Μακελειό στη Μόσχα: Οι «σκοτεινές» σχέσεις των κατηγορούμενων με την Τουρκία

Επίθεση από φιλοουκρανό μαχητή υποστηρίζουν ότι απέτρεψαν οι ρωσικές αρχές

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού παραμένει η Ρωσία, μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα την Παρασκευή.

Το πρωί της Τρίτης, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε νέα επίθεση στην περιφέρεια Σαμάρα.

Σύμφωνα με την FSB, ο δράστης είναι μέλος της

φιλοουκρανικής ομάδας μαχητών του “Σώματος Ρώσων Εθελοντών”.

“Κατά τη σύλληψη του δράστη, εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο ίδιος. Τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ο άμαχος πληθυσμός δεν τραυματίστηκαν”, ανέφερε η FSB σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ria Novosti, χωρίς να διευκρινίσει αν η έκρηξη ήταν σκόπιμη ή επρόκειτο για ατύχημα.

Η FSB κάλεσε σήμερα τους πολίτες να την ενημερώσουν άμεσα για τυχόν προτροπές για επιθέσεις στη Ρωσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αφήνει αιχμές για πιθανή σχέση του Κιέβου με την αιματηρή επίθεση. Μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του προέδρου, δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία είναι «φυσικά» πίσω από την επίθεση της Παρασκευής.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ριζοσπαστικούς ισλαμιστές, όμως δήλωσε επίσης ότι οι δράστες αποπειράθηκαν να διαφύγουν στην Ουκρανία μετά την επίθεσή τους στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall.

Δύο από τους υπόπτους είχαν ταξιδέψει ελεύθερα στην Τουρκία

Δύο από τους υπόπτους που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην πολύνεκρη επίθεση την Παρασκευή στη Μόσχα είχαν ταξιδέψει ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, από την οποία αναχώρησαν μαζί με αεροπλάνο στις 2 Μαρτίου για να επιστρέψουν στη Ρωσία, όπως είπε στο AFP πηγή των τουρκικών αρχών ασφαλείας.

«Τα δύο άτομα ήταν ελεύθερα να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ελλείψει εντάλματος σύλληψης εις βάρος τους», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η εθνικότητα των δύο ατόμων δεν διευκρινίστηκε.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για τον Σαμσιντίν Φαριντούνι, ο οποίος εισήλθε στην Τουρκία στις 20 Φεβρουαρίου και έφυγε για τη Ρωσία στις 2 Μαρτίου από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από διαμονή σε ξενοδοχείο της μεγαλούπολης, στην περιοχή Φατίχ, σημείωσε η ίδια πηγή.

Η πηγή αυτή διευκρινίζει ότι ο άνδρας έφυγε από το ξενοδοχείο του στις 27 Φεβρουαρίου και ότι δημοσίευσε ένα μήνυμα «οκτώ φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 23 Φεβρουαρίου από την συνοικία Ακσαράι», που βρίσκεται στην Φατίχ.

Ο άλλος ύποπτος, σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο, είναι ο Σαϊντακράμ Ρατζαμπαλιζόντα: φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου, κατέλυσε αμέσως σε ένα ξενοδοχείο στην Φατίχ από το οποίο έφυγε στις 21 Ιανουαρίου.

«Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Μόσχα στις 2 Μαρτίου με την ίδια πτήση με τον Φαριντούνι», είπε η πηγή ασφαλείας.

«Εκτιμούμε ότι αυτά τα δύο άτομα ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη Ρωσία λόγω της σύντομης παραμονής τους στην Τουρκία», τόνισε αυτός ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό, η επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus στα περίχωρα της Μόσχας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, άφησε πίσω της 139 νεκρούς και 182 τραυματίες.

Τέσσερις βασικοί ύποπτοι συνελήφθησαν και έχουν τεθεί υπό κράτηση. Αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον ένας είναι από το Τατζικιστάν, σύμφωνα με τη Ρωσία.

Ένας άλλος, που συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του και έναν από τους αδελφούς του, γεννήθηκε στο Τατζικιστάν και έχει ρωσική υπηκοότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε 147 συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο υπουργός έγραψε ότι η αστυνομία συνέλαβε τους υπόπτους σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν σε 30 επαρχίες.

Οι ύποπτοι προέκυψε ότι ήταν ενεργά μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ότι είχαν συμμετάσχει σε ένοπλες επιχειρήσεις της οργάνωσης και ότι είχαν βοηθήσει στη χρηματοδότησή της, σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού.
«Απαράδεκτα» τα βασανιστήρια κρατουμένων

Η χρήση βασανιστηρίων εις βάρος κρατουμένων είναι απαράδεκτη, δήλωσε η Ρωσίδα επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η επίτροπος έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που έδειχναν την ανάκριση των υπόπτων για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στην αίθουσα συναυλιών Crocus City κοντά στη Μόσχα από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 139 άνθρωποι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ένας από τους ύποπτους ενόπλους εμφανίζεται στο βίντεο με κομμένο το αυτί του στη διάρκεια της ανάκρισης, ενώ και οι τέσσερις συλληφθέντες είχαν σημάδια κακοποίησης όταν εμφανίστηκαν την Κυριακή σε δικαστήριο της Μόσχας.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε χθες να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν οι συλληφθέντες υπέστησαν βασανιστήρια.

“Παρά το γεγονός ότι η κράτηση εγκληματιών μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας και το ποινικό δίκαιο ορίζει ότι οι ενέργειες που γίνονται στη διάρκεια συλλήψεων, οι οποίες προκαλούν σωματική βλάβη δεν συνεπάγονται ευθύνη, είναι απολύτως απαράδεκτο να υποβάλλονται σε βασανιστήρια κρατούμενοι και κατηγορούμενοι”, δήλωσε η επίτροπος Τατιάνα Μοσκάλκοβα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η ίδια πρόσθεσε ότι όποιες διαδικαστικές και επιχειρησιακές ενέργειες θα πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον νόμο.

Το ρωσικό Σύνταγμα απαγορεύει τα βασανιστήρια και η Ρωσία έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ Κατά των Βασανιστηρίων.

Πηγή:EURONEWS

Το άρθρο Μακελειό στη Μόσχα: Οι «σκοτεινές» σχέσεις των κατηγορούμενων με την Τουρκία εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
makeleio-sti-moscha-oi-skoteines-scheseis-ton-katigoroumenon-me-tin-tourkia.htm
Τυχαία Θέματα