Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, το υπουργείο Υγείας γιόρτασε τα 100 χρόνια του

Το μεγάλο στοίχημα στη μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι η σταδιακή άρση των εμποδίων της λιτότητας στην πληρέστερη υλοποίηση του πολιτικού στόχου της ισότητας στην Υγεία και της εγγυημένης κάλυψης των υγειονομικών αναγκών όλων. Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, όπου εορτάστηκε η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του υπουργείου Υγείας.
Στην ομιλία του, ο Α. Ξανθός επισήμανε τα στοιχεία που «αναδεικνύουν ένα σοβαρό έλλειμμα του Συστήματος Υγείας στο πεδίο της οργανωμένης

πρόληψης και αγωγής υγείας του πληθυσμού και αποτελούν την επιστημονική και πολιτική τεκμηρίωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είναι σε εξέλιξη».
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «προφίλ Υγείας 2017», που δείχνει ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη χώρα μας αυξάνεται σταθερά (81,1 έτη), μειώνεται ο χρόνος που διανύεται με καλή υγεία. Κι αυτό, όπως είπε «εξαιτίας της αύξησης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, αλλά και λόγω της επιβάρυνσης της υγείας του πληθυσμού από παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη συμπεριφορά (κάπνισμα, διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, παιδική παχυσαρκία, κατάχρηση αλκοόλ) ή άλλους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες (ανεργία, φτωχοποίηση, «ανθυγιεινές» συνθήκες ζωής και εργασίας , υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος κ.ά.)».
Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, ως μείζον πρόβλημα του Συστήματος Υγείας – για να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αυξημένη ψυχοσωματική ευαλωτότητα και νοσηρότητα που προκαλεί η οικονομική κρίση – αναδεικνύονται οι ανεπαρκείς δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας (5,1%), με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ευρωζώνη είναι 7,2%.
«Τα 100 χρόνια του υπουργείου Υγείας είναι η Ιστορία μιας δύσκολης σχέσης ανάμεσα στην κοινωνία, την υγεία και την πολιτική», τόνισε ο υπουργός Υγείας και κατέληξε λέγοντας: «Η Ιστορία θα κρίνει το θετικό ή αρνητικό πρόσημο αυτής της πορείας και των προσώπων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο. Η δική μας ευθύνη είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η συνεχής αποτίμηση και αξιολόγηση των νομοθετικών, υγειονομικών και διοικητικών παρεμβάσεων του υπουργείου και ο διαρκής αναστοχασμός για τις βέλτιστες πολιτικές καθολικής κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού και προστασίας της δημόσιας υγείας».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι η χώρα αντιμετώπισε «προβλήματα πολέμου σε συνθήκες ειρήνης» μετά τα 2 πρώτα μνημόνια και συμπλήρωσε ότι «η έλλειψη σχεδιασμού, ελέγχου και λογοδοσίας και το διογκούμενο έλλειμα» από λανθασμένες πολιτικές, υπονόμευσαν την πραγματική αποστολή του υπουργείου Υγείας».
«Δεν περιοριζόμαστε την επούλωση των πληγών, αλλά επανασυνδεόμαστε με τις αρχικές φιλοδοξίες του ΕΣΥ» τόνισε μιλώντας για το σήμερα και επισήμανε πως «σε αυτό το σχέδιο, η επιλογή η δική μας είναι η υγεία να έχει πρωτεύουσα θέση».
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Γιάννης Δραγασάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους εργαζόμενους του ΕΣΥ και απευθυνόμενος σε αυτούς είπε: «Κρατήσατε όρθιο ένα σύστημα υπό κατάρρευση. Τώρα χρειάζεται να οραματιστούμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί ένα σύστημα υγείας αντάξιο των αναγκών και των προσδοκιών της κοινωνίας, έτσι ώστε σε μια μελλοντική επετειακή συνάντηση, τα χρόνια αυτά να μνημονεύονται ως έτη-τομές, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη χώρα συνολικά. Κρατήσατε όρθιο ένα σύστημα υπό κατάρρευση. Τώρα όλοι μαζί θα πρέπει να οραματιστούμε και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αντάξιο για τις ανάγκες των πολιτών».
Ο Γεώργιος Καφετζής, εργαζόμενος στο υπουργείο Υγείας, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το λεύκωμα «Ενας αιώνας υγείας 1917-2017» που εκδόθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του υπουργείου.
Στην επετειακή εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, οι πρώην υπουργοί Υγείας, Μ. Γιαννάκου, Γ. Σούρλας και Δ. Σιούφας, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Θ. Γιαννόπουλος, βουλευτές, πανεπιστημιακοί, η Μ. Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» και πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πάνος Χαρίτος και ακολούθησε συναυλία κλασικής μουσικής από μέλη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα