Μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική

Τη βεβαιότητα ότι στην υποσαχάρια Αφρική διανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, συζήτησε με τον πρόεδρο του φορέα, Αθανάσιο Σαββάκη, τη δυναμική προοπτική των συγκεκριμένων αγορών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Σαββάκη να κάνει αναλυτική ενημέρωση

του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου, για τα χαρακτηριστικά της καθεμίας από τις 11 υποσαχάριες χώρες που έχει επισκεφθεί, ως ο πρώτος υπουργός ελληνικής κυβέρνησης που το έπραξε, μετά από 46 χρόνια.
Για το θέμα του «ανοίγματος» του υπουργείου Εξωτερικών στην αφρικανική ήπειρο, με άξονα τις επισκέψεις του κ. Κουίκ, καθώς και για την ενεργοποίηση της «ξεχασμένης» ομογένειας στην περιοχή, έκανε ειδική μνεία στην ομιλία του στη γενική συνέλευση και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επαφές που έχει με τους αντιπροσώπους των αφρικανικών χωρών – «αν και λοιδορήθηκε για αυτό», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο 93,4 FM» της Θεσσαλονίκης, ο κ. Κουίκ επισήμανε πως όλες οι επισκέψεις στην Αφρική έγιναν με τον σχεδιασμό και ενθάρρυνση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, «ο οποίος ήθελε να προσεγγίσουμε αυτή την τεράστια ήπειρο, απ’ όπου ήμασταν εξαφανισμένοι για 46 ολόκληρα χρόνια». Πρόκειται, όπως υπενθύμισε, για μια ήπειρο που αριθμεί 55 χώρες, οι οποίες ψηφίζουν στον ΟΗΕ και σε διάφορα fora, «διαμορφώνοντας θέσεις και σε ψηφίσματα, τα οποία φέρνει πολλάκις η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τα μουσουλμανικά κράτη εκεί».


Χώρες οι οποίες όπως είπε, κυρίως στην υποσαχάρια περιοχή, έχουν μια τεράστια αναπτυξιακή πορεία, «επειδή τα πολύ τελευταία χρόνια έχουν πέσει πολλά χρήματα από αναπτυξιακά προγράμματα, από διάφορους οργανισμούς και μεγάλες δυνάμεις». Χώρες, όπου υπάρχει πολύ δυναμικός ελληνισμός, έστω σε μικρό πληθυσμό. Στην Κινσάσα, στο Κονγκό, σημείωσε ο κ. Κουίκ, ο υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα και τις επενδύσεις, «μου έκανε συγκεκριμένη έκκληση να πάνε εκεί οι μαρμαράδες της Ελλάδας, γιατί η χώρα του έχει απίστευτης ποιότητας μάρμαρο, αλλά δεν έχει την τεχνογνωσία της εξόρυξης και αξιοποίησής του. Ζητούν επειγόντως συναφείς Ελληνικές επιχειρήσεις και Ελληνες τεχνίτες».
«Οταν λοιπόν μιλάμε για ρυθμούς ανάπτυξης στο 7%, όταν οι ομογενείς σου λένε «θα βοηθήσουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας και τις εξαγωγές σας», όταν πηγαίνεις για παράδειγμα σε υπουργούς Εξωτερικών ή αντιπροέδρους κυβερνήσεων και σου λένε ότι «εμείς τα παιδιά μας τα στέλνουμε στο Ελληνικό σχολείο» – διότι εμάς τους Ελληνες δεν μας είδαν ποτέ αποικιοκράτες, αλλά μας είδαν ως ανθρώπους που πήγαν πράγματι εκεί για να εργαστούν – ναι, νιώθουμε την αγάπη τους και είναι η ευκαιρία να ανοίξουμε εκεί νέες αγορές» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Πέρα από τους Κινέζους, οι οποίοι βρίσκονται παντού στα πολύ μεγάλα έργα στην περιοχή, παντού βρίσκονται και οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν μπει στην Αφρική εδώ και μία δεκαετία και εμείς τελικά ερχόμαστε τρίτοι. Μπαίνουμε όμως πολύ δυναμικά, λόγω της ομογένειας και της αγάπης που μας έχουν οι εκεί κυβερνήσεις».
Κατά τον κ. Κουίκ, ό,τι γίνεται, γίνεται στοχευμένα «και εάν κάποιοι νομίζουν ότι όταν ένας υφυπουργός, μέσα σε πέντε μέρες πηγαίνει σε τρεις χώρες, αλλάζοντας 11 αεροπλάνα γιατί είναι και δύσκολες οι επικοινωνίες των χωρών αυτών, κάνει τουρισμό ή κάνει διακοπές, θα έλεγα ότι ο κομπλεξισμός δεν έχει τέλος». Ο υφυπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πάντως ότι «ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΚΙΝΑΛ, ούτε από το Ποτάμι, ούτε από το ΚΚΕ ή την Ενωση Κεντρώων δεν έχω εισπράξει άρνηση. Απεναντίας – μου προέκυψε και από πολιτικό αρχηγό – εισπράττω ενθάρρυνση».
Καταλήγοντας, ο κ. Κουίκ υπογράμμισε ότι «μετά την εξαιρετική δουλειά που έγινε στην Βόρεια Αφρική, στην Αίγυπτο, με το πρόγραμμα «NOSTOS», αλλά και στις άλλες μεσογειακές χώρες της περιοχής που επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μπορώ μετά βεβαιότητας να πω ότι δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική». Ηδη, επισήμανε, ο ΣΕΒ έχει κάνει μια επιτυχημένη αποστολή, με 171 διεπιχειρηματικές (B2B) συναντήσεις και με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα