Με βασικό μήνυμα η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα ξεκινούν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες
Μητσοτάκης στη Figaro: «Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια»
Με βασικό μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, αφήνοντας οριστικά πίσω της την δεκαετή κρίση και ότι διαθέτει μία ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και με στόχο να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία για την προσέλκυση επενδύσεων, ο πρωθυπουργός,
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας, ενώ είχαν συναντηθεί και όταν ο κ. Μακρόν επισκέφθηκε τη χώρα μας. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με πολλά από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ατζέντας του Εμανουέλ Μακρόν, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, ενώ θα στηρίξει και την πράσινη ατζέντα του Γάλλου Προέδρου και θα προτείνει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή ώστε να ενισχυθεί και να αποκτήσει μόνιμες δομές ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ο πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Θα συνοδεύσει την πρόσκλησή του με δέσμευση για άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Βασικός στόχος πάντα και «απαράγραπτη δέσμευση του πρωθυπουργού», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, αίτημα το οποίο θα θέσει και στον Πρόεδρο Μακρόν αλλά και την επόμενη εβδομάδα στην συνάντηση που θα έχει με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.
Ο πρωθυπουργός θα οικοδομήσει την απαραίτητη αξιοπιστία για να προωθήσει μία «συμφωνία για την ανάπτυξη». Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης ξεκινά από το ότι οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020. Θα θέσει έτσι τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επίσης από ελληνικής πλευράς, τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια. Συνολικά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων), αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν θα τεθούν και τα θέματα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις, η παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης δείχνει από τη μια πλευρά τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφεραν συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και το μοναδικό μέλος της ΕΕ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί τον βασικό πυλώνα σταθερότητας.
Μητσοτάκης στη Figaro: «Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια»
«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια» τονίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και τη δημοσιογράφο Alexia Kefalas ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του Παρίσι και της συνάντησής του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν.
Στη συνέντευξη, η οποία συνοδεύεται από αφιέρωμα της εφημερίδας στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζει ότι μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η χώρα μας γύρισε σελίδα από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή της ανάπτυξης και απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα. «Καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί μια συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019. Στη συνέχεια, το 2021 ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20%. Με αυτό τον τρόπο, μετά την εμπροσθοβαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης κάνει πράξη με απολύτως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μια ακόμη από τις βασικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στα ακραία φαινόμενα που τη συνοδεύουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Θα προτείνω στον πρόεδρο Μακρόν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινάει τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του από τη Γαλλία και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Μοιραζόμενος σε μεγάλο βαθμό το όραμα του Προέδρου Μακρόν για την Ευρώπη επιθυμεί», όπως αναφέρει η εφημερίδα, ώστε να καταστήσει την Ελλάδα χώρα ευκαιριών για τους επενδυτές.
Επίσης, το ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτει ότι σε άρθρο που συνοδεύει τη συνέντευξη η γαλλική εφημερίδα, σημειώνει ότι «ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για να μπει γρήγορα η χώρα του σε αναπτυξιακή τροχιά. Θεωρεί ότι πρέπει να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας του ανοίγοντας όλα τα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων: εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση, εκλογικό σύστημα και φορολογία. Δύο μόλις εβδομάδες μετά την εκλογή του, υιοθετήθηκαν τρία νομοσχέδια και τρία ακόμη αναμένεται να υιοθετηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου».
Η συνέντευξη
«Οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν βαθιές και ιστορικές ρίζες. Βγαίνουμε από μια δεκαετή οικονομική κρίση και αναγνωρίζουμε την αλληλεγγύη της Γαλλίας. Οι σημερινές περιστάσεις είναι τόσο κρίσιμες, που καθεμία από τις αποφάσεις μας θα καθορίσει το περίγραμμα του νέου κόσμου. Ως πρωθυπουργός, επιθυμώ να εργαστώ μαζί με τον Πρόεδρο Μακρόν για τους κοινούς μας στόχους, τόσο πολιτικούς όσο και πολιτιστικούς, και γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα προνομιακό πεδίο για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Για μια Ευρώπη που θα απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα όπως η κλιματική αλλαγή και θα αντιμετωπίζει τις ανάγκες του κάθε πολίτη της. Μια Ευρώπη που θα εμπνέεται από το παρελθόν μας και θα εγγυάται το κοινό μας μέλλον. Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Μακρόν και συμφωνώ με πολλά στοιχεία της ευρωπαϊκής του ατζέντας, όπως ο κοινός προϋπολογισμός, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και άλλοι τομείς, όπως τα καινούργια προγράμματα Erasmus».Μία από τις προτεραιότητές σας για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι οι επενδύσεις. Έχετε συναντηθεί με επενδυτές? Και σε ποιους τομείς?
«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια. Το 40% των Ελλήνων μας ψήφισε για το σχέδιό μας: το σχέδιο μιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, η οποία καταπολέμησε τα άκρα -καταφέραμε να βγουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή- και θέλει να γυρίσει σελίδα από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή της ανάπτυξης. Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησής μας εξασφάλισαν την έγκριση των Ελλήνων, των ξένων επενδυτών και των αγορών. Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα για να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή τροχιά, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στη φορολογία. Έτσι, το Σεπτέμβριο, θα παρουσιάσουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019, και στο 20% από το 2021. Την ίδια στιγμή, μειώνουμε το φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%. Το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι σημαντικό και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός. Καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις».Η έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων με την Τουρκία. Δεδομένου ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στα νότια της Κρήτης από την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Total, ανησυχείτε για μια αναζωπύρωση των εντάσεων;
«Η παρουσία της Total δείχνει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ενεργειακή διάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό. Η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από σύμμαχες χώρες συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Όσον αφορά τις εντάσεις, η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρμαχος της ειρηνικής συνύπαρξης στη βάση των κανόνων της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής. Ισχύει έναντι όλων και φυσικά και έναντι της Τουρκίας, που αποτελεί σημαντικό γείτονα και Νατοϊκό εταίρο. Προσβλέπουμε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως π.χ. το μεταναστευτικό. Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο αποτελεί πάντοτε πυξίδα των πράξεών μας. Η προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι υποχρέωση της κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα, ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος και η εθνική ομοψυχία δεδομένη».Η Κυβέρνησή σας επιδεικνύει αποφασιστικότητα όσον αφορά το μεταναστευτικό. Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου;
«Το μεταναστευτικό είναι κρίσιμο θέμα και είναι ευρωπαϊκό θέμα. Αφορά ολόκληρη την ΕΕ και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα των χωρών πρώτης γραμμής, των χωρών που λόγω γεωγραφικής θέσης φέρουν εκ των πραγμάτων το βάρος της πρώτης υποδοχής. Το μεταναστευτικό είναι η λυδία λίθος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης κρίσεων. Επαναλαμβάνω: αφορά όλους μας εξίσου. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015, δεν υπήρξε επαρκής ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Υπήρξαν χώρες, ειδικά της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες έλεγαν ότι το πρόβλημα αυτό αφορούσε μόνο τις χώρες που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή συμμετοχή στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στηρίζω τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Θα επιμείνω και για την ανάγκη αλλαγών στις πολιτικές ασύλου και την αναμόρφωση του καθεστώτος του Δουβλίνου. Θα πρέπει να έχουμε ενιαίες πολιτικές χορήγησης ασύλου σε όλη την ΕΕ. Σε πρώτη φάση, βέβαια, επειδή αυτό δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί άμεσα, θα αλλάξουμε την εθνική μας πολιτική ως προς τη χορήγηση ασύλου και θα απλοποιήσουμε πολύ τις διαδικασίες ως προς την ταχύτητα λήψης απόφασης. Και αυτοί οι οποίοι δικαιούνται άσυλο έχουν προφανώς κάθε δικαίωμα να παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως ορίζει η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας».Με τον κ. Μακρόν θα μιλήσετε σχετικά με το περιβάλλον. Τι θα του προτείνετε;
«Πρέπει να δράσουμε επειγόντως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ευαισθησία μου στα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι μεγάλη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα μοναδικού φυσικού πλούτου. Και αντιμετωπίζουμε, όπως κι εσείς, μεγάλες προκλήσεις. Σήμερα που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη εντός της αντιπυρικής περιόδου και αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα προβλήματα που προκύπτουν από τις πυρκαγιές. Θα προτείνω στον πρόεδρο Μακρόν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις. Βέβαια η προσπάθεια μας στον τομέα του περιβάλλοντος δεν μπορεί να εξαντλείται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Είναι απαραίτητα ένα ευρύτερο σχέδιο και μια ευρύτερη προσέγγιση των σύγχρονων προκλήσεων. Ελλάδα και Γαλλία, μπορούμε να αναπτύξουμε συνέργειες που θα εκτείνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων ως την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την καινοτομία και την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις».
Σπ. Γκουτζάνης – Ν. Αρμένης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συνάντηση Γ. Ζαββού με τους CEO των τραπεζών
- Ο Σεπτέμβριος φέρνει την επιστροφή της Euromedica
- Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της νεκροψίας για τον πιλότο και τους δύο Ρώσους-Πώς πέθαναν
- Ο Τσίπρας τα βάζει με την Κυβέρνηση ενώ το κόμμα "βράζει"
- WSJ: Ελληνικές εταιρείες αρνούνται να εξυπηρετήσουν το ιρανικό τάνκερ
- Μητσοτάκης στη Le Figaro: «Προσκαλώ τους Γάλλους επενδυτές στην Ελλάδα»
- «Απαγορευτικό» από ΥΠΕΞ στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο
- Κροκόδειλος του Κάστρο δάγκωσε 70χρονο σε σουηδικό ενυδρείο
- Τα εισοδήματα από ενοίκια και η πικρή αλήθεια της αγοράς
- Άνοδος της θερμοκρασίας, παραμένουν τα μελτέμια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Με βασικό μήνυμα η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα ξεκινούν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες
- Πλεόνασμα 4 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο φέτος
- Ανοδος στα νερά της Μεσογείου από την κλιματική αλλαγή
- Κομβικός μήνας για την οικονομία ο Σεπτέμβριος
- G7: Καζάνι που βράζει
- Προτάσεις για την ανάπτυξη κατέθεσε το ΕΒΕΑ
- Τραγικές συνέπειες για όλες τις χώρες από την καταστροφή του περιβάλλοντος
- Η Alpha Bank υιοθετεί τις έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών
- Κυρ. Μητσοτάκης: «Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην υλοποίηση τολμηρής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία»
- Χωρίς άδεια το ελικοδρόμιο του Γαλατά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επίσκεψη Ιερώνυμου στο υπ. Παιδείας την Παρασκευή
- Η Ν. Κορέα στο «χορό» της δημοσιονομικής επέκτασης
- DW: Όταν ο Τραμπ θύμωσε για την Γροιλανδία
- Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο γιατρός Βλάσης Γωγούσης
- Τα εισοδήματα από ενοίκια και η πικρή αλήθεια της αγοράς
- Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη – Ιταλία και αμερικανικά ομόλογα στο επίκεντρο
- Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της νεκροψίας για τον πιλότο και τους δύο Ρώσους-Πώς πέθαναν
- Η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας αγόρασε μετοχές της Motor Oil
- Αναδρομική έκθεση με έργα του Νίκου Στεφάνου στην Ύδρα
- H εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή του Κ. Στέγγου δίνει εξηγήσεις για το ελικόπτερο που έπεσε στον Πόρο