Κολομβιανή «σκαρώνει» ήχους και νανουρίσματα για τους πρόσφυγες
Όταν η Λάουρα Μαρία Καλντερόν (Laura Maria Calderon) ερχόταν στη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια για να συνεχίσει την έρευνα που ξεκίνησε στην Ιταλία για τη «μουσική ως ανθρώπινο δικαίωμα» -ή ακριβέστερα την ανάπτυξη ενός μουσικού ταλέντου ως τέτοιο- η προσφυγική κρίση βρισκόταν σε μία από τις πλέον κρίσιμες καμπές της, με χιλιάδες ανθρώπους να καταφτάνουν στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης και άλλους να συρρέουν στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας που άρχισαν να στήνονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης
Οι εικόνες των προσφύγων να τραγουδούν, έξω από τις σκηνές τους, τον πόνο της ξενιτιάς με το ούτι τους ή ό,τι άλλο όργανο κουβαλούσαν στο μακρύ ταξίδι από τις πατρίδες τους «άγγιξε» την ψυχή της και αποφάσισε να προσφέρει, με όσα μέσα και γνώσεις διέθετε, μια άλλη μουσική διέξοδο στους ανθρώπους αυτούς. Οργάνωσε μουσικά εργαστήρια και έστρεψε την προσοχή της ιδιαίτερα στους εφήβους καθώς αυτοί, όπως λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νεαρή Κολομβιανή, «είναι οι πιο ευάλωτοι συναισθηματικά». Με απλά μουσικά όργανα -κυρίως κρουστά- αλλά και φλάουτα από ανακυκλώσιμα υλικά, η νεαρή μουσικός με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια και την κελαρυστή φωνή, θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι μπορείς να κάνεις μουσική με ό,τι μέσα διαθέτεις, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε στη διάρκεια αυτών των ετών -μεταξύ άλλων- στην οργάνωση κονσέρτου με τη συμμετοχή προσφύγων μουσικών, στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ μαζί με προσφυγόπουλα από δομή φιλοξενίας, αλλά και ενήλικες πρόσφυγες έπαιξαν κρουστά και τραγούδησαν σε δράση (προ διετίας περίπου) στη Λογοτεχνική Σκηνή, μια ετήσια λογοτεχνική δράση, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το περιοδικό «Εντευκτήριο».
Η Λάουρα συνεχίζει μέχρι σήμερα να προωθεί, με ομιλίες και δράσεις της, τη «μουσική ως ανθρώπινο δικαίωμα» και συμμετέχει σε εργαστήρια και συναντήσεις, όπως αυτή που πραγματοποιείται από τον σύλλογο «Εκπαιδευτική Καινοτομία», το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στα Γιαννιτσά, με θέμα: «Εργαστήριο κρουστών με το σώμα και όργανα από ανακύκλωση».
Το νανούρισμα ως «γιατρικό»
Την ευαλωτότητα που διέκρινε στους εφήβους, που πραγματοποιούν πολλές φορές ασυνόδευτοι το μακρύ ταξίδι για μια καλύτερη ζωή, η Λάουρα την εντόπισε και στις προσφυγομάνες, στις οποίες θέλει να προσφέρει διέξοδο μέσα από νανουρίσματα… «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα τους. Νανουρίσματα, μέσα από τα οποία η κάθε μητέρα εκφράζει τα συναισθήματά της και τα οποία, με τη βοήθεια μουσικών, «ντύνονται» με ήχους που αυτή επιλέγει.
Εμπνεόμενη από το γνωστό πρότζεκτ «Lullaby Project», που «τρέχει» εδώ και αρκετά χρόνια το Weill Music Institute του Carnegie Hall και το οποίο φέρνει σε επαφή νέες μητέρες και εγκύους με καλλιτέχνες, με σκοπό να γράψουν και να τραγουδήσουν το δικό τους μοναδικό νανούρισμα στα παιδιά τους, η νεαρή Κολομβιανή αποτάθηκε, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οργάνωση «Musician for Human Rights», που με τη στήριξη της «Associazione Pianoterra», με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας (έδρα σπουδών και για την ίδια) εκπόνησαν ένα πρόγραμμα-πιλότο τριών εβδομάδων με ανάλογο περιεχόμενο.
Έντεκα γυναίκες, που γέννησαν πρόσφατα ή ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης και δύο άνδρες, από διάφορα μέρη του πλανήτη (Νιγηρία, Μαρόκο, Κίνα, Σρι Λάνκα κ.ά), έφτιαξαν με τη βοήθεια μουσικών, μεταξύ αυτών και η Λάουρα, τα δικά τους νανουρίσματα, χτίζοντας έναν ξεχωριστό -διά βίου- δεσμό με τα παιδιά τους. «Δημιουργήσαμε ένα δωμάτιο, όπου η κάθε μητέρα μπορούσε να ταυτιστεί με το περιβάλλον του σπιτιού της. Στην αρχή κάποιες δίσταζαν, άλλες ντρέπονταν, αλλά σιγά-σιγά “ξεδίπλωναν” τα συναισθήματά τους και με τη βοήθεια μεταφραστών, τα καταγράφαμε και σκαρφιζόμασταν νανουρίσματα στη γλώσσα τους. Στη συνέχεια, παίζαμε κάποιες νότες στα μουσικά μας όργανα και μόλις άκουγαν κάτι που το έβρισκαν ωραίο ή ενδιαφέρον ξεκινούσαμε να συνθέτουμε τη μελωδία», εξηγεί η νεαρή Κολομβιανή.
«Οι περισσότερες γυναίκες, με τις οποίες δουλέψαμε, μας έλεγαν ότι δεν θέλουν να περάσει το παιδί τους ό,τι βίωσαν οι ίδιες, αλλά από την άλλη πλευρά δεν ήθελαν αυτές οι πικρές μνήμες να περάσουν στο νανούρισμα. Προτιμούσαν να μιλούν για τη χώρα τους, τις όμορφες αναμνήσεις», θυμάται η Λάουρα, η οποία φιλοδοξεί, κάποια στιγμή, να μπορέσει να δουλέψει σ’ ένα αντίστοιχο πρότζεκτ και με προσφυγομάνες στη Βόρεια Ελλάδα.
«Πρέπει να είσαι ψυχολογικά έτοιμος γι′ αυτό γιατί αυτό το νανούρισμα θα τούς συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή. Περνά στο υποσυνείδητο του μωρού όλη η φροντίδα της μάνας», τονίζει η Λάουρα και εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το κάθε νανούρισμα που παράγεται μέσω αυτής της διαδικασίας είναι μοναδικό. «Κανένα δεν είναι ίδιο, κανένα δεν αποδίδει το ίδιο συναίσθημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
– Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το Carnegie Hall συνεργάζεται με το El Sistema Greece, ένα μουσικό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους/νέες, με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις. Μάλιστα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το Carnegie Hall και το El Sistema Greece έχουν συμπράξει και έχουν παρουσιάσει την ελληνική έκδοση του «Lullaby Project».
Σοφία Παπαδοπούλου
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λάουρα Μαρία Καλντερόν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Creta Farms
- Επίδομα γέννησης: Ποιοι δικαιούνται τα 2.000 ευρώ και πώς θα τα πάρουν
- Guardian: 2.000 Σύροι αντάρτες στο πλευρό των δυνάμεων του Σάρατζ στη Λιβύη
- ΕΒΖ: Τον Αύγουστο σε λειτουργία η μονάδα παραγωγής ζάχαρης
- Vodafone Ελλάδας: Επενδύει σε νέες τεχνολογίες στο κινητό της δίκτυο
- «Sea Diamond»: Στα δικαστήρια προσφεύγουν πλοιοκτήτρια-ασφαλιστές
- Πύργος Ηλείας: Εξιχνιάστηκε ληστεία 1.000.000 ευρώ
- "Επανεκκίνηση" του πολιτικού συστήματος της Ρωσίας από τον Πούτιν
- Κολομβιανή «σκαρώνει» ήχους και νανουρίσματα για τους πρόσφυγες
- Απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα για το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Κολομβιανή «σκαρώνει» ήχους και νανουρίσματα για τους πρόσφυγες
- Έξι οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της ρητορικής μίσους
- Αρχές Αυγούστου το αργότερο ξεκινά η παραγωγή στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες
- Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης – Τι προβλέπει
- Μία στις έξι γυναίκες που κάνει αποβολή παθαίνει μακρόχρονο μετατραυματικό στρες
- Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια το 2019
- Έτος ανακύκλωσης για την Αττική το 2020
- Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης λανσάρουν τα Black Weekends
- Δεύτερο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ουγγαρία μέσα σε μια εβδομάδα
- Η «αποθέωση» Σπανούλη συνεχίζεται…
![Κολομβιανή,kolomviani](https://images32.inewsgr.com/3630/36307980/kolomviani-skaronei-ichous-kai-nanourismata-gia-tous-prosfyges-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Κολομβιανή «σκαρώνει» ήχους και νανουρίσματα για τους πρόσφυγες
- Έξι οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της ρητορικής μίσους
- Μία στις έξι γυναίκες που κάνει αποβολή παθαίνει μακρόχρονο μετατραυματικό στρες
- Έτος ανακύκλωσης για την Αττική το 2020
- Δεύτερο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ουγγαρία μέσα σε μια εβδομάδα
- Η «αποθέωση» Σπανούλη συνεχίζεται…
- Αρχές Αυγούστου το αργότερο ξεκινά η παραγωγή στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες
- Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια το 2019
- Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης – Τι προβλέπει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πύργος Ηλείας: Εξιχνιάστηκε ληστεία 1.000.000 ευρώ
- Σειρά συναντήσεων στο Κάιρο για τον Κ. Χατζηδάκη
- Συνάντηση Τασούλα με τον Πρέσβη του Ισραήλ
- ΕΒΖ: Τον Αύγουστο σε λειτουργία η μονάδα παραγωγής ζάχαρης
- Απόδοση 8,95% του αμοιβαίου κεφαλαίου του ΤΕΑ εργαζομένων της Interamerican
- My Style Rocks 3: Ποιον αντιγράφει ο Λάκης Γαβαλάς (pics)
- Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Creta Farms
- Έπαθλα αστρονομικής αξίας προσφέρει η Tesla σε όποιον καταφέρει να… χακάρει τα οχήματά της
- Γερμανία: "Θεμιτό" το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Λιβύη - Δε θα τεθούν ζητήματα ΑΟΖ στο Βερολίνο