γερμανία να αναλογισθούν τα πλεονεκτήματα που είχαν έως σήμερα από τη θέση ισχύος τους μέσα στην Ευρωζώνη. Αυτά τα πλεονεκτήματα, καθώς αυξάνει η διαφορά ανάμεσα στις οικονομίες και τα δημοσιονομικά μεγέθη, αποτελούν ουσιαστικά έναν παράγοντα αστάθειας μέσα στην Ευρωζώνη. Η αποκατάσταση μίας ισόνομης αναδιανομής των πόρων είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να δρομολογηθεί μία πιο διηνεκής και στέρεα οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη», καταλήγει η Il Foglio.
Γιώργης-Βύρων Δάβος
Πηγή Il Foglio
Keywords
γερμανια, ιταλια, χωρα, εκλογες, χρεος, σόιμπλε, τραπεζες, ΕΚΤ, γαλλια, ελλαδα, εκλογες 2012, ιταλια εκλογες, χωρες, ισπανια, ομολογα, οψη, αυξηση, βυρων, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, ευρω, εφημεριδα, ιδιο, κλιμακα, λογια, μηνες, μειωση, ουσιαστικα, οφελος, πορτογαλια, συγκεκριμενα, σόιμπλε, ψαλιδα, η εφημεριδα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Βόμβα» στην αγορά: Αναπροσαρμόζει δίκτυο και μισθούς ο Σκλαβενίτης
- Δ.Καμμένος: Ποιoς ρουφιάνος των ΑΝΕΛ μας ρουφιάνεψε στον ρουφιάνο Παπαδημούλη;
- Παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ανάρτηση μέλους του Ρουβίκωνα
- JP Morgan: Η «βρώμικη» έξοδος από το μνημόνιο είναι το ισχυρότερο σενάριο για την Ελλάδα
- ∆άνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Alpha Bank με 50% επιδότηση επιτοκίου
- ΝΔ: Δίχως τέλος η κοροϊδία των ενστόλων από την κυβέρνηση
- ΔΝΤ: Πρώτα η συμφωνία για το χρέος, μετά η ενεργοποίηση του προγράμματος
- Παρέμβαση ΤΕΕ για το ασφαλιστικό και περιουσία ΤΜΕΔΕ
- Κυρ. Μητσοτάκης: Να απαλλαγεί η χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση
- Δύο ποινές στον Κασιδιάρη από την Επιτροπή Δεοντολογίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
- Ιταλία: Η Γερμανία επωφελήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα από την κρίση και τα μέτρα στήριξης του Μάριο Ντράγκι
- «Αρχισαν τα όργανα» και τα stress tests
- ΕΤΕ: Τα δύο κρυφά δυνατά σημεία του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα
- ΔΝΤ: Ακόμη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα
- Economist: Ο κόσμος το 2018
- ΟΑΕΔ: Στήριγμα στους νέους με μεγάλο αριθμό προγραμμάτων
- Η ΕΣΕΕ ζητά την «απελευθέρωση» του υγιούς εμπορίου από την «ομηρεία» του λαθρεμπορίου
- Την εντονότερη ανάπτυξη εμφάνισε ο μεταποιητικός τομέας σε διάστημα δέκα ετών
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ιταλία: Η Γερμανία επωφελήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα από την κρίση και τα μέτρα στήριξης του Μάριο Ντράγκι
- ΔΝΤ: Ακόμη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα
- «Αρχισαν τα όργανα» και τα stress tests
- ΕΤΕ: Τα δύο κρυφά δυνατά σημεία του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα
- Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
- Την εντονότερη ανάπτυξη εμφάνισε ο μεταποιητικός τομέας σε διάστημα δέκα ετών
- ΟΑΕΔ: Στήριγμα στους νέους με μεγάλο αριθμό προγραμμάτων
- Ο Ν. Παππάς στο Λονδίνο για ζητήματα ψηφιακής πολιτικής και προσέλκυσης διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών
- Economist: Ο κόσμος το 2018
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Συνεργασία Swiss με Victorynox με συλλεκτικά δώρα στους επιβάτες
- Μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία
- Παρέμβαση ΤΕΕ για το ασφαλιστικό και περιουσία ΤΜΕΔΕ
- Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις απειλές Ρουβίκωνα σχετικά με το συλλαλητήριο
- Δύο ποινές στον Κασιδιάρη από την Επιτροπή Δεοντολογίας
- Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα ξαναφέρει την ελπίδα στους Έλληνες
- ANT1: Υψηλά ποσοστά και τον Ιανουάριο το "Καλημέρα Ελλάδα"
- Λιθουανία: Τρεις συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
- Επιχείρηση εξάρθρωσης ομάδας διακινητών από τη γερμανική αστυνομία σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.