«Καλώς επέστρεψες Αθήνα» γράφει η ιταλική συντηρητική εφημερίδα «Libero Quotidiano»

Αρθρο που αναφέρεται στην οικονομική πορεία της Ελλάδας και στις θετικές της επιδόσεις, δημοσίευσε η ιταλική συντηρητική εφημερίδα «Libero Quotidiano». Στο άρθρο, με τίτλο «Καλώς επέστρεψες Αθήνα», υπογραμμίζεται ότι «μετά την συμφωνία της Αθήνας με το Eurogroup, η οποία θα επιτρέψει την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος βοήθειας, όλοι όσοι τα τελευταία χρόνια στοιχημάτιζαν στην κατάρρευση της Ελλάδας,

σπεύδουν να αγοράσουν όσα περισσότερα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μπορούν».
Και η «Libero Quotidiano» προσθέτει ότι «τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα, τα οποία είχαν χαθεί από τα ραντάρ των αγορών επί χρόνια (εκτός από τους ειδικούς σε «τίτλους σκουπίδια»), αποκτώνται, σήμερα, περίπου στο 3,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης», ενώ «τα πενταετή ομόλογα έχουν απόδοση περίπου του 2,75%». Η εφημερίδα του Μιλάνου γράφει, παράλληλα, ότι «η πιο εντυπωσιακή επίδοση αφορά τα διετή ομόλογα, τα οποία βρίσκονται, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, κάτω από το 1%».
Σύμφωνα με τον συντάκτη, πρόκειται για ένα «ράλι», το οποίο, χωρίς να θέλει κανείς να κρύψει τις θυσίες που χρειάσθηκαν από μέρους της χώρας (με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα), «μοιάζει σχεδόν ένα θαύμα, ιδίως αν σκεφθεί, κανείς, τις δραματικότερες στιγμές» της ελληνικής κρίσης.
Στην ανάλυσή της, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι «το ράλι ξεκίνησε πριν από δεκαοκτώ μήνες, με τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας, συνεχίστηκε με την Ισπανία και την Πορτογαλία» και «τώρα, κατά τους ειδικούς, το ευνοϊκό κύμα φτάνει μέχρι το Αιγαίο». Υπενθυμίζει δε ότι «σύμφωνα με το Eurogroup, η Ελλάδα εφάρμοσε ήδη σχεδόν όλα τα κύριας σημασίας μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον ερχόμενο Αύγουστο, «θα μπορέσουν να συζητηθούν μέτρα για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους», τα οποία θα ισχύσουν αν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Με αναφορά, τέλος, στην έκθεση Lyxor, η «Libero Quotidiano» εκτιμά ότι η Ελλάδα, «μετά την αποφυγή του κινδύνου πτώχευσης, πρέπει να εκμεταλλευθεί καλύτερες συνθήκες για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη, και (κάτι επίσης άλλο τόσο σημαντικό), να παρέμβει επί των «κόκκινων δανείων», που σήμερα αγγίζουν περίπου το 40%».
«Δεν είναι σίγουρα μια απλή διαπραγμάτευση, αλλά είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 29ης Ιουνίου» γράφει, τέλος, η «Libero Quotidiano».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα