Καλύτερη ενημέρωση για τη χρήση της πλαστικής σακούλας

Καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς είναι πλέον υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι καταναλωτές σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα από 1-1-2018, σε μία προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά τη χρήση της, καθώς πρόκειται για αντικείμενο το οποίο επιβαρύνει σοβαρά τόσο το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στην τιμή των τεσσάρων λεπτών του ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ από 1-1-2019,

η τιμή θα ανέβει στα εννιά λεπτά. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «το ανωτέρω περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ)». Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Πληθάρα, συντονιστή δράσεων κινητοποίησης του WWF, «η χώρα μας, με την εν’ λόγω ΚΥΑ έρχεται να εναρμονιστεί δειλά με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για μείωση της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας, καθώς σε πολλές χώρες όπως η γειτονική μας Ιταλία, το μέτρο ήδη εφαρμόζεται».
Μάλιστα, κρίνει πολύ χαμηλό το προβλεπόμενο τέλος, καθώς όπως λέει, στην Ιρλανδία για παράδειγμα, το κόστος ανέρχεται σε 36 λεπτά. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να προβεί σε σημαντικές δράσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, και παράλληλα να δώσει έμφαση στην ανακύκλωση, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι πολίτες να εκλάβουν το νέο τέλος σαν ένα νέο «χαράτσι».
Oπως τονίζει ο κ. Πληθάρας, η πλαστική σακούλα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, παρόλα αυτά προκαλεί σημαντικές βλάβες, στον υδροφόρο ορίζοντα, στις θάλασσες, στην πανίδα, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο, αφού το πλαστικό βιοδιασπάται με αποτέλεσμα να καταλήγει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των τροφών, του νερού και του αέρα.
Δεν θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας με την κατάργηση των πλαστικών σακουλών
Πολλές ελληνικές βιοτεχνίες έχουν ήδη προσαρμοστεί σε ανακυκλώσιμες σακούλες και δεν θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ θα μειωθούν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες σύμφωνα με την εκτίμηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με αφορμή ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 η Ελλάδα εναρμονίστηκε με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και σταματά τη δωρεάν διάθεση πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ και όλα τα εμπορικά καταστήματα.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν κατανοεί το λόγο σε ένα περιβαλλοντικό τέλος να υπάρχουν εξαιρέσεις εφόσον αυτές δεν είναι οικολογικές, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, προτείνει η ελληνική πολιτεία να προβεί σε μία εκστρατεία για την καλλιέργεια περιβαλλοντολογικής συνείδησης στους Ελληνες καταναλωτές, καθώς όπως σημειώνει «το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής οδηγίας είναι ο περιορισμός των ανεπανόρθωτων βλαβών που δημιουργεί η χρήση του πλαστικού στο περιβάλλον και όχι η οικονομική επιβάρυνση των ευρωπαίων καταναλωτών».
Από την πλευρά της και η αναπληρώτρια Συνήγορος Καταναλωτή και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας, Αθηνά Κοντογιάννη, σημειώνει με αφορμή τη νέα καταναλωτική συνήθεια που μπήκε στη ζωή των Ελλήνων, ότι «η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην κουλτούρα του Ελληνα καταναλωτή έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης».
Κύπρος: Τέλος στην διάθεση της πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ, εντός του 2018
Εντός του 2018 παύει η δωρεάν διάθεση της λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων.
Πλέον, θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η Κύπρος έλαβε προ μηνών προειδοποιητική επιστολή για συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία και καλείται να εναρμονιστεί πλήρως μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο.
Από τον Ιούλιο, κάθε πλαστική σακούλα θα κοστίζει 0,05 ευρώ + ΦΠΑ, ενώ από 1/1/2019 το κόστος τους θα είναι 0,09 ευρώ.
Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Ιταλία: Οι Ιταλοί από 1-1-2018 πληρώνουν τις πλαστικές σακούλες για φρούτα και λαχανικά
Από 1-1-2018, οι Ιταλοί πληρώνουν τις μικρές, διαφανείς πλαστικές σακούλες τις οποίες γεμίζει κανείς, με φρούτα και λαχανικά.
Το κόστος θα κυμαίνεται από 2 μέχρι 10 λεπτά του ευρώ για κάθε σακούλα και συνολικά, υπολογίζεται ότι οι πολίτες κάθε φορά που θα ψωνίζουν τρόφιμα, θα επιβαρύνονται με περίπου 30 λεπτά του ευρώ.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα εξασφαλίσει υψηλότερα στάνταρντ σεβασμού του περιβάλλοντος και οι Ιταλοί δεν θα μπορούν για τα ψώνια αυτά να χρησιμοποιούν δικές τους, πλαστικές σακούλες.
Οι ενώσεις καταναλωτών βλέπουν θετικά την όλη πρωτοβουλία, αλλά παράλληλα τονίζουν ότι το συνολικό αυτό κόστος δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει τους πολίτες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα