Λονδίνο: Οι εμπορικές συνομιλίες του Brexit «σκαλώνουν» γιατί η ΕΕ ζητά παρά πολλά

Οι εμπορικές συνομιλίες του Brexit «σκαλώνουν» στο θέμα της αλιεία, των κανόνων διακυβέρνησης που θα διέπουν την μελλοντική τους σχέση και του μηχανισμού επίλυσης μελλοντικών διαφορών διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης.
Ενώ απομένουν μόλις 30 ημέρες έως ότου η Βρετανία βγει από την τροχιά της ΕΕ ύστερα από μια μεταβατική περίοδο

που τέθηκε σε εφαρμογή αφού αποχώρησε επίσημα από το ευρωπαϊκό μπλοκ, οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για να αποφευχθεί ένα ταραχώδες φινάλε στην πενταετή κρίση του Brexit.
Και ενώ η κάθε πλευρά ζητά από την άλλη συμβιβασμούς, Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να αποσαφηνίσει τις θέσεις της και να «διαπραγματευτεί πραγματικά», ενώ προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί μια «συμφωνία κατώτερου επιπέδου».
Ακόμα κι αν διασφαλιστεί μια εμπορική συμφωνία, είναι πιθανόν να πρόκειται για ένα περιορισμένο σύμφωνο για προϊόντα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί κάποια αναταραχή καθώς επανέρχονται οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της μεγαλύτερης στον κόσμο εμπορικής ένωσης και της Βρετανίας.
Οι συνομιλίες καθυστερούν στο θέμα της αλιείας στα βρετανικά ύδατα, στους ευρωπαϊκούς κανόνες που θα δεχθεί το Λονδίνο και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να επιλυθεί η όποια διαφορά.
«Η ΕΕ συνεχίζει να θέλει να πάρει τη μερίδα του λέοντος της αλιείας στα ύδατά μας -το οποίο δεν είναι δίκαιο δεδομένου ότι αποχωρούμε από την ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ στο δίκτυο Sky.
«Η ΕΕ συνεχίζει να μας θέλει συνδεδεμένους με τον τρόπο που εκείνοι κάνουν τα πράγματα», δήλωσε ο Γκόουβ. «Η ΕΕ αυτή τη στιγμή διατηρεί το δικαίωμα, εάν υπάρχει κάποιου είδους διαμάχη, να μην «ξηλώσει» τα πάντα, αλλά να μας επιβάλλει κάποιους πραγματικά τιμωρητικούς και σκληρούς περιορισμούς και δεν νομίζουμε ότι είναι δίκαιο αυτό».
Μια εμπορική συμφωνία δεν θα προστατεύει μόνο το εμπόριο αλλά και την ειρήνη στην υπό βρετανική κυριαρχία Βόρεια Ιρλανδία, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν κάποια προβλήματα στα συνοριακά σημεία ΕΕ-Βρετανία με τη μεγαλύτερη κίνηση.
Η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα, θα τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διαταράξει τις εύθραυστες εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο -την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το τεράστιο οικονομικό κόστος της πανδημίας της COVID-19.
Ο Γκόουβ δήλωσε ότι η διαδικασία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της, αλλά απέφυγε να επαναλάβει προηγούμενη πρόβλεψή του για πιθανότητες 66% για μια συμφωνία. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο ποσοστό προβλέψεων.
«Η προτεραιότητα είναι οι Βρετανοί να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους και πραγματικά να διαπραγματευτούν για να βρεθεί μια συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στο Reuters. «Και η ΕΕ έχει συμφέροντα για να υπερασπιστεί, αυτά του θεμιτού ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και αυτά για τους αλιείς».
«Η ΕΕ έχει κάνει μια ξεκάθαρη και ισορροπημένη προσφορά για μια μελλοντική εταιρική σχέση με τη Βρετανία. Δεν θα δεχτούμε μια συμφωνία χαμηλότερου επιπέδου που δεν θα σέβεται τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα