Λαγκάρντ: Στόχος 2% ο πληθωρισμός

Η  Ελλάδα θα αγγίξει το στόχο;

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ από την Κριστίν Λαγκάρντ έγινε αναφορά για την πορεία “υποδοχής” του ψηφιακού ευρώ στις συναλλαγές. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι πολιτικές ομάδες φαίνεται να υιοθετούν την εφαρμογή του ως φυσική εξέλιξη

Καμπανάκι κινδύνου για την οικονομία λόγω των δασμών έκρουσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ για το 2023, στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο σε ένα άδειο ευρωκοινοβούλιο με παρόντες μόνο τους ομιλητές ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν την κάθε πολιτική ομάδα. Υποσχέθηκε ότι στόχος της ΕΚΤ είναι να φθάσει ο πληθωρισμός μέσα στο 2025 στο 2%! Επειδή ο στόχος αφορά μεσοσταθμικά, μένει να δούμε τι θα πετύχει η Ελλάδα.

Ένα άλλο σημείο που τόνισε ήταν οι εμπορικοί κίνδυνοι που ήρθαν για να μείνουν, θα λέγαμε σε σχέση με πολιτική των ΗΠΑ. Οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις ρίχνουν «σκιές» στην οικονομική σταθερότητα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι η αύξηση των δασμών και η γεωπολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να επηρεάσουν τις προοπτικές της οικονομίας, παρά την πρόοδο στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών. Οι δηλώσεις της ήρθαν λίγες ώρες μετά τις νέες ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για νέους δασμούς, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις εμπορικές σχέσεις και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Προσδοκίες και ευχολόγια για τη νομισματική πολιτική

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων για έκτη φορά τον Μάρτιο, καθώς οι περισσότεροι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο στόχος του πληθωρισμού θα επιτευχθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες που αφορούν τόσο την υπέρβαση όσο και την υποχώρηση του πληθωρισμού καθιστούν τις επόμενες κινήσεις μη προβλέψιμες.

Παράγοντες όπως οι ενδεχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ και η αύξηση των τιμών της ενέργειας ενδέχεται να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Από την άλλη, η οικονομία παραμένει στάσιμη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2%.

Ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων

Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι η συχνότητα σοκ, όπως η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή».
Οι αναλυτές και οι επενδυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο διαμορφώνεται σήμερα στο 2,75%, θα μειωθεί τελικά στο 2%, πιθανώς έως τα μέσα του έτους. Το επίπεδο αυτό ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις των ερευνητών της ΕΚΤ για το λεγόμενο «ουδέτερο επιτόκιο», δηλαδή ένα θεωρητικό επίπεδο που ούτε περιορίζει ούτε ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα.

Ανησυχίες για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και από τον Ντε Γκίντος

Ντε Γκίντος: Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί «τεράστια αβεβαιότητα»
Στο ίδιο μήκος έχιψκινηθεί σε δηλώσεις του και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος προειδοποίησε ότι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί σοβαρές τριβές στην παγκόσμια οικονομία, ενισχύοντας την αβεβαιότητα. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις των δασμών στην οικονομία και τον πληθωρισμό και για τα νέα εμπόδια στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
“Σημερα ξυπνήσαμε με το ζήτημα του χάλυβα και του αλουμινίου», δήλωσε τη Δευτέρα στο ισπανικό δίκτυο TVE, αναφερόμενος στα νέα σχέδια δασμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι η επιβολή των δασμών θα προκαλέσει ένα «πλήγμα στην προσφορά» που θα επηρεάσει άμεσα την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι συνέπειες στον πληθωρισμό δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες, καθώς οι δασμοί μπορεί να περιορίσουν την παραγωγή.

Δεν θέλουμε πόλεμο με τις ΗΠΑ

«Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο», τόνισε ο Γκίντος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις. «Ένας εμπορικός πόλεμος οδηγεί άμεσα σε πτώση της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως και καταλήγει σε μια κατάσταση όπου όλοι χάνουν»

Ν.Λ.

Το άρθρο Λαγκάρντ: Στόχος 2% ο πληθωρισμός εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα