Μαζί για όλα τα παιδιά

Καμπάνια ενημέρωσης για τον σημαντικότατο ρόλο του σχολείου και τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν με τη συμπεριληπτική εκπαίδευση στα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν η Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση της UNICEF στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕCHO).Μήνυμα της εκστρατείας: Μαζί για όλα τα παιδιά
Σύμφωνα με δεδομένα του Νοεμβρίου 2018, 25.700 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην

Ελλάδα. Για την φετινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με την UNICEF, πάνω από το 65 τις εκατό των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ηλικίας 5 έως και 17 ετών, που διαμένουν στον αστικό ιστό της χώρας, έχουν εγγραφεί σε ελληνικά σχολεία. Η συμμετοχή των παιδιών στην δημόσια εκπαίδευση καθώς και σε εξωσχολικές δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης, έχει συμβάλλει στην ομαλοποίηση της καθημερινότητάς τους, στην ανάπτυξη και πρόοδό τους και στην σταδιακή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, πολλά παιδιά, ως επί το πλείστον στα νησιά, δε φοιτούν στο σχολείο ή δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα μαθήματα, κυρίως λόγω του γλωσσικού φραγμού σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια απουσία τους από το σχολικό περιβάλλον λόγω πολλαπλών μετακινήσεων.


Μέσα από προσωπικές ιστορίες παιδιών προσφύγων και μεταναστών, όπως του 8χρονου Αζίζ από το Αφγανιστάν, που πλέον μιλάει με ευχέρεια την ελληνική γλώσσα, η καμπάνια προβάλλει πώς η φοίτηση στο σχολείο και η συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες, βελτίωσε την ποιότητα ζωής τους. Οι ιστορίες παρουσιάζουν πώς οι πρωταγωνιστές κατάφεραν να μάθουν ελληνικά, να προοδεύσουν στο σχολείο, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους με την υποστήριξη των δασκάλων, συμμαθητών και φίλων τους.
Η εκστρατεία περιλαμβάνει ένα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ και μια σειρά από ψηφιακές ιστορίες, που προβάλουν τις απόψεις τεσσάρων παιδιών, των δασκάλων τους, καθώς και των ανθρώπων που τα υποστηρίζουν εντός και εκτός σχολείου. Επιπλέον, στο πλαίσιο της καμπάνιας, έντυπο υλικό θα διανεμηθεί ανά τη χώρα, ενθαρρύνοντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους να εγγραφούν και να παρακολουθούν το σχολείο καθώς και να συμμετέχουν σε προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συνεργάτες. Τέλος, διακεκριμένοι καλλιτέχνες στηρίζουν την εκστρατεία, διαδίδοντας το μήνυμα.


Η καμπάνια υλοποιείται από τη UNICEF με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση της UNICEF υπάγεται στο Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας με έδρα την Γενεύη της Ελβετίας και ξεκίνησε το επιχειρησιακό της έργο στην Ελλάδα στα μέσα του 2016. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με την πρώην Εθνική Επιτροπή για την UNICEF στην Ελλάδα, η οποία επρόκειτο για ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό σωματείο με ευθύνη την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού για τις δράσεις του Οργανισμού ανά τον κόσμο και την συλλογή πόρων για την στήριξη του έργου αυτού. Ο Διεθνής Οργανισμός διέκοψε την συνεργασία του με την πρώην Εθνική Επιτροπή τον Απρίλιο του 2018, λόγω πορισμάτων έρευνας που εμφάνισαν διοικητικές δυσλειτουργίες, ανεπαρκή καταγραφή λογιστικών συναλλαγών, αμφισβητούμενες πρακτικές απασχόλησης και ανεπαρκή διακυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα