Καλές πρακτικές συλλογής, διαλογής και αξιοποίησης απορριμμάτων – Το Γερμανικό παράδειγμα

Η Γερμανία ανακυκλώνει το 50% των απορριμμάτων της, ουσιαστικά είναι μόνο 30%

Οι καλές πρακτικές της συλλογής, διαλογής και αξιοποίησης απορριμμάτων και ειδικότερα της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, με στόχο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, βρέθηκαν, στο επίκεντρο της εκδήλωσης «e-Innovation Roundtables» με θέμα «Η καινοτομία: Επένδυση για το μέλλον», την οποία διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο

Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Norbert Barthle, με το δικό του χαιρετισμό εξέφρασε το ενδιαφέρον του να συμβάλλει στην εδραίωση αποδοτικών και φιλικών προς το κλίμα μοντέλων κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα απορρίμματα αποτελούν πολύτιμους πόρους, που δημιουργούν πρόσθετα έσοδα και νέες θέσεις εργασίας. «Υποστηρίζουμε στην Κέρκυρα ένα πιλοτικό έργο ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, που έχει καθιερωθεί στη Γερμανία και δημιουργεί προστιθέμενη αξία ως ξεχωριστός οικονομικός κλάδος, με χαρακτηριστικότερη την παραγωγή ηλεκτρισμού και ενέργειας» τόνισε, για να προσθέσει ότι η συνεργασία των ελληνικών και γερμανικών δήμων στην κυκλική οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του θεματολογίου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με τη διαχείριση των αποβλήτων να ορίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
O κ. Jurgen Priesters, Business Development Director του TOMRA Sorting Recycling, ανέδειξε το παράδειγμα της Γερμανίας και το πώς καταφέρνει να ανακυκλώνει το 50% των απορριμμάτων που στην πραγματικότητα, όπως είπε, είναι το 30%. Επεσήμανε, όμως, και κάποια λάθη, τα οποία έγιναν στην προσπάθεια η ανακύκλωση να καθιερωθεί ως καλή πρακτική διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι όσο περισσότεροι κάδοι συλλογής υλικών χρησιμοποιούνται τόσο περισσότερα λανθασμένα υλικά συγκεντρώνονται στους φορείς ανακύκλωσης. «Τα παραδείγματα στην Ευρώπη μας δείχνουν ότι η διαλογή των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται, όχι στην πηγή, αλλά πριν την καύση ή την ταφή τους, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η ανακύκλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
H κα Μερόπη Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του νησιού στον τομέα της ανακύκλωσης απορριμμάτων, αναφέροντας ειδικότερα τη συλλογή των απορριμμάτων με μπλε κάδους, μπλε κώδωνες και κάδους για σύμμικτα απορρίμματα, τη συλλογή μπαταριών οικιακού τύπου, το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας, όπως και στο σύστημα επιβράβευσης χρήσης πράσινων γωνιών του Δήμου, τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, τα απορριμματοφόρα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, τη χωριστή συλλογή ηλεκτρικών συσκευών, τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων και τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.
Ο Dr. Matthias Eder, Διευθυντής Επικοινωνίας της PreZero, στην τοποθέτησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για την ανακύκλωση προϊόντων, έως 70% το 2030 και την υγειονομική ταφή απορριμμάτων (max. 10% έως το 2030), θα πρέπει οι ροές υλικών να διαχωρίζονται και να συλλέγονται σωστά από την αρχή. Η συνεργασία με εταίρους, όπως η PreZero, που επικεντρώνονται στην αειφόρο διαχείριση υλικών και ανακύκλωσης και διαθέτουν δοκιμασμένες διαδικασίες και λύσεις στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στη βάση του κύκλου ζωής των προϊόντων, μόνο χρήσιμη μπορεί να φανεί. Ως εταίρος της Ελλάδας, υποστηρίζουμε με την τεχνογνωσία μας την ανακύκλωση σε κλειστό κύκλο και προσβλέπουμε σε μια πιθανή μελλοντική συνεργασία με Έλληνες ενδιαφερόμενους και εταιρείες».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καλές, Γερμανικό,kales, germaniko