Κρ. Ζαταΐ: Με ενδιαφέρει να μιλήσω για τις σύγχρονες οδύσσειες
08:41 2/12/2018
- Πηγή: Dimoprasion
Η Βραζιλιάνα Κριστιάν Ζαταΐ είναι η νέα αγαπημένη της γαλλικής σκηνής. Συνεργάτιδα του Odeon-Theatre de l’Europe και της Comedie-Francaise, έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο και έχει κατακτήσει το κοινό της Γαλλίας με το πολυμεσικό θέατρό της. Η γλώσσα της, ένα σύμπλεγμα σκηνικής λειτουργίας, ψηφιακής και κινηματογραφικής απεικόνισης, τροφοδοτεί και το «Ithaca, our Odyssey
Το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος ενός φιλόδοξου δίπτυχου πρότζεκτ με τον γενικό τίτλο «Our Odyssey» και πραγματεύεται την οδύνη της εξορίας, τον νόστο για την πατρική γη και την αγάπη που επιζεί σε καιρούς αναμονής. Η Ζαταΐ εμπνέεται τόσο από το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη όσο και από πραγματικές ιστορίες προσφύγων και επιστρατεύει μια μεικτή διανομή από τρεις Βραζιλιάνες ηθοποιούς και τρεις Γάλλους, για να υποδυθούν τρεις εκδοχές της Πηνελόπης και τρεις του Οδυσσέα.
«Το ομηρικό έπος είναι απλά η αφετηρία, που μου έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω για αυτά που με απασχολούν, για τις σύγχρονες οδύσσειες. Μ’ ενδιέφερε να προτείνω μια νέα δραματουργία που θα συνέδεε την ομηρική μυθοπλασία με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, τα σύγχρονα δράματά μας. Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μία παράσταση με πολλά επίπεδα ανάγνωσης, που θα φωτίζει τη δυσκολία μας να ανταποκριθούμε στις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας, τη δυσκολία μας να καταλάβουμε το δράμα των προσφύγων, αλλά και την επιθυμία μας να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο και να συναντήσουμε τον άλλον» εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κριστιάν Ζαταΐ.
«Το έργο», συνεχίζει η Ζαταΐ, «έχει τίτλο «Our Odyssey» γιατί για μένα η ομηρική μυθοπλασία λειτουργεί ως ένα είδος μεγεθυντικού φακού μέσω του οποίου μπορώ να δω ποιες είναι οι σύγχρονες οδύσσειές μας. Και με το «μας», αναφέρομαι στις οδύσσειες των προσφύγων που ακούγονται στην παράσταση. Αλλά και στην οδύσσεια της Βραζιλίας και της άσχημης κατάστασης που βιώνει σήμερα η χώρα μου. Αυτές οι οδύσσειες, είναι για μένα οι συνεχείς προσπάθειες να φτάσουμε σε ένα μέρος, να φτάσουμε κάπου. Αυτό το μέρος συμβολίζει η Ιθάκη, το νησί των ονείρων μας, μία πιθανή ουτοπία».
Η Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα τοποθετεί τη δική της Ιθάκη σε δύο νησιά, την Ωγυγία της Καλυψούς και την Ιθάκη της Πηνελόπης, καθώς και στη θάλασσα ανάμεσά τους. Δέκα τόνοι νερού θα πλημμυρίσουν τη σκηνή της Στέγης ως μνημείο του ταξιδιού. «Η σκηνή είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο ένα βλέπουμε τον Οδυσσέα και την Καλυψώ τις τελευταίες στιγμές της παραμονής του στο νησί της, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιθάκη και στο άλλο την Πηνελόπη και τους μνηστήρες. Στην παράσταση προσεγγίζουμε και τις δύο οπτικές, και της Πηνελόπης που περιμένει και του Οδυσσέα που λαχταρά να επιστρέψει σπίτι του. Και στους δύο είναι έντονη η προσμονή της συνάντησης. Και για τους δύο, η Ιθάκη συμβολίζει την επιστροφή στην κοιτίδα, την ουτοπία..».
Η παράσταση συνδυάζει το θέατρο με το σινεμά, τη μυθοπλασία με τη πραγματικότητα, το παρόν με το παρελθόν. Για το «Our Odyssey» η Ζαταΐ συνάντησε πρόσφυγες και άκουσε τις ιστορίες τους. «Στην παράσταση ακούγονται τρεις μαρτυρίες προσφύγων. Γι′ αυτούς υπάρχει πάντα η ιδέα της Ιθάκης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που θέλει να επιστρέψει σπίτι του, οι πρόσφυγες θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο σπίτι, μία νέα Ιθάκη, παρότι κουβαλούν πάντα στη μνήμη τους την Ιθάκη που άφησαν πίσω. Και στις τρεις ιστορίες μ’ ενδιέφερε ν’ αναδείξω το στοιχείο της περιπλάνησης, του ταξιδιού τους, από τη στιγμή που εγκατέλειψαν τον τόπο τους μέχρι τη στιγμή που έφτασαν στη νέα τους πατρίδα. Όλο το έργο έχει να κάνει μ’ αυτή τη μετάβαση, αλλά και με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος».
Το κοινό στην παράσταση δεν παρακολουθεί απλώς τη θεατρική δράση αλλά γίνεται μέρος της αναπτύσσοντας μία ενεργή σχέση με τους ηθοποιούς. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του έργου οι θεατές θα κληθούν να αλλάξουν θέση, αλλάζοντας και την οπτική γωνία που παρακολουθούν την εξέλιξη, τη ροή των γεγονότων. «Για να κατανοήσεις ένα γεγονός, όπως την προσφυγική κρίση, πρέπει να το παρατηρήσεις από διαφορετικές πλευρές, να αλλάξεις στάση απέναντι στα πράγματα. Να αλλάξεις, δηλαδή, το σημείο της θέασής σου. Σε κάποιο σημείο της παράστασης, το νερό εισβάλλει στο χώρο και επιχειρεί ν’ αγγίξει τα πόδια των θεατών στην πρώτη σειρά. Αυτό που θέλω να πω στους θεατές είναι ότι βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, και είναι αδύνατο να σκεφτούμε αυτή την οδύσσεια ως κάτι άλλο εκτός από τη συλλογική».
Μετά το «Ithaca, our Odyssey 1» ακολουθεί το δεύτερο μέρος του δίπτυχου, με τίτλο «The present that never arrives», στο οποίο η Ζαταΐ εμπλέκει ξανά τον μύθο με το ντοκουμέντο. Η επάνοδος του Οδυσσέα στην Ιθάκη και η αποκατάσταση της σχέσης του με την Πηνελόπη θα αποτελέσουν το συνθετικό υλικό μιας δραματουργίας που θα αντλήσει και από ιστορίες προσφύγων. «Αυτή την περίοδο ταξιδεύω προκειμένου να γνωρίσω τις οδύσσειες άλλων ανθρώπων, στην Ελλάδα, στο Μάλι, στο Λίβανο, στην Τουρκία, στη Βραζιλία… Θα είναι ένα έργο που εκτός από τον πόλεμο θα μιλάει και για την αγάπη».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
το νησι, νέα, γαλλια, odyssey, ωναση, δραμα, θεατρο, μνήμη, δραση, ελλαδα, απε-μπε, ξανα, μνήμη, γωνια, θαλασσα, ιθακη, μνημειο, νησι, νησια, οδυσσεια, πηνελοπη, σινεμα, odeon, αγαπη, απε, απλα, γεγονος, γινεται, γλωσσα, δευτερο, δικη, ευκαιρια, υπαρχει, ελπιδα, εξελιξη, επιθυμια, ζωη, ιδεα, ιδια, ειδος, κοιτιδα, νερο, παντα, ουτοπια, ροη, σειρα, σπιτι, σχολια, τουρκια, οδυνη, αδυνατο, χωρα, κυριακη, odyssey, ποδια, σκηνη, ταξιδι, θελω να, υλικο
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το επόμενο θήραμα του QCM: Μια εισηγμένη του NYSE με κεφαλαιοποίηση πολλών δισ. δολ.
- La Liga: Δύο στα δύο η Ρεάλ μετά το «χαστούκι» από την Εϊμπαρ
- Σημαντικότατη αύξηση των εδρών της ΝΔ στις ευρωεκλογές προβλέπει η ιστοσελίδα Politico
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω διεξαγωγής του "32ου Γύρου Αθήνας"
- Το 2020 θα φτάσουν τα νοικοκυριά εκεί που ήταν το 2014!
- Π. Βράντζα: «Οι “ελληνοποιήσεις” δεν αφορούν μόνο τους παραγωγούς, κύριοι της ΠΟΚΚ»
- Ολυμπιακός: Σισέ έως το 2022
- Ρόδος: Έρευνα για τον δολοφόνο της 21χρονης φοιτήτριας από το Διδυμότειχο – Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής
- Πλώρη προς την κορυφή έχει βάλει η ΓΕΚ Τέρνα: Ποια μεγάλα έργα διεκδικεί
- Κρ. Ζαταΐ: Με ενδιαφέρει να μιλήσω για τις σύγχρονες οδύσσειες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion

- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Κρ. Ζαταΐ: Με ενδιαφέρει να μιλήσω για τις σύγχρονες οδύσσειες
- Το ρομποτικό σκάφος InSight συνεχίζει να τραβάει φωτογραφίες του Κόκκινου Πλανήτη
- Πεντακόσιοι χιλιάδες νέοι φορολογούμενοι με απλήρωτους φόρους το Σεπτέμβρη
- Αύξηση των πωλήσεων σε λιανεμπόριο με εξαίρεση πολυκαταστήματα και φαρμακευτικά
- Στουρνάρας: Αναγκαία η ταχύτερη επίλυση των κόκκινων δανείων
- Στο 18,9% τον Αύγουστο του ’18 η ανεργία από 20,8 τον προηγούμενο χρόνο
- Τσακαλώτος: Σε ισχύ οι περισσότερες διατάξεις του νόμου Κατσέλη
- Κοινό μέτωπο των Νοτίων και Ανατολικών κρατών της ΕΕ για υψηλότερα κονδύλια
- 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
- ΚΕΕΛΠΝΟ: Ανεμβολίαστος και σε ομάδα υψηλού κινδύνου, το πρώτο θύμα της γρίπης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επισκόπηση Τύπου
- Ρόδος: Έρευνα για τον δολοφόνο της 21χρονης φοιτήτριας από το Διδυμότειχο – Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής
- «Κίτρινα γιλέκα»: Σε αναζήτηση απαντήσεων ο Μακρόν μετά τα επεισόδια
- Πλώρη προς την κορυφή έχει βάλει η ΓΕΚ Τέρνα: Ποια μεγάλα έργα διεκδικεί
- Τουρισμός: Ο γρίφος του Brexit για Αθήνα και «Ελ. Βενιζέλος»
- Σε «κατάπαυση του πυρός» για τον εμπορικό πόλεμο συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
- Πούτιν: Αναγκαία μια συνάντηση με Τραμπ
- Εκεχειρία 90 ημερών στον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας συμφώνησαν οι Ντ. Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
- Εκεχειρία 90 ημερών στον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνα συμφώνησαν ο Ντ. Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ
- Γαλλία: Σκέψεις για επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης