Κίνδυνοι από την υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων για το δημογραφικό

Κρίσιμο για την πληθυσμιακή εικόνα της Ελλάδα χαρακτήρισε το σύνολο των πολιτικών που θα επιλέξουν να υλοποιήσουν στο επόμενο διάστημα οι ελληνικές κυβερνήσεις ο Γιώργος Ραχιώτης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».
‘Εκανε λόγο για μια περίοδο μνημονιακών πολιτικών μέσα από την οποία στη χώρα «έχει

επέλθει μια πρωτοφανής οικονομική καταστροφή, με πτώση του ΑΕΠ κατά 30% τουλάχιστον μέχρι το 2014, ένα πρωτοφανές δεδομένο για τη μεταπολεμική ιστορία, (που συνήθως παρατηρείται σε) συνθήκες πολέμου». Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρόσθεσε, «έχουμε κάτι πρωτοφανές, για πρώτη φορά από το 2011 και μετά, την υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων».
Σύμφωνα με τον κ.Ραχιώτη, για την Ελλάδα, που «ούτως ή άλλως κατέχει χαμηλή θέση σε επίπεδο προστασίας της μητρότητας και των γεννήσεων (σ.σ και προ της μνημονιακής περιόδου)» υπάρχουν δύο κύριες «γραμμές άμυνας» της χώρας, μέσα από τις οποίες μπορεί να αποφευχθεί μια περαιτέρω απομείωση του πληθυσμού της χώρας αλλά και να επιτευχθεί μια ενίσχυσή του και για τον σκοπό αυτό περιέγραψε μέτρα τα οποία είναι μακροπρόθεσμα και μεσοβραχυπρόθεσμα. «Το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να επανέλθουν οι νεαρής ηλικίας και υψηλής εξειδίκευσης συμπατριώτες μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό» σημείωσε ο κ.Ραχιώτης που ανάφερε χαρακτηριστικά πως την περίοδο 2008 με 2014 υπολογίζεται πως «έφυγαν 589.000 άνθρωποι για το εξωτερικό και ως αποτέλεσμα έχουμε ένα αρνητικό ισοζύγιο».
Η προσέλκυση των χιλιάδων Ελλήνων στην γενέτειρα τους όμως, δεν επαρκεί σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ελληνικής εξίσωσης της δημογραφίας. Eτσι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Eλληνας ειδικός, το προαναφερθέν πρώτο μέτρο θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα δεύτερο μέτρο, «που δεν είναι τόσο άμεσο»: θα πρέπει, σημείωσε, να υπάρχει «μια ενίσχυση της γεννητικότητας, της μητρότητας, της οικογένειας».
Αναφέρθηκε δε σε δέσμη μέτρων που υπήρχαν στο παρελθόν, όπως επί παραδείγματι στην περίοδο 2004-2009, μέτρων που αφορούσαν ειδικότερα τους τριτέκνους και τα οποία «με την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο φαλκιδεύτηκαν και έχουν σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί». Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, ο κ.Ραχιώτης πήγε ένα βήμα παραπέρα από μια ενδεχόμενη επαναφορά παρόμοιων πολιτικών, όταν τόνισε πως μια παρόμοια πολιτική ενίσχυσης των γεννήσεων θα πρέπει ενδεχομένως -και με δεδομένη την τάση που υπάρχει «ευρύτερα σε αυτό που αποκαλούμε δυτικό κόσμο»- να αφορά και το δεύτερο, αλλά και το πρώτο ενδεχομένως παιδί.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα