Κοροναϊός – Κίνα: Στους 361 οι νεκροί, 17.205 το σύνολο των κρουσμάτων

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά 57 από την προηγουμένη, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον Δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).
Εξάλλου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει

ότι το σύνολο των κρουσμάτων είναι 17.205. Ο αριθμός των θανάτων είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) την περίοδο 2002-2003. Το ΣΟΑΣ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους. Με τον θάνατο ενός 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα χθες Κυριακή, για τον οποίο ενημερώθηκε από τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟY), ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 362 νεκρούς.
Ο 2019-nCoV έχει επιβεβαιωθεί πως έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
Η εξέλιξη της επιδημίας μέχρι σήμερα
Αφότου εμφανίστηκε στην μητρόπολη Ουχάν των ένδεκα εκατομμυρίων κατοίκων (κεντρική Κίνα) ως τον πρώτο θάνατο εκτός Κίνας, που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή στις Φιλιππίνες, ακολουθούν τα κυριότερα στάδια της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.
Πρώτο σήμα κινδύνου
Ο πρώτος συναγερμός φθάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) την 31η Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση στην Ουχάν, μητρόπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενός κρούσματος πνευμονίας από άγνωστη αιτία.
Πολλοί ασθενείς είχαν πάει σε χονδρική αγορά διατροφικών ειδών, που οι αρχές κλείνουν την 1η Ιανουαρίου.
Την 7η Ιανουαρίου, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν την ανακάλυψη του νέου κοροναϊού.
Πρώτος νεκρός, πρώτο κρούσμα στο εξωτερικό
Την 11η Ιανουαρίου, οι αρχές ανακοινώνουν τον πρώτο θάνατο. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εκτός της επικράτειας της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, καταγράφεται δύο ημέρες αργότερα, ακολουθούμενο από περισσότερα σε κράτη της Ασίας.
Αρχίζουν έλεγχοι και εξετάσεις επιβατών σε μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.
Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο
Την 20η Ιανουαρίου, κινέζος επιδημιολόγος επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Κρούσματα εντοπίζονται σε σχεδόν τις μισές κινεζικές επαρχίες και σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σεντζέν.
Μία ημέρα αργότερα, ανακοινώνεται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ.
Η Ουχάν αποκόβεται από τον κόσμο
Την 23η Ιανουαρίου δεν εκτελούνται πλέον σιδηροδρομικά και αεροπορικά δρομολόγια προς και από την Ουχάν, οι αυτοκινητόδρομοι κλείνουν. Εορταστικές εκδηλώσεις για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος ακυρώνονται στο Πεκίνο. Η Απαγορευμένη Πόλη κλείνει για το κοινό.
Ο ΠΟΥ διαπιστώνει και κηρύσσει κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία στην Κίνα».
Την 24η Ιανουαρίου αναφέρονται οι δύο πρώτοι θάνατοι πέραν της εστίας της επιδημίας, ένας στη Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο, άλλος ένας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Τρία κρούσματα επιβεβαιώνονται στη Γαλλία, τα πρώτα στην Ευρώπη.
56 εκατομμύρια κάτοικοι υπό περιορισμό
Την 25η Ιανουαρίου, το Πεκίνο διατάσσει μέτρα σε εθνική κλίμακα, όπως η εξέταση επιβατών σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρακτικά ολόκληρη η επαρχία Χουμπέι αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω από πενήντα έξι εκατομμύρια άνθρωποι τελούν υπό περιορισμό.
Το Χονγκ Κονγκ ανεβάζει τον υγειονομικό συναγερμό στο ανώτατο επίπεδο.
Την 26η Ιανουαρίου, το Πεκίνο αναστέλλει τα οργανωμένα ταξίδια στην Κίνα και στο εξωτερικό. Πολλές συγκοινωνίες στο εσωτερικό της χώρας αναστέλλονται, η εβδομάδα των αργιών για το νέο έτος παρατείνεται μέχρι και τη 2α Φεβρουαρίου.
Την 27η ο ιός προκαλεί τον πρώτο θάνατο στο Πεκίνο.
Γερμανία και ΗΠΑ εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες προτρέποντας τους πολίτες τους να μην μεταβαίνουν στην Κίνα.
Μετάδοση εκτός Κίνας
Την 28η Ιανουαρίου εντοπίζονται τα δύο πρώτα κρούσματα μετάδοσης του κοροναϊού εκτός των ορίων της Κίνας, στην Ιαπωνία και στη Γερμανία.
Οι ΗΠΑ αρχίζουν να αναπτύσσουν εμβόλια.
Την 29η Ιανουαρίου η επιδημία ξεπερνά τον αριθμό των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί σε εκείνη του κοροναϊού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ). Εντοπίζονται τα πρώτα κρούσματα στη Μέση Ανατολή, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο ΠΟΥ καλεί «τον κόσμο ολόκληρο να αναλάβει δράση». Η UNICEF στέλνει έξι τόνους βοήθεια στην Κίνα, κυρίως μάσκες και προστατευτικό ρουχισμό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πολλές εθνικές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ακυρώνονται, ανάμεσά τους το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
Πρώτοι επαναπατρισμοί
Ιαπωνία και ΗΠΑ αρχίζουν να επαναπατρίζουν υπηκόους τους. Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways (Ηνωμένο Βασίλειο) και Lufthansa (Γερμανία) αναστέλλουν όλες τις πτήσεις τους προς την Κίνα, άλλες μειώνουν τα δρομολόγιά τους.
Πολλά εργοστάσια στην Κίνα του ιαπωνικού ομίλου Toyota λαμβάνουν εντολή να παραμείνουν κλειστά ως την 9η Φεβρουαρίου. Πολλές άλλες ξένες εταιρείες αναστέλλουν τη λειτουργία υποκαταστημάτων τους ή εργοστασίων τους.
Η κρίση διεθνοποιείται
Την 30η Ιανουαρίου το Παρίσι ανακοινώνει το έκτο κρούσμα στη Γαλλία και το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του κοροναϊού στο γαλλικό έδαφος.
Η Ρωσία ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα με την Κίνα, μήκους 4.250 χιλιομέτρων.
Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την επιδημία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας», ωστόσο κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν οι εμπορικές ανταλλαγές με την Κίνα ή τα ταξίδια στη χώρα.
Οι ερευνητές σημειώνουν πρόοδο
Την 31η Ιανουαρίου, Γαλλία, Βρετανία και Νότια Κορέα επαναπατρίζουν υπηκόους τους. Η Ιταλία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκταμιεύει κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ για την επιστημονική έρευνα όσον αφορά τον νέο κοροναϊό.
Το Ινστιτούτο Παστέρ (Παρίσι) καταφέρνει να απομονώσει και να προχωρήσει στην καλλιέργεια στελεχών του ιού. Ομάδες γιατρών στην Κίνα και στην Αυστραλία έχουν ήδη κάνει αυτό το κρίσιμο βήμα στην έρευνα για την κατασκευή εμβολίου και θεραπείας.
Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας
Τη 2α Φεβρουαρίου, μια ακόμη πόλη, η Ουέντζου (9 εκατ. κάτοικοι) και τα προάστιά τους τίθενται υπό αποκλεισμό. Την ίδια μέρα στις Φιλιππίνες, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει τον ΠΟΥ για τον πρώτο θάνατο εκτός της επικράτειας Κίνας, ενός Κινέζου επισκέπτη από την Ουχάν.
Η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοινώνει ότι θα διαθέσει ρευστότητα 1,2 τρισεκατομμυρίου γιούαν (156 δισ. ευρώ) για να υποστηρίξει την κινεζική οικονομία, η οποία τρεκλίζει εξαιτίας της επιδημίας.
Την 3η Φεβρουαρίου, ο απολογισμός αυξάνεται σε 362 νεκρούς (361 στην Κίνα, ένας στις Φιλιππίνες) και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 17.200. Πλέον η επιδημία έχει προκαλέσει περισσότερους θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα από εκείνη του κοροναϊού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), την περίοδο 2002-2003, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 349 Κινέζοι.
Οι αρχές σε Βρετανία, Ρωσία και Σουηδία ανακοινώνουν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Ιράκ και το Ισραήλ, απαγορεύουν την είσοδο στην επικράτειά τους αλλοδαπών που βρίσκονταν πρόσφατα στην Κίνα.
Το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προκαλούν πανικό και διασπείρουν τον φόβο
Οι ΗΠΑ προκαλούν με τις ενέργειές τους πανικό και διασπείρουν τον φόβο έπειτα από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Κίνα αντί να προσφέρουν σημαντική βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε την μερική απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και η πρώτη που επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Χουά Τσουνίνγκ.
«Το μόνο που έκαναν οι ΗΠΑ είναι να προκαλέσουν και να διασπείρουν τον φόβο, το οποίο είναι ένα κακό παράδειγμα» είπε η Χουά στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου και πρόσθεσε ότι η Κίνα ήλπιζε ότι οι χώρες θα έπαιρναν αποφάσεις και θα είχαν αντιδράσεις που θα ήταν λογικές, ψύχραιμες και βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία.
Το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και όχι να εκμεταλλεύονται τις επικίνδυνες θέσεις άλλων χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε νωρίτερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει επιπλέον αεροσκάφη στην Κίνα για να επαναπατρίσουν Αμερικανούς από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός.
Τα κρούσματα στις ΗΠΑ του 2019-nCoV είναι πλέον 11 μετά τον εντοπισμό τριών νέων, ενός στην κομητεία Σάντα Κλάρα και δύο στην κομητεία Σαν Μπενίτο.
Η Ρωσία αρχίζει να επαναπατρίζει υπηκόους της από την επαρχία Χουμπέι
Οι αρχές της Ρωσίας σχεδιάζουν να αρχίσουν να επαναπατρίζουν πολίτες της χώρας από την πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην κεντρική Κίνα, ενώ ανέστειλε τα δρομολόγια των επιβατικών τρένων από και προς τη χώρα, όπου ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 361.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας, που μοιράζεται σύνορα μήκους 4.300 χιλιομέτρων με την Κίνα, κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα δύο κρούσματα του 2019-nCoV στην Τιουμέν, στη Σιβηρία, και στην Ζαμπαϊκάλσκι, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς είναι Κινέζοι.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα αρχίσει σήμερα να απομακρύνει Ρώσους από την πόλη Ουχάν και την επαρχία της οποίας είναι πρωτεύουσα, τη Χουμπέι. Στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 600 υπήκοοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τατιάνα Γκαλίκοβα.
Η Μόσχα ήδη επέβαλε περιορισμούς στις απευθείας πτήσεις προς την Κίνα ενώ ο ρωσικός οργανισμός των σιδηροδρόμων ανέστειλε τα δρομολόγια επιβατικών συρμών από τα μεσάνυχτα.
Το τελευταίο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πεκίνο – Μόσχα μπήκε άδειο στη Ρωσία, καθώς ζητήθηκε από τους 136 επιβαίνοντες σε αυτό – όλοι τους ήταν Κινέζοι – να αποβιβαστούν στα σύνορα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η ζήτηση για ιατρικές μάσκες αυξάνεται στα φαρμακεία και στα πολυκαταστήματα της Μόσχας, ανέφερε η εφημερίδα Βιένταμαστι. Κατά τόπους, υπάρχει ήδη έλλειψη.
Στη Μόσχα, στο αεροδρόμιο Ντιαμαντένταβα, ένα από τα τρία διεθνή της ρωσικής πρωτεύουσας, οι υπάλληλοι στο γκισέ ελέγχου διαβατηρίων φόραγαν μάσκες και γάντια χθες το απόγευμα, διαπίστωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
κινα, νεκροι, μεσα μαζικης μεταφορας, χονγκ κονγκ, british airways, σημαίνει, εμφάνιση, ηπα, ρωσία, γαλλια, συγκοινωνιες, ιαπωνια, δραση, unicef, lufthansa, toyota, κορεα, τίθενται, τραπεζες, νέα, φαρμακεια, reuters, απε-μπε, εθνικη τραπεζα, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, 600 δις, εκλογες ηπα, κρουσματα σημερα, χωρες, ρωσία, αυστραλια, βημα, γερμανια, εθνικη, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θανατος, ιος, ιρακ, ισραηλ, ιταλια, οικονομια, οξυ, πτησεις, σουηδια, υγεια, british airways, lufthansa, reuters, unicef, αγορα, αεροπορικα, αεροδρομιο, απε, αραβικα, βοηθεια, γαντια, γεγονος, δρομολογια, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εμβολια, εβδομαδα, εμφάνιση, εξετασεις, εξελιξη, εξι, ερευνα, εστια, ετος, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, υγειονομικο, κυβερνηση, κλιμακα, λειτουργια, μοσχα, παρισι, πεκινο, πολεμικη αεροπορια, σαγκαη, σιβηρια, ταξιδια, τατιανα, τίθενται, υπουργειο υγειας, τρενο, τρια, υπουργειο εξωτερικων, χονγκ κονγκ, χονδρικη, ενωση, χωρα, ιατρικο, η εφημεριδα, υπουργειο, κυριακη, ομαδες, σημαίνει, σημα, τραπεζα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα