Μακρόν – Μεταναστευτικό: «Πολλή δουλειά για τα σύνορα της Ευρώπης»

Οι άνθρωποι που ξεκινούν για την Ευρώπη μέσω διακινητών να καταλήγουν εκτός Ευρώπης, σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο!

Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Αυτή η Σύνοδος θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση.

Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ’ εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους» κατέληξε.


Δήλωση Μέρκελ
Προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η καγκελάριος Mέρκελ, στην σύντομη δήλωσή της, ανέφερε: «Χαίρομαι για το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις συζητήσεις που θα κάνουμε σήμερα και αύριο (σ.σ. Πέμπτη και Παρασκευή). Σήμερα θα συζητήσουμε για την οικονομική κατάσταση. Ολοι γνωρίζουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των δασμών των ΗΠΑ και ότι η ΕΕ αντέδρασε σε αυτούς κάτι που ήταν και σωστό. Θα συζητήσουμε για το εάν θα ξεκινήσουμε συζητήσεις για το θέμα αυτό ως Ευρώπη με τις ΗΠΑ ώστε να εμποδίσουμε μια κλιμάκωση των εμπορικών εμποδίων.
Επίσης, αργότερα στο δείπνο θα συζητήσουμε για το μεταναστευτικό. Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θέμα αυτό, αλλά θα συζητήσουμε ιδίως για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι ασφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική, αλλά οφείλουμε να συζητούμε με τις χώρες και όχι για τις χώρες προέλευσης στο μεταναστευτικό. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για την φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για την FRONTEX και θέματα δευτερογενή όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχονται πρόσφυγες. Από την άλλη όμως πλευρά δεν είναι δυνατόν να αναζητούν μόνοι τους οι μετανάστες τη χώρα στην οποία θα ζητήσουν άσυλο. «Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μην μπορούν να επιλέξουν πού θα υποβάλλουν αίτηση ασύλου» σημείωσε.
Αύριο θα συζητήσουμε για το θέμα τις εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, το Brexit, αλλά και το θέμα της νομισματικής ένωσης. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουμε κάνει μια σειρά από προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε αύριο. Χαίρομαι που έχουμε καταφέραμε να επιτύχουμε κοινές απόψεις».


Σ. Κουρτς: «Οι άνθρωποι που ξεκινούν τον δρόμο για την Ευρώπη μέσω διακινητών να καταλήγουν εκτός Ευρώπης»
Αισιόδοξος πως σήμερα είναι δυνατόν να δρομολογηθεί μία καμπή στην ευρωπαϊκή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, εμφανίστηκε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.
Σημείωσε επίσης πως σε περίπτωση συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για να δημιουργηθούν πλατφόρμες υποδοχής, μπορεί να επιτευχθεί για πρώτη φορά οι άνθρωποι που ξεκινούν τον δρόμο για την Ευρώπη μέσω διακινητών να μην καταλήγουν στην Ευρώπη, αλλά εκτός Ευρώπης.
Αυτό, κατά την άποψή του, «αλλάζει τα πάντα», καθώς δεν θα είναι πλέον ελκυστικό για τους ανθρώπους να παίρνουν παράνομα τον δρόμο για την Ευρώπη, ενώ αφαιρεί τη βάση για τις επιχειρήσεις των διακινητών και μπορεί να οδηγήσει σε έναν τερματισμό των πνιγμών στη θάλασσα, καθώς οι άνθρωποι δεν θα ξεκινούν καν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, ενώ θα τερματίσει και την υπερβολική επιβάρυνση της Κεντρικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, «στόχος μας είναι μία ευρωπαϊκή λύση», που ο ίδιος ευελπιστεί πως θα επιτευχθεί, ενώ «η ευρωπαϊκή λύση μπορεί μόνον να σημαίνει μία ενισχυμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων, μία ενίσχυση της Frontex, πλατφόρμες υποδοχής, κέντρα, ασφαλείς ζώνες προστασίας, ή όπως κανείς θέλει να τα κατονομάσει, εκτός όμως της Ευρώπης».
Οπως επισήμανε ο ίδιος, «η Αυστρία, φυσικά και είναι κατά της προώθησης μεταναστών εντός της ΕΕ, αυτό το ζητούσαμε εμείς πάντα, και αυτό εξάλλου προβλέπεται στον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος τέθηκε μονομερώς εκτός ισχύος το 2015».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα